Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Brambory jsou superpotravina – bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku. Chce se dozvědět víc? Vyrazte do Jihlavy nebo Moravských Budějovic

12.05.2017
Brambory jsou superpotravina – bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku. Chce se dozvědět víc? Vyrazte do Jihlavy nebo Moravských Budějovic

Autor: kr-vysocina.cz

Popisek: Dobroty z brambor

V prostorách České zemědělské akademie v Humpolci se konal další z řady seminářů, zaměřených na brambory, jejich produkci i významnou roli ve zdravé výživě. Podle americké studie se dokonce jedná o superpotravinu, která obsahuje velké množství vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, je bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku.

Kromě toho mají brambory v kuchyni všestranné použití, o čemž se mohli na vlastní chuťové pohárky přesvědčit i účastníci semináře při ochutnávce slaných a sladkých variací bramborových pokrmů. „Kraj Vysočina se ve spolupráci s partnery snaží aktivně propagovat kvalitní tuzemské zemědělské výrobky a produkty. Nelze očekávat, že lidé naráz změní své spotřební chování, zaměřené hlavně na cenu, ale je třeba systematicky, cíleně a dlouhodobě vzdělávat a přesvědčovat, že kvalita potravin se spotřebiteli vyplatí,“ řekl při zahájení semináře Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství.

Brambory - workshop

V České republice se ročně spotřebuje asi 66 kilogramů brambor na osobu, ještě před padesáti lety to ale bylo jednou tolik. V současné době mohou zákazníci v Česku vybírat z více než dvou odrůd brambor.

Věděli jste, že:

  • Každá třetí brambora v Česku je z Vysočiny?
  • brambora obsahuje více vitamínu C než rajče?
  • brambory v sobě mají velké množství draslíku?
  • první lihovar na Vysočině, kde se vyráběl líh z brambor, byl založen už v roce 1725 v Chotěboři?

Brambory - workshop

Pokud se chcete o bramborách jako superpotravině dozvědět víc, neváhejte navštívit další z workshopů „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni, které se uskuteční v Moravských Budějovicích a Jihlavě. Akci pořádají Celostátní síť pro venkov, Kraj Vysočina a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod.

Konání dalších workshopů:

brambory - tabulka

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace