Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Hustý! Libo koktejl z placenty a ovoce? Máme recept a víme, kam na tu zpropadenou placentu. Některé porodnice sice váhají...

12.05.2018
Hustý! Libo koktejl z placenty a ovoce? Máme recept a víme, kam na tu zpropadenou placentu. Některé porodnice sice váhají...

Foto: Pixabay

Popisek: Koktejl s příchutí jahod a placenty?

Množí se požadavky rodiček, které po porodu požadují po porodnici vydání placenty. Některé porodnice mají k tomuto kontroverznímu požadavku výhrady. Sám zákon nestanoví přesně, zda placentu lze vydat nebo nikoliv. Doposud placenta většinou skončila ve spalovně. Někdy placenta skončila na stole vědecké laboratoře, kde se zkoumalo její možné využití. A pak došlo i farmaceutický průmysl. Nebo lépe, kosmetický průmysl.

U nás je používání lidské placenty v kosmetice zakázané. Ve Švýcarsku a Japonsku ne. Tam je kosmetika s lidskou placentou velmi žádaná. Proč? Údajně omlazuje, vyhlazuje vrásky, pomáhá obnovovat buňky v pleti, je prý výborná proti akné i ekzémům. V japonské nebo švýcarské lékárně si tak může pořídit mazání s placentou, které z vás udělá zase holku jako květ. V Číně je pak placenta výbornou komoditou na černém trhu. Restaurace v Číně vaří jídla s kořením ve formě placenty. Prý jako anti-ageing výborná záležitost.

Co s placentou dělají naše rodičky?

Nejčastěji ji zakopou na konci šestinedělí rituálně na zahradě. Ale možná dělají chybu. Účinky placenty jsou podle ezoterických kruhů výjimečné. Obsahují hormony, které, když ji rodička sní, jí navrátí klid po porodu. Pomáhá při hojení, snižuje riziko poporodní deprese, fajn proti infekcím, obsahuje tzv. „hormon lásky“, snižuje bolest a zvyšuje pocit pohody. A pak obsahuje několik vitamínů a prvky železa.

Co s ní?

Většinou, když ji rodičky nezakopou, užívají placentu ve formě tinktury. Pár kapek do mrkvového džusu? Proč ne. Další metodou je výroba esence. Provonět si byt výpary z placenty nemusí být, podle ezoterických kruhů, od věci. Pak se sahá k výrobě homeopatik. Ta si v dobách nemoci nebo stresu lupe sama rodička, případně je dává dítěti, pro které byla placenta prvním domovem.

Koktejl z placenty

Nakonec je tu koktejl z placenty, který může trochu překvapit. 

  • Kousek čerstvé placenty velký asi jako 3 padesátikoruny z mateřské strany placenty (strana, kde je měkké masíčko)
  • 1 banán
  • Hrst ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky)
  • (volitelné) malou hrstku goji berries (namočte je na 5 minut do horké vody a přeceďte).Skvělé pro podporu imunitního systému, který je oslabený po těžkém nebo dlouhém porodu s intervencemi, ale také po císařském řezu.
  • Jablečný džus a trochu vody 

Recept je pečlivě opsán z webu Zpracování placenty. Pokud se rozhodnete upravovat placentu tepelně, nejde víc zdůraznit, abyste ji nepřipravovali na plameni. Pro kulinářskou úpravu by měla platit RAW pravidla - nevařit na více než 42 °C.

S jahodama, meruňkama nebo kiwi. Placentu si prostě užijete. Redakce už odrodila, takže nemusí přemáhat dávivý reflex

A názor odborníka?

„Důvody pojmenujme osobními, byť jistě všichni tušíme, že jsou různé. Můžeme začít rituály – zakopáním placenty na zahradě či usušením do amuletu, přes naložení do různých roztoků, téměř farmaceutické zpracování placenty do kapslí či tinktur, až po pozření placenty upravené na různý kulinářský způsob. Zde musím podotknout, že konzumaci placenty nedoporučuje odborná veřejnost a ani Ministerstvo zdravotnictví,“ řekl k problematice primář gynekologicko-porodnického oddělení v Mělníku MUDr. Radek Havlas.

A narazil i na postoj státu a zákonů k vydávání placenty do rukou rodiček: „Přestože všichni dobře víme, že právo a povinnost vykládat právní předpisy má u nás jenom soud a jeho rozhodnutí je nepředjímatelné, existují výklady (tedy spíše právní názory) institucí jako je ombudsman či ministerstvo zdravotnictví, které jsou – přiznejme si, že tak trochu pod tlakem veřejnosti – vstřícné vůči požadavkům rodiček. Vstřícnost porodnic tedy narůstá, ale velmi pozvolna. Ne pro neochotu, ale pro obavu ze zákonné nejistoty. Přesto se odvážím tvrdit, že nikdo z porodníků nemá zájem na sporech s rodičkami kvůli vydání placenty. Natož pak na sporech soudních. A tak i z této strany je veden tlak na vstřícný postoj k požadavkům rodiček. Výsledek je tedy kladný. Ledy pozvolna tají. A porodnice od porodnice umožňují za dodržení určitých podmínek rodičkám odnést si placentu domů. A tak tomu je nově i u nás v Porodnici Mělník,“ dodal Havlas.

QRcode

Vložil: Štěpán Cháb