Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Volby 2017

Volby 2017

Žhavá část kampaně se blíží

Letošní Karlovy Vary

Letošní Karlovy Vary

Co se dělo na festivalu

Kultura

Kultura

Pojďme se bavit: Je tu hudba, film, knihy, výstavy, nechybí exkluzivní recenze

Životní knockouty

Životní knockouty

Dal vám život ránu na solar? Nejste v tom sami, čtěte skutečné příběhy

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě celebrity dobrovolně neřeknou?

Rozhovory

Rozhovory

Politici, umělci, zkrátka každý, kdo má co říci

Tatarák z lososa, salátové okurky a čerstvý kopr? Proti gustu žádný dišputát, ale takhle že by měl vypadat štědrovečerní bramborový salát? Věřte-nevěřte, fakt vyhrál. Mrkněte, jak na to, přinášíme vám kompletní recept

27.11.2016
Tatarák z lososa, salátové okurky a čerstvý kopr? Proti gustu žádný dišputát, ale takhle že by měl vypadat štědrovečerní bramborový salát? Věřte-nevěřte, fakt vyhrál. Mrkněte, jak na to, přinášíme vám kompletní recept

Autor: Vítek Novák

Popisek: Vítězný recept letošního Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu

Téměř dvě desítky týmů z celé republiky změřily síly v umění vyrobit ten nejlepší bramborový salát. V tradičním mistrovství se kromě chuti hodnotily také vůně, originalita či vzhled. O přízeň poroty soupeřili amatérští i profesionální kuchaři v sobotu 26. listopadu ve středočeském Mratíně.

Základní podmínkou soutěže je, že recept musí obsahovat brambory a majonézu. Jinak se ale fantazii meze nekladou, a tak v minulosti již nebyly výjimkou saláty s křepelčími vejci, čokoládou či slaninou. Soutěžní týmy se na akci připravují několik týdnů předem: „Pravidla umožňují připravit si ingredience předem, takže mohu použít babiččin recept na nakládané cibulky, které do salátu přidávám. Smíchat s majonézou a bramborami se ale musí vše až na místě,“ vysvětlil David Souček, který se přihlásil se spolužáky z odborného učiliště. „Nejméně polovinu soutěžních vzorků ale tvoří tradiční bramborový salát v podobě, na jakou je většina Čechů zvyklá ze štědrovečerní tabule,“ dodala ředitelka mistrovství Alena Syslová.

Součástí mistrovství jsou i ochutnávky pro veřejnost, největší zájem zpravidla bývá o vítězný recept. Ten většinou pocházel z pera farmáře Martina Pánka z Jeseníku, který se coby pětinásobný šampion letos poprvé rozhodl mistrovství nezúčastnit. Místo toho usedl v porotě, která tradiční český vánoční pokrm hodnotila.

Porota při náročném rozhodování – v popředí letošní předseda, herec Antonín Duchoslav

Porota při náročném rozhodování – v popředí letošní předseda, herec Antonín Duchoslav

Šampion varuje

Akce s názvem Vitana majonéza cup 2016 – Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se konala podesáté ve středočeském Mratíně a zúčastnilo se jí osmnáct týmů z celé země. Vítězové se rozhodli pro velmi netradiční kombinaci ingrediencí, porotce ale kromě chuti ohromili i vkusnou výzdobou a zajímavou vůní. „Týmy předvedly perfektní výkony. Hodně se jich ale dopouští docela častého nešvaru při přípravě bramborového salátu, a to je příliš pečlivé míchání. Z brambor by se neměla stát kaše,” říká Martin Pánek. „Já jsem čekal tradiční recepty, ale některé kombinace byly hodně nečekané. Bylo to poučné,” glosoval výkony kuchařů herec Antonín Duchoslav, který porotě předsedal.

Letošní vítězný recept obsahuje kromě brambor typu grenaille například kopr, zakysanou smetanu či sakuru a je podáván s tatarákem z uzeného lososa. „Jsem zvyklý dávat do salátu hodně majonézy, má potom lepší konzistenci. Salát by měl být mazlavý, při míchání táhlý. Rozhodně není dobře udělat salát, který je suchý,” prozradil Michal Žák, který se svým týmem Diplomati obsadil první místo v dospělé kategorii.

Vítězný tým Diplomati při práci

Vítězný tým Diplomati při práci

Vítězný recept

1150 gramů brambor grenaille
20 gramů čerstvého kopru
240 gramů salátových okurek
200 gramů majonézy Vitana
100 gramů zakysané smetany
20 gramů citronové šťávy
10 gramů soli
10 gramů pepře bílého mletého
tatarák:
250 gramů uzeného lososa
30 gramů citronové šťávy
2 gramy pepře bílého mletého
1 gram soli

postup:
Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky a přidáme najemno nakrájený kopr. Salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půlkolečka. Dochutíme solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a spojíme majonézou se zakysanou smetanou. Následně dozdobíme tatarákem, připraveným z nasekaného uzeného lososa a dochuceného citronovou šťávou, bílým pepřem a solí.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na ');

Vložil: Adina Janovská

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace