Přeci se to nevyleje. Karanténa zavřela hospody i vinné sklípky, malé pivovary i vinaři ale bojují dál. Krajské listy zachránily 6 piv
08.04.2020
Foto: Vinařství Medek
Popisek: Degustace z gauče: V degustačních lahvičkách vám dorazí 7 vzorků ke koštování, vy se večer usadíte na gauči a pustíte si živé vysílání přímo z vinného sklepa. Ukáží vám, jak se víno správně degustuje, jak konzumovat párovaný chod jídla s vínem, projdou postupně všechny zaslané vzorky a odpoví na vaše otázky. To vše v malých objemech pro degustaci v 1-4 lidech, tak akorát pro pohodový večer
FOTO Jaro je na Slovácku spojené mimo jiné také s četnými košty a výstavami vín. Doba je neúprosná a vzhledem k situaci ve světě jsou tak ty letošní značně ohroženy. Na ochranná nařízení nedoplatili jen obchodníci a restauratéři. Karanténa zavřela i vinné sklípky. Ve slováckém Vinařství Medek vymysleli způsob, jak i při současné situaci degustace realizovat. Jak? Čtěte dále.
A co pivaři? Šest a půl milionu piv čeká, až je Češi vypijí. Kupte si je, vyzývá projekt Zachraň pivo. Vyslyšeli jsme výzvu zachránili 6 piv z branického pivovaru Moucha. Manžel šéfredaktorky je totiž nadšený pivař a zajímá ho, jak chutná zlatý mok, který vařila sládková. Na vysvětlenou: Pivovar Moucha se jmenuje po svém řediteli, Petru Mouchovi. A pivo vaří Daniela Tallová. Objednali jsme tedy Českou a Vídeňskou Mouchu světlou. Ale zpět k degustaci vín z vlastního gauče, na pivo se také odstane.

Tak už je v ledničce! Dvě obří petky a hned šest piv zachráněno před zmarem
Královská degustace v obýváku
„Tak nám zatrhli sklepy, paní Müllerová,“ informovalo Vinařství Medek po zavedení nouzového stavu, kdy se zavřelo všechno, bez čeho se společnost kompletně nezbortí. Mnozí z nás by jistě do výjimky rádi dali i vinné sklípky. Žít se bez královského moku sice dá, ale kvalita takového žití? Darmo mluvit. Vinařství Medek na to šlo ale obklikou. Jak?

Vinařství Medek mělo skvělý nápad, který dokonale pasuje do našeho tagu ´Koronavirus jako šance´
Stačí navštívit web www.vinarstvimedek.cz a vybrat si jednu z degustačních sad. Tu vám posléze doručí přepravní služba. Vy se pak v daný den a čas pohodlně usadíte u sebe doma, připojíte se k internetu a prostřednictvím monitoru svého počítače se octnete ve vinném sklípku. Na videu vás pak zkušený vinař provede vším, co je potřeba znát (a co vás v mateřské škole prostě nenaučili) o víně. Co k jakému vínu, jaké víno, zvláštnosti a jedinečné vlastnosti vína. A pak hlavně dotazy on-line. Video pak zůstane viset na webu, takže se budete moci vracet k degustaci den co den, noc co noc… nějak tu karanténu musíme přežít, že jo.
Program zahájen
Už proběhly tři on-line degustace. A čekají nás další tři… možná ještě více, to podle míry omezení, kterou nám nouzový stav dopřává a ještě dopřeje.
A které varianty pátečních degustací to budou?

Degustacemi provází Jaromír Dvořáček z Vinařství Medek
20. 3. - tradiční bílé odrůdy (záznam najdete ZDE, pořád je možné doobjednat vzorky)
27. 3. - nové bílé odrůdy (záznam najdete ZDE, pořád je možné doobjednat vzorky)
3. 4. - červené odrůdy (záznam najdete ZDE, pořád je možné doobjednat vzorky)
10. 4. - srovnání mladých a starších vín
17. 4. - archivní vína
24. 4. - přírodně sladká vína
|
A teď ta rychlá pomoc pivu
Máme to na tom světě my Češi dobře zařízené. Francie je vinařská, Rusko kořalkové, Německo pivní. A my, jako křižovatka Evropy, světa… a venkoncem i vesmíru, si po ránu dáme panáka na vypálení červa, oběd zapijeme pivem a večer si před spaním otevřeme lahvinku vína. Víno jsme pořešili on-line degustací, kořalku řešit netřeba, ta se nekazí, ale pivo, pivo zachránit musíme. Nuže, s chutí do toho. Vznikla totiž iniciativa Zachraň pivo, do které se už přihlásilo 269 malých pivovarů a nabízí k vypití 8 323 117 piv. Teď prosím. Hned. Bez nějakých zdvořilostních tanečků. Proč hned a teď? Protože pivo se může zkazit. A to by byla pro malé pivovary katastrofa.
_20200407.jpg)
Pivovar Kytín se také účastní projektu ´Zachraň pivo´. Také má malé výdejní okénko... Na záchranu zde čeká 26 638 piv; přece to tak nenecháme, co myslíte?
Třeba takový varnsdorfský pivovar Kocour. Pivo mají uvařené výborně. Jako křen pohlazený medem. Lahoda. Jakmile vykoukne ze zimních kabátů jaro, naplní se každý rok areál pivovaru davem, který touží po jediném, po pivu. A teď? Brány jsou zavřené, každoroční festivaly mlčí, hospody jsou zamčené. Přijde Kocour na hunt? Přijde dalších 268 pivovarů na hunt? Měli bychom se postarat o to, aby to tak neskončilo. Takže vyházet z lednice všechny zásoby, co jsme si během února nasyslili a začít nakupovat pivo po hektolitrech. Ono s nějakým tím promile v krvi je ten svět hned přijatelnější.

O pomoc volá 8 322 417 piv z 269 malých pivovarů. Věříme, že se Češi, Moravané i Slezané pochlapí
Tímto článkem rozhodně nechceme propagovat pití alkoholu přes míru. Pijte málo, neopíjejte se. Je to jen s nadsázkou sepsané upozornění na to, že bychom měli podpořit malé pivovary a malá vinařství. Abychom se po rozvolnění karantény nerozhlédli po republice a nezjistili, že nám tu chybí něco moc důležitého. Projděte si web Zachraň pivo, propátrejte internet vinných sklípků, a pokud můžete, podpořte svým nákupem tu naši pivně-vinařskou kulturu. Ale opět, pijte kulturně, opilost kulturní není. Opít se umí každý dobytek, napít se s grácií, to chce um. Ten si pěstujte.
Vložil: Kamil Fára