Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Světový den chleba v České republice

17.10.2013
Světový den chleba v České republice

Foto: mimibazar.cz

Popisek: Chleba, ilustrační foto

V České republice se již popáté slavil „Světový den chleba“, svátek základní lidské potraviny. Na 16. říjen jej vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B.C. a je každoročně připomínán v řadě zemí světa.

U této příležitosti uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR konferenci, jejímž hlavním cílem bylo informovat veřejnost o současném stavu výroby, prodeje a spotřeby chleba v naší zemi, propagovat kvalitní chléb vyrobený z tuzemských surovin, jeho jedinečnost z hlediska výživy, prohloubit spotřebitelskou osvětu a vrátit chlebu úctu a hodnotu, jakou v minulosti měl. Český pekařský trh je dnes dle nabídky sortimentu jeden z nejvyspělejších v Evropě. Měli bychom si však chránit naše gastronomické tradice a mnohem více propagovat klasické české výrobky.

Dobrá zpráva: Spotřeba chleba opět začíná růst

Dle předběžných údajů ČSÚ se v roce 2012 vyrobilo v České republice 306 205 tun chleba. Přes sedm českých pekáren tak denně vyrobí okolo 840 tun chleba, což je okolo jednoho milionu kusů a co chléb, to originál. Roční spotřeba chleba po mnohaletém poklesu zaznamenala již druhý rok mírný nárůst. Zvýšila se o 0,5 kg ze 42,4 kg v roce 2011 na 42,9 kg na osobu v roce 2012. Jedním z důvodů zvýšení spotřeby chleba je zřejmě přesun preference od pečiva ze zmrazených polotovarů, které je výrazně dražší než srovnatelné množství chleba. Český občan průměrně utratil v loňském roce za chléb necelých 1 000 Kč.

Spotřebitelská cena 1 kg chleba, která byla dle ČSÚ v srpnu letošního roku 23,14 Kč, je dle šetření Eurostatu osmá nejlevnější v EU. „Letošní dobrá sklizeň obilí by měla přispět k výrobě kvalitního chleba. Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty, dle konkrétního druhu výrobku. Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent, která sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů na energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobější ekonomické ztráty,“ uvedl předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

Rozdělení marže u chleba je nespravedlivé

Za uplynulých pět let spotřebitelská cena chleba stagnovala (rok 2008: 22,67 Kč/kg; 08/2013: 23,14 Kč/kg), zatímco náklady na jeho výrobu rychle rostly. Pekárny již prakticky neinvestují, jsou nuceny šetřit na svých zaměstnancích a za uplynulých 10 let každý sedmý pekař zkrachoval. Jednou z příčin tohoto stavu je nerovnoměrné rozdělení marže mezi výrobcem – pekařem a obchodem. Dle interního šetření mezi členy pekařského cechu bylo zjištěno, že hrubá marže pekaře u nejprodávanějšího chleba konzumního 1 200 g, který v obchodě stojí obvykle 27,90 Kč, je pouze 0,87 Kč. Hrubá marže obchodu je 5,89 Kč a je tak 7x vyšší než
u pekaře. Tento stav poškozuje pekaře a v konečném důsledku může ohrožovat zajištění potřebné kvality chleba pro spotřebitele.

Chléb – místo v nákupním košíku českých domácností

Vladimíra Šebková z agentury GfK Czech ve své přednášce uvedla, že pekařské výrobky jsou s 19 % třetí největší kategorií čerstvých potravin v nákupním košíku českých domácností. Nejvíce se chléb nakupuje v malých a specializovaných prodejnách (celkem 38 %). Průměrná česká rodina ročně spotřebuje 54 kg chleba, což je více než v Německu a Rakousku, ale méně než např. v Holandsku či Velké Británii. Češi preferují konzumní chléb před speciálním a v 88 % dávají přednost chlebu nebalenému před baleným.

Chléb – dar božské energie

Prezident Aliance výživových poradců ČR Ivan Mach vyzdvihl v odborné části konference význam chleba ve výživě a doporučil konzumovat přednostně tradiční český chléb s vyšším podílem celozrnné mouky a vlákniny. Chléb sehrává klíčovou roli jako zdroj energie, stavebních bílkovin a zdroj látek podporujících zdraví a trávení. U chleba s vyšším podílem žita a vlákninou oceňuje současná věda zejména jeho preventivní funkci proti civilizačním chorobám. Chléb by měl splňovat tři základní požadavky: být výživný, přispívat k ochraně zdraví a být chutný.

Apel na obchodníky: soutěžit by měli v nabídce kvalitního chleba, nikoliv ve snižování jeho ceny!

Výstupem konference je jasný vzkaz směrem k obchodníkům. Ti by neměli „tlačit“ české pekaře do nesmyslně nízkých odbytových cen a měli by zohlednit rostoucí náklady na výrobu chleba. Nastavené cenové podmínky neumožňují zvýšit kvalitu pekařských výrobků a zajistit rozvoj oboru. Na podporu čerstvých tuzemských výrobků usiluje pekařský cech o zavedení označování výrobce nebalených pekařských výrobků v místě prodeje. „Je potřeba odstranit anonymitu výrobců a vrátit se k osvědčené praxi našich vyhlášených potravinářů z první republiky. Ten, kdo vyrábí kvalitní chléb, se přece nemusí za něj stydět. Právě naopak, dobrý chléb mu bude dělat reklamu a spotřebitelé jej budou vyhledávat,“ konstatoval na závěr Dřízal.

Konferenci, nad níž převzal záštitu ministr zemědělství ČR Miroslav Toman, byla umístěna symbolicky do Břevnovského kláštera – místa, kde je z roku 993 první doložená zmínka o výrobě chleba v Praze. Akci navštívila řada významných hostů. Viera Šedivá, vrchní ředitelka Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství představila připravované změny v potravinářské legislativě a návrhy na zvýšení kvality potravin. Andrej Babiš, generální ředitel holdingu Agrofert zmínil ve svém příspěvku nutnost větší podpory státu českým potravinám a podnikatelům v potravinářství. V doprovodném programu byla představena reprezentativní výstava chlebového sortimentu od českých pekařů a rekordní, 11,2 metrů dlouhý chléb, který vyrobila pekárna PENAM v Českých Budějovicích. Společnost PENAM, a.s. patřící do holdingu Agrofert, která je po letošní akvizici německé pekárny AG Lieken největším pekárenským výrobcem v Evropě, se od 1. října 2013 stala členem pekařského Svazu.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz

Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ! Těšíme se na ně.

Vložil: Redaktor KL

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace