Bizarní dopad protikuřáckého zákona: Zakázali cigarety a s nimi i charakteristický kouřový odér. A na řadě míst se odkryly pachy, o kterých majitelé dosud vůbec nevěděli
18.07.2017
Foto: Pixabay.com
Popisek: Kouření v restauracích, ilustrační foto
Někteří majitelé restaurací a barů až nyní poznali skutečnou tvář svých provozoven. Tzv. protikuřácký zákon, který vykázal cigarety a s nimi i charakteristický kouřový odér z provozoven stravovacích služeb, totiž na řadě míst odkryl pachy, o kterých majitelé dosud vůbec nevěděli. Řada provozovatelů proto nyní hledá způsoby, jak se s nepříjemnými odéry vypořádat.
„Jen za poslední měsíc evidujeme několikanásobný nárůst poptávek ze strany provozovatelů barů, klubů a hospod, kteří prostřednictvím smyslového marketingu hledají cestu, jak navrátit ztracenou identitu svojí provozovně,“ komentuje specialista na smyslový marketing Aleš Štibinger.
Ztracená identita
Zákaz kouření se však projevil i na místech, kde nyní naopak nezapáchá či nevoní vůbec nic. Tyto prostory, které byly dříve neodmyslitelně spjaty s cigaretovým kouřem, jsou dle vyjádření samotných majitelů teď zcela bez atmosféry. „Jen za poslední měsíc evidujeme několikanásobný nárůst poptávek ze strany provozovatelů barů, klubů a hospod, kteří prostřednictvím smyslového marketingu hledají cestu, jak navrátit ztracenou identitu svojí provozovně,“ doplňuje Štibinger.
Je přitom prokázáno, že vůně si člověk pamatuje nejlépe a nejdéle ze všech smyslových vjemů. Může navozovat například pocit čistoty a pořádku, i když tam fyzicky není. S vůní si nevědomky spojujeme určitá místa, služby a pocity, které jsme cítili a výrazně ovlivňuje to, zda se na místo vrátíme.
Už to není, co to bývalo
Dříve majitelé některých hospod a restaurací i na Vysočině přemýšleli, jak se vypořádat s důsledky protikuřáckého zákona. Mnozí to vyřešili tím, že aby neztratili své zákazníky, především štamgasty, kteří si pivo bez cigarety neuměli představit, umístili popelníky do prostoru před vchodem. Někteří hosté nová opatření uvítali. „Říkají, že po příchodu domů aspoň nebudou tolik cítit kouřem,“ uvedla již dříve pro Jihlavské listy Iva Zelená, majitelka Brick Baru, sídlícího blízko jihlavského centra. Jenže nyní se někteří hostinští na Vysočině potýkají s dosud nepoznaným problémem toho, že s odchodem tabákového odéru ztratilo jejich zařízení své kouzlo, identitu a neodmyslitelnou atmosféru.
A nejsou sami, také v sousedním Pardubickém kraji se ztráta osobitosti projevila v některých hospodách. „Prostě to k tomu patřilo, zapálit si u piva. Měli jsme oddělený prostor pro nekuřáky a nikdo si nestěžoval,“ uvedl majitel jedné restaurace na Pardubicko s tím, že od té doby, co platí protikuřácký zákon, mu přijde, že podnik postrádá svého ducha. „Jsou štamgasti, pro které je to nepředstavitelné, tak radši nepřijdou vůbec, když už to není, co to bývalo,“ dodal s tím, že je cítit, že se vše stalo „tak nějak moc formální“. Navíc se obává, co přijde po letní sezóně. „My jsme tady díky kouřícím štamgastům přežili plonkové měsíce,“ řekl.
Z lednového průzkumu mezi členy Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) vyplynulo, že před začátkem platnosti protikuřáckého zákona bylo 16 % restaurací zcela kuřáckých a přibližně 43 % nabízelo klientům oddělený kuřácký prostor. V případě hotelových zařízení provozovalo 8 % zcela kuřáckou restauraci a 25 % nabízelo oddělený kuřácký prostor. V souvislosti se zákazem kouření nyní přiznává existenční potíže přibližně polovina restaurací a barů, vyplývá z průzkumu Asociace malých a středních podniků ČR.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .
Vložil: Lenka Sloupová