Levné, čisté, bez chemie, bez hormonů, živené lesem. Proč si radši koupit zvěřinu, než levné hovězí z Argentiny
10.03.2020
Foto: Pixabay
Popisek: Jeleni, ilustrační foto
Ploužíte se supermarketem a hledáte, co zase k večeři? Zastavíte u masny a prohlížíte si nabízené. Kilo kýty za 150,-? Hodně drahý špás, kterému se ovšem nevyhnete. Ono tak nějak všechno podražilo a na maso se, podle všeho, plánují ekologické daně, které jeho cenu mají ještě zvednout. Ale už teď je tu bezkonkurenční nabídka. Zvěřina. Kilo masa z kance za 46,-? To je vlastně za pakatel. Za takovou cenu se prodává ve státním podniku Vojenské lesy a statky, kde si vedle masa z černé zvěře můžete vybrat i z mnoha další druhů divokých zvířat. Jen to má pro někoho pár zásadních háčků.
Podnik Vojenské lesy a statky nabízejí ve srovnání s obchody bezkonkurenční ceny. Nemusí sahat po marketingových kličkách a podfucích, ale nabízí maso v bio kvalitě za ceny, kterým nemá hormony nadopovaná kráva z Argentiny možnost konkurovat. Kilo jeleního masa za 86,-, mufloního za 52,-, dančího za 89,-, kančího za 46,-.
Zvěř pochází z lokalit, kde unikátní a čistá příroda zaručuje vysokou kvalitu zvěřiny na Váš stůl. Zvěřina je nabízena ze zvěřinových závodů a to vždy po prohlídce vojenským veterinárním lékařem nebo proškolenou osobou. Výše uvedené zaručuje maximální kontrolu zvěřiny s ohledem na její jakost a zdravotní nezávadnost.
|
Jeden zásadní háček
V supermarketu přijdete k pultu masny a objednáte si tolik, kolik si dáte k večeři. Kilo kýty? Stačí říct a nesete si domů kilo kýty. Něco takového v prodejně Vojenských lesů a statků říct nemůžete. Tam půjdete na jistotu a pro celý kus. Chcete kančí guláš? Beze všeho, ale musíte si koupit celého kance. Vcelku, nezpracovaného, nenaporcovaného. A váha takového kance? Od 150 kilogramů (bachyně) až do 250 kilogramů (kanec). Pokud chytnete po tomto článku slinu na zvěřinu v bio kvalitě, připravte si pár tisícovek a valník k tomu. Povezete si domů celého kance. Případně jelena, daňka,…
Zvěřina je prodávána v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů (mimo prasete divokého, kde je povinnost uvádět do oběhu tuto zvěřinu vždy s hlavou a běhy). Zájemce v rámci své vybrané lokality, kontaktuje zodpovědného pracovníka VLS ČR, s.p., který zajistí samotnou realizaci poptávky, tedy odstřel kusu. Vojenské lesy a statky působí ve všech krajích republiky, pro Ústecký kraj se prodej realizuje v Klášterci nad Ohří v okrese Chomutov – Zahradní 529, 431 51. Více informací i s kontakty najdete ZDE.
|
Jak na zvěřinu
Dobře upravená zvěřina je lahůdka. Kdo ji kdy ochutnal, nezapomene. Jenže připravit dobře zvěřinu, to vyžaduje jisté dovednosti. Zvěřina je více prokrvená, takže kdybyste ji vařili i několik hodin, nezměkne. Před samotným vařením je potřeba nechat maso odležet. Nejlépe na nejstudenějším místě ledničky (tedy na první polici hned nad přihrádkou na zeleninu). Obalíte maso do bavlněné látky a necháte ho tam až čtyři dny. Přičemž každý den maso obrátíte a vyměníte látku. Navíc je dobré látku před použitím namočit do slaného nálevu.
Pokud toužíte po skutečné delikatese, připravte se na to, že budete muset maso namořit. Nakrájíte kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel na kostičky a přidáte pokrájenou cibuli. Máte hotovo? Tak teď dejte vařit litr vody s frťanem octa, dvěma bobkovými listy, lžičkou tymiánu a sedmi lžičkami nového koření. Výsledným lektvarem po vychladnutí zalijte pokrájenou zeleninu a do směsi vložte maso. Nechte maso ve směsi mořit tři dny. Několikrát denně jej obraťte. A výsledek? Pochoutka hodná králů. A nakonec – živit by nás měla země, v které žijeme. Nákupem hovězího z Argentiny se nechováme zrovna dvakrát zodpovědně vůči přírodě.
Dělení zvěřiny
Vysoká
- srnec – maso je červenohnědé, je velmi křehké, je považováno ze jedno z nejlepších, odleželé kusy stahujeme těsně před úpravou, stažené kusy zavěsíme do chladu, nejvhodnější jsou kusy 1-3 roky staré.
- jelen – maso je podobné daňčímu a úprava je podobná srnčímu
- daněk – je poměrně vzácný, je chován v oborách, maso je světlejší, šťavnatější a křehčí než srnčí a daněk je mohutnější.
Nízká
- zajíc, divoký králík – po odstřelu necháme v kůži odležet nejméně 3 dny, stahujeme před úpravou, nejvhodnější 7-10 měsíců, starší kusy bývají hůře stravitelné, z vnitřností využíváme játra, plíce a srdce.
Pernatá
(odležet necháváme hlavně lesní a vůbec nenecháváme odležet vodní – rychle se kazí)
- lesní, polní – bažant, koroptev, tetřev, tetřívek, kvíčala, sluka, divoký holub
- vodní – divoká husa a divoká kachna
Černá
- divoké prase – jedná se o divoké prase s černým pruhem na hřbetě, rozdělujeme je podle věku a pohlaví, po odstřelu se stáhne kůže (někdy se jen odstraní porost ne kůži), dělíme podobně jako vepřové, starší kusy nakládáme do mořidel.
Červená
|
Vložil: Kamil Fára