Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Seminář o netradičním využití brambor v kuchyni inspiroval kuchaře ze školních jídelen. Nejvíc zaujal bramborový chléb, chutnal i bramborový guláš s hlívou ústřičnou či bramborové noky se sýrovou omáčkou

18.11.2016
Seminář o netradičním využití brambor v kuchyni inspiroval kuchaře ze školních jídelen. Nejvíc zaujal bramborový chléb, chutnal i bramborový guláš s hlívou ústřičnou či bramborové noky se sýrovou omáčkou

Foto: kr-vysocina.cz

Popisek: V nabídce neobvyklých receptů byly i bramborové špízy a bramborové placky s mákem

Na padesát vedoucích jídelen, kuchařů a kuchařek z mateřských, základních i středních škol z Havlíčkobrodska se sjelo do jídelny Obchodní akademie a Hotelové školy Kyjovská v Havlíčkově Brodě, aby získali nové informace a vyměnili si zkušenosti na semináři, nazvaném Brambory zdravá potravina - netradiční užití brambor v kuchyni.

„Chceme propagovat brambory jakou zdravou potravinu, která má své nezastupitelné místo nejen v domácnostech, ale i ve školních jídelnách,“ uvedla Jana Exnarová z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod (VÚB). Nejzajímavější částí byla ochutnávka pěti pokrmů z brambor, které uvařili žáci Obchodní akademie a Hotelové školy přímo ve školní kuchyni.

První část setkání se nesla ve znamení přednášek. Vystoupila Dagmar Adámková z Celostátní sítě pro venkov, která přiblížila aktivity sítě, zaměřené nejen na brambory. Slova se chopil i Milan Čížek z VÚB, který osvětlil význam brambor ve výživě, Jana Exnarová přidala tipy, jak brambory uvařit, jak je skladovat, jak pracovat s přemrzlými brambory, a přidala ještě zajímavosti o bramborech ze světa, a Marie Rasochová z Medipo Agras H B představila novinky v sortimentu konzumních odrůd brambor.

Prezentace jednotlivých odrůd brambor

Prezentace jednotlivých odrůd brambor

Seminář o netradičním využití brambor připravila Celostátní síť pro venkov ve spolupráci s Krajem Vysočina a VÚB Havlíčkův Brod. Jde o pilotní projekt, který prozatím nemá v žádném jiném kraji obdoby. „Nápad vznikl v reakci na podnět zemědělců z Vysočiny, kteří požadovali větší propagaci pěstování brambor v našem kraji. Chtěli bychom, aby tato zemědělská plodina byla významná nejen pro zemědělce, ale také pro spotřebitele,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina Eva Horná s tím, že brambory jsou se svojí nutriční hodnotou důležité také pro stravování dětí ve školních jídelnách, kde se dají připravit na mnoho zdravých způsobů.

Příprava bramborového rautu

Příprava bramborového rautu

Účastníci semináře ocenili nejen připravené prezentace, ale především ochutnávku připravených pokrmů z brambor. „Myslím, že bychom se mohli některými z receptů inspirovat a zařadit je do jídelníčku naší kuchyně. Inspirace není nikdy dost,“ uvedla vedoucí školní jídelny ZŠ Nuselská Havlíčkův Brod Jaroslava Medová.

Přítomné nejvíc zaujal bramborový chléb a chutnal i bramborový guláš s hlívou ústřičnou nebo bramborové noky se sýrovou omáčkou. Zástupci školních jídelen pak využili čas k výměně zkušeností a sdílení názorů a společně s představiteli pěstitelů a distributorů brambor přišli na to, že nemají kontakty na potenciální partnery a že jim scházejí informace, na koho se v případě zájmu o spolupráci obrátit. „Ze setkání vyplynulo, že by bylo velmi prospěšné připravit seznam školních jídelen a naopak regionálních producentů brambor, kteří jsou ochotni do škol brambory dovážet, a podpořit tak zdravá jídla z regionálních potravin,“ uzavřela úspěšné setkání koordinátorka Celostátní sítě pro venkov Dagmar Adámková s tím, že pokud se podaří realizovat plán na příští rok, podobné semináře by se mohly uskutečnit postupně v každém z pěti okresů Vysočiny.

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL