Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou středu i neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Týden v kultuře

Týden v kultuře

Nejen knížky, i ´živá´ kultura nás zajímá. Aneb Pavel Přeučil každé pondělí

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

S poutníkem za Bílou paní

S poutníkem za Bílou paní

Strašidla pro víkendy i všední den. Kde? No přeci na hradech a zámcích

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Levné, čisté, bez chemie, bez hormonů, živené lesem. Proč si radši koupit zvěřinu, než levné hovězí z Argentiny

10.03.2020
Levné, čisté, bez chemie, bez hormonů, živené lesem. Proč si radši koupit zvěřinu, než levné hovězí z Argentiny

Autor: Pixabay

Popisek: Jeleni, ilustrační foto

Ploužíte se supermarketem a hledáte, co zase k večeři? Zastavíte u masny a prohlížíte si nabízené. Kilo kýty za 150,-? Hodně drahý špás, kterému se ovšem nevyhnete. Ono tak nějak všechno podražilo a na maso se, podle všeho, plánují ekologické daně, které jeho cenu mají ještě zvednout. Ale už teď je tu bezkonkurenční nabídka. Zvěřina. Kilo masa z kance za 46,-? To je vlastně za pakatel. Za takovou cenu se prodává ve státním podniku Vojenské lesy a statky, kde si vedle masa z černé zvěře můžete vybrat i z mnoha další druhů divokých zvířat. Jen to má pro někoho pár zásadních háčků.

Podnik Vojenské lesy a statky nabízejí ve srovnání s obchody bezkonkurenční ceny. Nemusí sahat po marketingových kličkách a podfucích, ale nabízí maso v bio kvalitě za ceny, kterým nemá hormony nadopovaná kráva z Argentiny možnost konkurovat. Kilo jeleního masa za 86,-, mufloního za 52,-, dančího za 89,-, kančího za 46,-.

 

Zvěř pochází z lokalit, kde unikátní a čistá příroda zaručuje vysokou kvalitu zvěřiny na Váš stůl. Zvěřina je nabízena ze zvěřinových závodů a to vždy po prohlídce vojenským veterinárním lékařem nebo proškolenou osobou. Výše uvedené zaručuje maximální kontrolu zvěřiny s ohledem na její jakost a zdravotní nezávadnost.

 

Jeden zásadní háček

V supermarketu přijdete k pultu masny a objednáte si tolik, kolik si dáte k večeři. Kilo kýty? Stačí říct a nesete si domů kilo kýty. Něco takového v prodejně Vojenských lesů a statků říct nemůžete. Tam půjdete na jistotu a pro celý kus. Chcete kančí guláš? Beze všeho, ale musíte si koupit celého kance. Vcelku, nezpracovaného, nenaporcovaného. A váha takového kance? Od 150 kilogramů (bachyně) až do 250 kilogramů (kanec). Pokud chytnete po tomto článku slinu na zvěřinu v bio kvalitě, připravte si pár tisícovek a valník k tomu. Povezete si domů celého kance. Případně jelena, daňka,…

 

Zvěřina je prodávána v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů (mimo prasete divokého, kde je povinnost uvádět do oběhu tuto zvěřinu vždy s hlavou a běhy). Zájemce v rámci své vybrané lokality, kontaktuje zodpovědného pracovníka VLS ČR, s.p., který zajistí samotnou realizaci poptávky, tedy odstřel kusu. Vojenské lesy a statky působí ve všech krajích republiky, pro Ústecký kraj se prodej realizuje v Klášterci nad Ohří v okrese Chomutov – Zahradní 529, 431 51. Více informací i s kontakty najdete ZDE.

 

Jak na zvěřinu

Dobře upravená zvěřina je lahůdka. Kdo ji kdy ochutnal, nezapomene. Jenže připravit dobře zvěřinu, to vyžaduje jisté dovednosti. Zvěřina je více prokrvená, takže kdybyste ji vařili i několik hodin, nezměkne. Před samotným vařením je potřeba nechat maso odležet. Nejlépe na nejstudenějším místě ledničky (tedy na první polici hned nad přihrádkou na zeleninu). Obalíte maso do bavlněné látky a necháte ho tam až čtyři dny. Přičemž každý den maso obrátíte a vyměníte látku.  Navíc je dobré látku před použitím namočit do slaného nálevu.

Pokud toužíte po skutečné delikatese, připravte se na to, že budete muset maso namořit. Nakrájíte kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel na kostičky a přidáte pokrájenou cibuli. Máte hotovo? Tak teď dejte vařit litr vody s frťanem octa, dvěma bobkovými listy, lžičkou tymiánu a sedmi lžičkami nového koření. Výsledným lektvarem po vychladnutí zalijte pokrájenou zeleninu a do směsi vložte maso. Nechte maso ve směsi mořit tři dny. Několikrát denně jej obraťte. A výsledek? Pochoutka hodná králů. A nakonec – živit by nás měla země, v které žijeme. Nákupem hovězího z Argentiny se nechováme zrovna dvakrát zodpovědně vůči přírodě.

 

Dělení zvěřiny

 

Vysoká

  • srnec – maso je červenohnědé, je velmi křehké, je považováno ze jedno z nejlepších, odleželé kusy stahujeme těsně před úpravou, stažené kusy zavěsíme do chladu, nejvhodnější jsou kusy 1-3 roky staré.
  • jelen – maso je podobné daňčímu a úprava je podobná srnčímu
  • daněk – je poměrně vzácný, je chován v oborách, maso je světlejší, šťavnatější a křehčí než srnčí a daněk je mohutnější.

Nízká

  • zajíc, divoký králík – po odstřelu necháme v kůži odležet nejméně 3 dny, stahujeme před úpravou, nejvhodnější 7-10 měsíců, starší kusy bývají hůře stravitelné, z vnitřností využíváme játra, plíce a srdce.

 

Pernatá

(odležet necháváme hlavně lesní a vůbec nenecháváme odležet vodní – rychle se kazí)

  • lesní, polní – bažant, koroptev, tetřev, tetřívek, kvíčala, sluka, divoký holub
  • vodní – divoká husa a divoká kachna

 

Černá

  • divoké prase – jedná se o divoké prase s černým pruhem na hřbetě, rozdělujeme je podle věku a pohlaví, po odstřelu se stáhne kůže (někdy se jen odstraní porost ne kůži), dělíme podobně jako vepřové, starší kusy nakládáme do mořidel.

 

Červená

  • muflon, kamzík

Vložil: Kamil Fára

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace