Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Tortillová polévka, kuřecí tinga a guacamole… Čekali byste to ve školní jídelně? V Jihlavě si řekli, proč ne

31.01.2019
Tortillová polévka, kuřecí tinga a guacamole… Čekali byste to ve školní jídelně? V Jihlavě si řekli, proč ne

Foto: Kraj Vysočina

Popisek: Studenti si oblékli ponča a mnozí doplnili outfit sombrery i pomalovanými obličeji ze „země mrtvých“ ve stylu Coco...

Možnost poznat Mexiko ve všech jeho podobách měli v úterý 29. ledna žáci krajské střední školy OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava. V rámci Dne mexické kuchyně se nejen vařilo a servírovalo tradiční mexické jídlo, ale do celého projektového dne se vedle kuchařek obou školních jídelen zapojili také žáci oborů kadeřník, kuchař-číšník, fotograf, kosmetička i žáci obchodní akademie.

Kuchařky připravily strávníkům osvěžující tortillovou polévku s rajčaty, pracné tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a jako dezert byl podáván vynikající čokoládový tamal s ořechy, ovocným přelivem a mátou. Na vše dohlížela přímo na místě bedlivým okem velvyslankyně Mexika Rosaura Leonora Rueda Gutiérrez.

Mexická ambasadorka se podívala i do kuchyně... Foto Kraj Vysočina

Kuchařky ze dvou školních jídelen, které patří k největším stravovacím provozům středních škol v Jihlavě, se chopily výzvy a k obědu připravily typická mexická jídla, která nabídly třetině z 2000 strávníků, kterým denně zabezpečují obědy. „Byla to velká výzva a musím naše kuchařky i žáky pochválit, jak se s projektovým dnem popasovali. Ukázali jsme to nejlepší z naší školy a věřím, že pro všechny byl Den mexické kuchyně vítanou inspirací do budoucna,“ říká ředitel školy Libor Fasora. Ve škole nechyběl bar míchaných nealkoholických nápojů, tematický fotokoutek, třídy vyzdobené v mexických národních barvách nebo podmanivá mexická hudba. Žáci oblékli ponča a mnozí doplnili outfit sombrery i pomalovanými obličeji ze „země mrtvých“ ve stylu Coco. Celý den bylo možné ochutnat mexické speciality připravené žáky praktického výcviku – avokádové guacamole, nejrůznější salsy nebo sladké churros.

Vloni si užívali pro změnu kuchyně španělské 

Vaření z netradičních surovin a zahraniční kuchyni si školní jídelny na Vysočině vyzkoušely už podruhé. „V loňském roce jsme na hotelové škole v Havlíčkově Brodě přivítali španělského velvyslance v rámci Dnů španělské kuchyně. Nové chutě, suroviny a recepty jsou vítanou inspirací a zároveň výzvou, a to jak pro kuchařky, tak pro strávníky,“ doplnila Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu.

Den mexické kuchyně v českých školních jídelnách pořádala Asociace školních jídelen ČR a Velvyslanectví Spojených států mexických pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a sportu, Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Krajem Vysočina.

Zdroj TK

Vložil: Markéta Vančová