Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
MFF Karlovy Vary 2019

MFF Karlovy Vary 2019

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i drsná kritika

Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Reportáže z míst, kde se natáčely kinohity

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

V poměru vůči mzdě se nejlevněji naobědvají na Vysočině. Další podstatná výhra kraje...

03.04.2018
V poměru vůči mzdě se nejlevněji naobědvají na Vysočině. Další podstatná výhra kraje...

Autor: Facebook

Popisek: Na oběd na Vysočinu? Ušetříte. Třeba do restaurace U Lyžaře v krásném prostředí uprostřed lesů na okraji Jihlavy.

GRAF Průměrné mzdy v České republice kontinuálně rostou, nicméně zvyšují se také ceny některých komodit, například v gastronomii. Podle takzvaného TRC Indexu, který mapuje útraty Čechů za obědy v jednotlivých krajských městech, jsou na tom v republikovém srovnání pořadí průměrné mzdy a ceny obědů nejhůře Jihočeši. Nejlépe je na tom ve srovnání výdělku a ceny poledního menu Vysočina.

Srovnáme-li pořadí českých krajů podle průměrných mezd a dle průměrné ceny obědů v krajských městech, nejhorším výsledkem disponují Jihočeši. Ti mají čtvrtou nejnižší průměrnou mzdu v republice (28 780 Kč), avšak v ceně obědů jsou jižní Čechy mezi 3 nejdražšími kraji společně s Prahou a jižní Moravou. Za oběd tam obyvatelé dají podle Ticket Restaurant® Card indexu v průměru 111,60 Kč.** Naopak lidé na Vysočině jsou na tom ve srovnání mezd a obědových cen nejlépe. Zatímco v žebříčku mezd v krajích jsou v polovině (29 140 Kč), obědy mají skoro nejlevnější v republice, hned po Olomouci. Zaplatí v průměru 101,70 Kč za jedno polední menu.

Jak až je tu špatně

Horší bilanci v porovnání žebříčku mezd a cen obědů mají po Jihočeském regionu ještě kraje Zlínský a Karlovarský. V pořadí mezd jsou totiž na chvostu, ale ceny obědů se zde podle TRC indexu pohybují kolem 106 Kč za pokrm (Zlínský 106,40 Kč, Karlovarský 105,80 Kč). To je přibližně o 5 kč více než v krajích s nejlevnějšími „meníčky“. Oba žebříčky vede Praha, za ní následuje jižní Morava.

Opravdu pečlivá analýza

Ticket Restaurant® Card Index je sestavený z plateb více než 100 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

„V restauracích sledujeme poměrně dynamický růst plateb za obědy už déle než rok. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst hned o 2 koruny a 30 haléřů. Souvislost to má právě s nízkou nezaměstnaností a s ní spojeným zvyšováním mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Restaurace pak také promítají do ceny jídel zvýšené náklady zdražených surovin,“ vysvětluje Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred.

Připlácení je běžné

„Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 Kč, tolik jsme v průměru zaplatili za oběd v prosinci 2017. Hodnotu stravenky vyšší než 100 Kč přitom poskytuje svým zaměstnancům jen 27 % firem, myslíme tu papírovou. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ dodává Brych.

Zdroj: TZ

Vložil: Štěpán Cháb

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace