Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Brambory jsou superpotravina – bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku. Chce se dozvědět víc? Vyrazte do Jihlavy nebo Moravských Budějovic

12.05.2017
Brambory jsou superpotravina – bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku. Chce se dozvědět víc? Vyrazte do Jihlavy nebo Moravských Budějovic

Foto: kr-vysocina.cz

Popisek: Dobroty z brambor

V prostorách České zemědělské akademie v Humpolci se konal další z řady seminářů, zaměřených na brambory, jejich produkci i významnou roli ve zdravé výživě. Podle americké studie se dokonce jedná o superpotravinu, která obsahuje velké množství vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, je bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku.

Kromě toho mají brambory v kuchyni všestranné použití, o čemž se mohli na vlastní chuťové pohárky přesvědčit i účastníci semináře při ochutnávce slaných a sladkých variací bramborových pokrmů. „Kraj Vysočina se ve spolupráci s partnery snaží aktivně propagovat kvalitní tuzemské zemědělské výrobky a produkty. Nelze očekávat, že lidé naráz změní své spotřební chování, zaměřené hlavně na cenu, ale je třeba systematicky, cíleně a dlouhodobě vzdělávat a přesvědčovat, že kvalita potravin se spotřebiteli vyplatí,“ řekl při zahájení semináře Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství.

Brambory - workshop

V České republice se ročně spotřebuje asi 66 kilogramů brambor na osobu, ještě před padesáti lety to ale bylo jednou tolik. V současné době mohou zákazníci v Česku vybírat z více než dvou odrůd brambor.

Věděli jste, že:

  • Každá třetí brambora v Česku je z Vysočiny?
  • brambora obsahuje více vitamínu C než rajče?
  • brambory v sobě mají velké množství draslíku?
  • první lihovar na Vysočině, kde se vyráběl líh z brambor, byl založen už v roce 1725 v Chotěboři?

Brambory - workshop

Pokud se chcete o bramborách jako superpotravině dozvědět víc, neváhejte navštívit další z workshopů „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni, které se uskuteční v Moravských Budějovicích a Jihlavě. Akci pořádají Celostátní síť pro venkov, Kraj Vysočina a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod.

Konání dalších workshopů:

brambory - tabulka

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace