Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Volby 2017

Volby 2017

Žhavá část kampaně se blíží

Letošní Karlovy Vary

Letošní Karlovy Vary

Co se dělo na festivalu

Kultura

Kultura

Pojďme se bavit: Je tu hudba, film, knihy, výstavy, nechybí exkluzivní recenze

Životní knockouty

Životní knockouty

Dal vám život ránu na solar? Nejste v tom sami, čtěte skutečné příběhy

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě celebrity dobrovolně neřeknou?

Rozhovory

Rozhovory

Politici, umělci, zkrátka každý, kdo má co říci

Zlínští studenti se zapojili do gastronomické soutěže

09.11.2013
Zlínští studenti se zapojili do gastronomické soutěže

Autor: Hans Štembera

Popisek: Oběd, Ilustrační foto

Pět studentů Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně se zapojilo do prvního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do soutěže se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 středních škol. Tvůrci nejlepších pokrmů si celkem rozdělí 25 000 Kč.

Hlavní surovinou pro přípravu pokrmu je tuňák Rio Mare a krém Rio Mare Paté. Soutěže pořádá společnost Bolton Czechia. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Finále proběhne začátkem prosince v Praze.

První kolo soutěže je korespondenční

Gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare je určená středním školám zaměřeným na gastronomii a stravovací služby. Do prvního ročníku se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 škol. Alespoň jednoho zástupce v soutěži má 10 krajů České republiky.

Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je Mistr kuchař a medailista z Olympiády kuchařů v Berlíně Vladimír Picka, který popisuje téma prvního ročníku soutěže: „Úkolem je navrhnout a připravit rychlou, moderní a studenou svačinu. Soutěžící musí použít tuňáka Rio Mare nebo krém Rio Mare Paté jako hlavní surovinu. Pokrm musí být kreativní, chutný a využitelný jako svačina pro děti, žáky nebo studenty. U pokrmu budeme hodnotit celkový dojem, složení receptury, ekonomické hledisko, použitelnost a chuť.“

První kolo soutěže je korespondenční. Soutěžící připraví a nafotí pokrm, který zašle společně s vyplněným průvodním listem. Ten musí obsahovat kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící může zaslat jeden recept. Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou vybere 10 nejlepších, které postoupí do finálového kola.

Spotřeba ryb a rybích produktů je u nás stále velmi nízká

V živém finálovém kole již budou účastníci připravovat pokrmy před odbornou porotou. Ve finále budou oceněni tři soutěžící. Jeden soutěžící obdrží zvláštní cenu dětské poroty. Autor nejlepší svačiny získá poukázku na nákup v hodnotě 10 000 Kč, odměna za druhé místo je poukázka v hodnotě 6 000 Kč a za třetí místo poukázka v hodnotě 4 000 Kč. Hodnota zvláštní ceny dětské poroty je 5 000 Kč.

„Spotřeba ryb a rybích produktů je u nás stále velmi nízká ve srovnání s jinými zeměmi. Kreativní soutěží chceme ukázat tuňáka jako lehký, chutný a zdravý výrobek pro obohacení stravy, který je vhodný pro přípravu svačin pro děti, žáky i studenty. Maso tuňáka obsahuje významné množství fosforu, důležitých vitamínů skupiny B a je cenným a bohatým zdrojem bílkovin,“ říká Petra Termerová, zástupce pořadatele soutěže Svačina roku s Rio Mare.

Uzávěrka korespondenčního kola je pro všechny soutěžící 11.listopadu. Deset finalistů vybere odborná porota do dvou týdnů. Živé finálové kolo proběhne začátkem prosince v Praze. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ! Těšíme se na ně.

Vložil: Redaktor KL

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace