Brambory jsou superpotravina – bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku. Chce se dozvědět víc? Vyrazte do Jihlavy nebo Moravských Budějovic
12.05.2017
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Dobroty z brambor
V prostorách České zemědělské akademie v Humpolci se konal další z řady seminářů, zaměřených na brambory, jejich produkci i významnou roli ve zdravé výživě. Podle americké studie se dokonce jedná o superpotravinu, která obsahuje velké množství vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, je bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku.
Kromě toho mají brambory v kuchyni všestranné použití, o čemž se mohli na vlastní chuťové pohárky přesvědčit i účastníci semináře při ochutnávce slaných a sladkých variací bramborových pokrmů. „Kraj Vysočina se ve spolupráci s partnery snaží aktivně propagovat kvalitní tuzemské zemědělské výrobky a produkty. Nelze očekávat, že lidé naráz změní své spotřební chování, zaměřené hlavně na cenu, ale je třeba systematicky, cíleně a dlouhodobě vzdělávat a přesvědčovat, že kvalita potravin se spotřebiteli vyplatí,“ řekl při zahájení semináře Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství.
V České republice se ročně spotřebuje asi 66 kilogramů brambor na osobu, ještě před padesáti lety to ale bylo jednou tolik. V současné době mohou zákazníci v Česku vybírat z více než dvou odrůd brambor.
Věděli jste, že:
- Každá třetí brambora v Česku je z Vysočiny?
- brambora obsahuje více vitamínu C než rajče?
- brambory v sobě mají velké množství draslíku?
- první lihovar na Vysočině, kde se vyráběl líh z brambor, byl založen už v roce 1725 v Chotěboři?
Pokud se chcete o bramborách jako superpotravině dozvědět víc, neváhejte navštívit další z workshopů „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni, které se uskuteční v Moravských Budějovicích a Jihlavě. Akci pořádají Celostátní síť pro venkov, Kraj Vysočina a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod.
Konání dalších workshopů:
Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .
Vložil: Redaktor KL