Tortillová polévka, kuřecí tinga a guacamole… Čekali byste to ve školní jídelně? V Jihlavě si řekli, proč ne
31.01.2019
Foto: Kraj Vysočina
Popisek: Studenti si oblékli ponča a mnozí doplnili outfit sombrery i pomalovanými obličeji ze „země mrtvých“ ve stylu Coco...
Možnost poznat Mexiko ve všech jeho podobách měli v úterý 29. ledna žáci krajské střední školy OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava. V rámci Dne mexické kuchyně se nejen vařilo a servírovalo tradiční mexické jídlo, ale do celého projektového dne se vedle kuchařek obou školních jídelen zapojili také žáci oborů kadeřník, kuchař-číšník, fotograf, kosmetička i žáci obchodní akademie.
Kuchařky připravily strávníkům osvěžující tortillovou polévku s rajčaty, pracné tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a jako dezert byl podáván vynikající čokoládový tamal s ořechy, ovocným přelivem a mátou. Na vše dohlížela přímo na místě bedlivým okem velvyslankyně Mexika Rosaura Leonora Rueda Gutiérrez.
Mexická ambasadorka se podívala i do kuchyně... Foto Kraj Vysočina
Kuchařky ze dvou školních jídelen, které patří k největším stravovacím provozům středních škol v Jihlavě, se chopily výzvy a k obědu připravily typická mexická jídla, která nabídly třetině z 2000 strávníků, kterým denně zabezpečují obědy. „Byla to velká výzva a musím naše kuchařky i žáky pochválit, jak se s projektovým dnem popasovali. Ukázali jsme to nejlepší z naší školy a věřím, že pro všechny byl Den mexické kuchyně vítanou inspirací do budoucna,“ říká ředitel školy Libor Fasora. Ve škole nechyběl bar míchaných nealkoholických nápojů, tematický fotokoutek, třídy vyzdobené v mexických národních barvách nebo podmanivá mexická hudba. Žáci oblékli ponča a mnozí doplnili outfit sombrery i pomalovanými obličeji ze „země mrtvých“ ve stylu Coco. Celý den bylo možné ochutnat mexické speciality připravené žáky praktického výcviku – avokádové guacamole, nejrůznější salsy nebo sladké churros.
Vloni si užívali pro změnu kuchyně španělské
Vaření z netradičních surovin a zahraniční kuchyni si školní jídelny na Vysočině vyzkoušely už podruhé. „V loňském roce jsme na hotelové škole v Havlíčkově Brodě přivítali španělského velvyslance v rámci Dnů španělské kuchyně. Nové chutě, suroviny a recepty jsou vítanou inspirací a zároveň výzvou, a to jak pro kuchařky, tak pro strávníky,“ doplnila Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu.
Den mexické kuchyně v českých školních jídelnách pořádala Asociace školních jídelen ČR a Velvyslanectví Spojených států mexických pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a sportu, Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Krajem Vysočina.
Zdroj TK
Vložil: Markéta Vančová