Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, ať už si myslíte, že byla, je a bude, anebo naopak

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A nově i ty televizní

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Recenze

Recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

České špekáčky, to je mňamka, klobása šlechtí člověka. A dost!

25.07.2018
České špekáčky, to je mňamka, klobása šlechtí člověka. A dost!

Autor: Facebook

Popisek: Tak nějak netušíte souvislost fotky s titulkem? Ale je, a to podstatná. Nejméně masa mají buřty od Krahulíka, který patří pod Agrofert. A toto jsou (patrně) dva šťastní zaměstnanci firmy, kteří takto řádí na Facebooku (ten je ostatně podnětný, pár dalších fotek jsem dala do článku)

Jistě si vzpomínáte na to, jak se naši politici před loňskými volbami předháněli, kdo bude více bojovat za stejnou kvalitu potravin, prodávaných v Evropské unii. I když jde většinou o výrobky, škodlivé již ze samé podstaty, například různé cukrovinky, coby předvolební téma se to náramně hodilo. Již tehdy jsme naše populisty vyzvali, aby si raději zametli před vlastním prahem a zaměřili se na mizernou kvalitu české produkce, například pečiva či výrobků z masa. Ale bylo ticho po pěšině. Jenže, teď se, jak se zdá, se ledy pohnuly.

Mizerné kvalitě českých potravin se věnuje řada specializovaných webů i veřejnoprávních a privátních médií. Jedním z nejsledovanějších je pořad televize Stream.cz, nazvaný A dost! Mimochodem jeho moderátorem je někdejší vysmívaný reportér televize Nova Jan Tuna, který si po své novácké kariéře značně vylepšil pověst. Tím, že veřejnost pravidelně informuje o nezávislých testech potravin, výrobků a služeb, dělá mimořádně záslužnou věc. A to, že jde o skutečně prospěšný pořad, dokazuje výsledek dílu, věnovaný kvalitě u nás tolik oblíbených špekáčků. V něm se opět potvrdila žalostná kvalita uzenin, vyráběných v Česku. Na rozdíl od mnoha podobných testů ovšem přinesl rychlý výsledek, když dva z obchodních řetězců v návaznosti na to oznámily, že již nebudou prodávat špekáčky špatné kvality a nahradí je výrobky s vyšším podílem masa. Jenže některé obchody prodávají nekvalitní zboží opakovaně a zřejmě spoléhají na to, že na všechny prohřešky se nepřijde.

 

Buřty od Krahulíka: Nejméně masa, zato spousta chemie, foto Facebook firmy

Ošizené a drahé

Z dalšího nezávislého testu, který Stream.cz nedávno odvysílal, vyplynulo, že k nejvíce ošizené špekáčky vyrábí firma Krahulík, která je součástí holdingu Agrofert, patřícího do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Na úkor masa se v nich nachází dvacet různých přísad a chemikálií. Jejich složení je dostatečně vypovídající: vepřové maso 55%, vepřové sádlo, pitná voda, upravené vepřové kůže, stabilizátor E 466, jedlá sůl, konzervant E 250, zahušťující směs se zahušťovadlem E 450, dextróza, emulgátor E 471, antioxidant E436, koření, aroma, barvivo E 120, česnek, vepřové střívko. A právě barvivo E 120, tzv. konšenila, patří mezi vysoce rizikové látky s potencionálním rakovinotvorným účinkem. Navíc tyto ošizené špekáčky patří k těm dražším na trhu. Přitom lze výrazně levněji pořídit „buřtíky“ obsahující více než 85 procent masa a minimum chemických látek.

 

Tato reklama na uzeniny od Krahulíka zjevně unikla pozornosti organizátorům ceny Sexistické prasátečko, foto Facebook

Další kampaň?

Pořad, který viděly tisíce diváků, ale přinesl zajímavá zjištění také co se reakcí týče. Je například zřejmé, že i v tomto případě se někteří lidé domnívají, že jde o kampaň proti premiérovi Babišovi, zatímco jiní se zapřísahají, že z principu již nic od „Hrabiše“ nekupují. Jiní jsou již tak znechuceni z nových a nových zpráv o skandální kvalitě některých českých potravin, že už je výsledek dalšího testu nechává chladnými. Jenže výrobky z koncernu Agrofert se bohužel na pranýři objevují velmi často a opakovaně a podceňovat jejich výskyt není zrovna moudré.

 

Klobása šlechtí

Za pozornost stojí i postoj firmy Krahulík. Ta celý skandál ignoruje a na svém Facebooku se chlubí tím, že využívá tradiční přístup k řeznickému umění s tvrzením „Naše značka má dobrý zvuk“. Vrcholem cynismu je slogan „Klobása šlechtí člověka“. Naštěstí však alespoň klobásy, vyráběné v této firmě a testované ve stejném pořadu, obsahovaly podstatně více masa než chemikálií. Jenže uzeniny bohužel lidský organismus nešlechtí, ale podle Světové zdravotnické organizace poškozují zdraví, stejně jako cigarety.

Vložil: Adéla Hofmanová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace