Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

České špekáčky, to je mňamka, klobása šlechtí člověka. A dost!

25.07.2018
České špekáčky, to je mňamka, klobása šlechtí člověka. A dost!

Foto: Facebook

Popisek: Tak nějak netušíte souvislost fotky s titulkem? Ale je, a to podstatná. Nejméně masa mají buřty od Krahulíka, který patří pod Agrofert. A toto jsou (patrně) dva šťastní zaměstnanci firmy, kteří takto řádí na Facebooku (ten je ostatně podnětný, pár dalších fotek jsem dala do článku)

Jistě si vzpomínáte na to, jak se naši politici před loňskými volbami předháněli, kdo bude více bojovat za stejnou kvalitu potravin, prodávaných v Evropské unii. I když jde většinou o výrobky, škodlivé již ze samé podstaty, například různé cukrovinky, coby předvolební téma se to náramně hodilo. Již tehdy jsme naše populisty vyzvali, aby si raději zametli před vlastním prahem a zaměřili se na mizernou kvalitu české produkce, například pečiva či výrobků z masa. Ale bylo ticho po pěšině. Jenže, teď se, jak se zdá, se ledy pohnuly.

Mizerné kvalitě českých potravin se věnuje řada specializovaných webů i veřejnoprávních a privátních médií. Jedním z nejsledovanějších je pořad televize Stream.cz, nazvaný A dost! Mimochodem jeho moderátorem je někdejší vysmívaný reportér televize Nova Jan Tuna, který si po své novácké kariéře značně vylepšil pověst. Tím, že veřejnost pravidelně informuje o nezávislých testech potravin, výrobků a služeb, dělá mimořádně záslužnou věc. A to, že jde o skutečně prospěšný pořad, dokazuje výsledek dílu, věnovaný kvalitě u nás tolik oblíbených špekáčků. V něm se opět potvrdila žalostná kvalita uzenin, vyráběných v Česku. Na rozdíl od mnoha podobných testů ovšem přinesl rychlý výsledek, když dva z obchodních řetězců v návaznosti na to oznámily, že již nebudou prodávat špekáčky špatné kvality a nahradí je výrobky s vyšším podílem masa. Jenže některé obchody prodávají nekvalitní zboží opakovaně a zřejmě spoléhají na to, že na všechny prohřešky se nepřijde.

 

Buřty od Krahulíka: Nejméně masa, zato spousta chemie, foto Facebook firmy

Ošizené a drahé

Z dalšího nezávislého testu, který Stream.cz nedávno odvysílal, vyplynulo, že k nejvíce ošizené špekáčky vyrábí firma Krahulík, která je součástí holdingu Agrofert, patřícího do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Na úkor masa se v nich nachází dvacet různých přísad a chemikálií. Jejich složení je dostatečně vypovídající: vepřové maso 55%, vepřové sádlo, pitná voda, upravené vepřové kůže, stabilizátor E 466, jedlá sůl, konzervant E 250, zahušťující směs se zahušťovadlem E 450, dextróza, emulgátor E 471, antioxidant E436, koření, aroma, barvivo E 120, česnek, vepřové střívko. A právě barvivo E 120, tzv. konšenila, patří mezi vysoce rizikové látky s potencionálním rakovinotvorným účinkem. Navíc tyto ošizené špekáčky patří k těm dražším na trhu. Přitom lze výrazně levněji pořídit „buřtíky“ obsahující více než 85 procent masa a minimum chemických látek.

 

Tato reklama na uzeniny od Krahulíka zjevně unikla pozornosti organizátorům ceny Sexistické prasátečko, foto Facebook

Další kampaň?

Pořad, který viděly tisíce diváků, ale přinesl zajímavá zjištění také co se reakcí týče. Je například zřejmé, že i v tomto případě se někteří lidé domnívají, že jde o kampaň proti premiérovi Babišovi, zatímco jiní se zapřísahají, že z principu již nic od „Hrabiše“ nekupují. Jiní jsou již tak znechuceni z nových a nových zpráv o skandální kvalitě některých českých potravin, že už je výsledek dalšího testu nechává chladnými. Jenže výrobky z koncernu Agrofert se bohužel na pranýři objevují velmi často a opakovaně a podceňovat jejich výskyt není zrovna moudré.

 

Klobása šlechtí

Za pozornost stojí i postoj firmy Krahulík. Ta celý skandál ignoruje a na svém Facebooku se chlubí tím, že využívá tradiční přístup k řeznickému umění s tvrzením „Naše značka má dobrý zvuk“. Vrcholem cynismu je slogan „Klobása šlechtí člověka“. Naštěstí však alespoň klobásy, vyráběné v této firmě a testované ve stejném pořadu, obsahovaly podstatně více masa než chemikálií. Jenže uzeniny bohužel lidský organismus nešlechtí, ale podle Světové zdravotnické organizace poškozují zdraví, stejně jako cigarety.

Vložil: Adéla Hofmanová