Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Festivalové Vary 2018

Festivalové Vary 2018

Jako každý rok sledujeme dění na festivalu jako ostříž

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Dovolená

Dovolená

Série článků s informacemi, které je dobré vědět

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Zmizelí Češi

Zmizelí Češi

René Flášar pátrá po osudech zmizelých, kteří se již dávno ztratili i z policejních svodek

Sex, pivo a rokenrol

Sex, pivo a rokenrol

Rockové příběhy; ve spolupráci s časopisem Rock´n ´all

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Zlínský švec má nejlepší polotmavý ležák. Ocenění dostal na nejprestižnější soutěži piv

22.02.2018
Zlínský švec má nejlepší polotmavý ležák. Ocenění dostal na nejprestižnější soutěži piv

Autor: Facebook/Pivovar Malenovice

Popisek: Zlínský švec se řadí mezi malé pivovary. Za loňský rok uvařil přibližně tři tisíce hektolitrů piva a letos to hodlá zvýšit o dalších dvě stě hektolitrů.

V konkurenci téměř 250 pivovarů z celého světa uspěl i Pivovar Malenovice ze Zlína. Získal Zlatou pivní pečeť za svůj polotmavý jedenáctistupňový ležák. Ocenění Zlatá pivní pečeť, udělovaná v rámci pivovarnické přehlíky International Beer Festival Budweis, je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Vděčí za to jak dlouholeté tradici, tak zejména zájmu samotných pivovarů, domácích i zahraničních.

V kategorii „Polotmavé pivo z minipivovaru“, který má roční kapacitu výstavu piva do deseti tisíc hektolitrů, soutěžili sládci se vzorky piv vyrobených převážně z ječných sladů s extraktem původní mladiny od 7,00 do 12,99 % hmotnostních. Zlínský pivovar uspěl v nebývalé konkurenci.

Zlatá pivní pečeť

Mezinárodní festival piva Zlatá pivní pečeť je nejprestižnější akcí svého druhu v České republice. Již 28. ročníku se v Českých Budějovicích zúčastnily světoznámé nadnárodní pivovarnické koncerny, středně velké tuzemské pivovary i menší řemeslné pivovary a minipivovary z České republiky i ze zahraničí. Poprvé se degustací podle organizátorů účastnily pivovary z Chile, Mexika, tradičně pak z Ruské federace, Japonska, USA, Kazachstánu, Běloruské republiky, Ukrajiny, Maďarska, Rakouska Německa, Belgie, Irska, Španělska, Nizozemska, Polska a nejvíce zahraničních výrobců je ze Slovenské republiky. Komise při letošní Zlaté pivní pečeti hodnotily ve 32  kategoriích celkem 1200 vzorků piv.

Poprvé a vyhrál

„Ocenění nás překvapilo, přihlásili jsme se na poslední chvíli. Je to nejprestižnější degustační soutěž v České republice. Moc si toho vážíme,“ přiznal sládek malenovického pivovaru Martin Velísek. Letos se přitom Pivovar Malenovice Zlaté pivní pečetě účastnil poprvé.

Malenovický pivovar

Polotmavý ležák Pivovaru Malenovice chutnal nejen porotcům, už roky patří k nejoblíbenějším produktům pivovaru. Podle Velíska je nejvíce vyráběným typem piva v Malenovicích. „Možná, že ze všech našich druhů už máme této polotmavé jedenáctky během těch let skutečně nejvíc navařeno,“ podotkl sládek. Hospodští si ji podle něj do restaurací berou jako doplněk ke standardnímu sortimentu piv.

Polotmavá jedenáctka je zkrátka nejlepší

„Ve skrytu duše jsem vždycky doufal, že když něco od nás vyhraje něco významnějšího, bude to právě polotmavá jedenáctka. Hodně se pije a je fakt dobrá. Je charakteristická tím, že není příliš hořká. Ale ani sladká. Má vyváženou chuť. Je to pivo přijatelné pro dámy i pro chlapy. K nám do pivovarské hospody chodí hned několik štamgastů, kteří pijí jen polotmavou jedenáctku,“ přiblížil Velísek.

K výrobě používá sládek tři druhy sladu, a to plzeňský, mnichovský a karamelový. „Do něj přidáváme dva druhy žateckého chmele, hořký Premiant a aromatický Sládek,“ prozradil s tím, že od jeho prvopočátku se snaží polotmavý ležák vařit podle stejné receptury.

A co dalšího je možné ochutnat

Kromě úspěšné polotmavé jedenáctky má pivovar v nabídce několik spodně kvašených piv plzeňského typu, a to 10% světlé výčepní, 11% světlý ležák, 12% světlý ležák, 13% světlý speciál Citra, 13% tmavý speciál a nově též vídeňský ležák. „Čas od času uvaříme i další speciály, například medovou dvanáctku nebo v létě osmistupňové pivo pro cyklisty,“ dodal sládek.

V útrobách bývalého šternberského pivovaru

Malenovický pivovar navázal na původní domovarnickou zkušenost Martina Velíska, který začal vařit pivo v Sazovicích asi 10 kilometrů od Zlína. „Pivovárek se narodil a byl řádně zapit na přelomu let 2007 - 2008. Od začátku jsme byli rozhodnuti soustředit se pouze na vaření ze základních surovin a neexperimentovat s koncentráty nebo sladovými výtažky,“ sdělil Velísek.

Od homebrewingu na oficiální pivovar přešel Martin Velísek v březnu 2010, kdy získal povolení Celního úřadu. Od roku 2012 pivo vyrábí ve zlínských Malenovicích v útrobách bývalého šternberského pivovaru pod hradem Malenovice. „Nové prostory byly zkolaudovány v polovině února 2012. Krátce poté zde bylo uvařeno, po 70 letech, opět ´malenovické´ pivo,“ dodal sládek.

Zdroj: Tiskové zprávy

Vložil: Dagmar Olbrichová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace