Vařila se i z pervitinu a teď... Příběh čokolády v sobě skrývá celé to neklidné 20. století. Lidka dobyla svět
18.06.2020
Foto: Facebook (stejně jako v článku)
Popisek: Bude Lidka ´2020 stejně úspěšná, jako její prvorepubliková předchůdkyně?
Kutnohorská čokoládovna Koukol a Michera byla založena už v roce 1918. Pod značkou Lidka vyvážela čokolády a bonbóny do celého světa od Egypta přes celou Evropu až po Ameriku. Čokoláda Lidka vyhrála dvakrát za sebou zlatou medaili na světových soutěžích nejlepších čokolád ve Philadelphii a Grand Prix v Paříži. Po roce 1958 zanikla. Před dvěma lety se v Kutné Hoře výroba opět obnovila.
Čeká nás renezance české výrobní a průmyslové velikosti, kterou jsme si vydobyli za první republiky? To jde teď snad s klidnou duší říct o čokoládovně v Kutné Hoře, která kdysi stála za legendární čokoládou Lidka. Jen co v roce 2016 obnovila výrobu, už začala vyhrávat mezinárodní soutěže.

Víte jaká je cesta kakaového bobu až do čokolády? Podívejte se, jak vzniká čokoláda od kakaového bobu až po tabulku. Čokoláda roste na stromech, je to vlastně ovoce. Zpracování kakaových bobů probíhá ručně - sklizeň, fermentace a následné sušení kakaových bobů. V tuhle chvíli už je o chuti čokolády z většiny rozhodnuto. To, co udělá s čokoládou, výrobce, je jen minimum... Kakaové boby se převážejí sušené do Evropy obvykle v jutových pytlích o různé gramáži (jiný stát, jiná gramáž). V Lidce se kakaové boby ručně třídí, aby do čokolády šly jen ty opravdu kvalitní. Po upražení se boby zchladí, nadrtí a odslupkují... opět ručně. Drcené a odslupkované boby se plní do tzv. melangeru (obřího mlýnu na čokoládu), postupně se přidává třtinový cukr, případně sušené mléko. Čokoláda se natemperuje a plní se formy, které po vychlazení takhle krásně vypadnou z formy ven
Luxusní zboží
„Minimálně 40 procent výroby se vyváželo jako luxusní zboží do zahraničí. Čokoládovna Koukol a Michera vyráběla více než 5000 druhů bonbónů a zaměstnávala na 500 zaměstnanců. Oblíbenou novinkou a specialitou byla pomerančová kůra v čokoládě. Ve světě i u nás byla Lidka pojem,“ vysvětlila majitelka a provozovatelka Muzea čokolády a čokoládovny Kutná Hora Lada Bartošová, která stojí za obnovou značky.

V muzeu si můžete prohlédnout i historické formy na čokoládu
Lada Bartošová je vystudovaná historička. Ale osud jí zavál k čokoládě. Ovšem k čokoládě to snad táhne lidi napříč profesemi. Neuběhlo ani půl roku od obnovení výroby a čokoláda Lidka získala bronzovou medaili na prestižní světové soutěži Academy of Chocolate v Londýně. Na podzim 2020 se Lidka bude účastnit znovu a tentokrát můžeme všichni doufat v nejlepší umístění.
Lada Bartošová studovala Teorii a dějiny divadla na FFMU v Brně. Českou historii vždy milovala, proto si v čokoládovně vytvořila atmosféru 20. a 30. let minulého století. Po seznámení s kutnohorskou rodačkou a sběratelkou historických kuriozit Lenkou Choutkovou se naplno ponořila do zkoumání historie čokolády Lidka a napadlo ji značku obnovit. Podařilo se jí to v roce 2016 a dnes je s manželem Pavlem majitelkou i provozovatelkou Čokoládového muzea i čokoládovny Kutná Hora.

Mají dvě malé děti, velkého psa a společnou zálibu v čokoládě. Ve volném čase rádi poznávají různé kouty Čech a Moravy, poslouchají audio knihy a hrají šachy a karty s dětmi. Po většinu času ale mluví o čokoládě na sto způsobů – vymýšlí nové receptury, kombinují různé chutě a rádi ochutnávají jednoplantážní čokolády z celého světa. Když se podaří celý volný večer, rádi si vezmou lahev kvalitního rumu nebo vína a párují je s různými druhy čokolád.
|
Je libo s pervitinem?
Se značkou Lidka je spojená i kuriózní historka z období okupace našeho území Německem za druhé světové války: „Německá armáda si během války dokonce objednala speciální verzi čokolády s pervitinem, aby vojáci déle vydrželi. V roce 1948 byla čokoládovna znárodněna a v roce 1958 zanikla. Nějakou dobu značku vlastnila firma Nestlé, ale čokolády pod tímto jménem nevyráběla. V roce 2016 se nám podařilo značku Lidka získat a čokoládovnu opět obnovit,“ řekla Bartošová. Historie čokoládovny tak ukázala 20. století naší republiky skutečně ukázkově. Neuvěřitelný úspěch následovaný německým pohlavkem, ránou z milosti od komunistů a později vstup mezinárodní korporace. Snad je nastartování značky Lidka z roku 2016 předzvěstí znovuoživení i pro ostatní odvětví.

Lidka na výstavě ve 30. letech
Kutnohorská čokoládovna rozhodně nesedí na získaném ocenění, ale pracuje dál. Nejbližší akcí je ochutnávka, kterou nazvali ‘S čokoládou za zvířátky‘. V čokoládovně si návštěvníci užijí degustaci unikátních mléčných čokolád.

A kdy? 20.6. / 17:30 a 20:00 a také 26.6. / 20:00. K tomu připojila čokoládovna malé upozornění: „Vyhrazujeme si právo termín zrušit či přesunout v návaznosti na pandemickou situaci v ČR. Degustace mléčných čokolád, které jste 100% ještě neochutnali! Seznámíme Vás např. s čokoládou z kozího, velbloudího, ovčího ale i oslího mléka a řekneme Vám vše o historii a výrobě mléčné čokolády. Nemusíte se bát, nebudou to žádné slaďárny, začínáme na 47% a zakončíme tmavou mléčnou čokoládou, která má víc než 70% kakaový podíl. Rezervace míst: 603184037, Email: . A rezervovat se musí, kapacita je omezená a protipandemická nařízení přísná.
|
Čokoláda jako živá
V muzeu jsou k vidění (bohužel ne k ochutnání) i sto let staré čokolády, k prohlédnutí jsou formy na čokolády, ale také samozřejmě prodej lahodné čokolády. A to nejen z produkce místní čokoládovny, ale nejlepších čokolád světa. „Návštěvníci si u nás můžou otevírat originální obchodní skříňku na bonbony a prohlížet v ní formy, listovat starými časopisy a pročítat čokoládové reklamy, děti můžou hádat po hmatu, jaké čokoládové zvířátko by jim z formy vypadlo. Moderní technologie nepoužíváme, u nás se vrátíte v čase do 20. let minulého století,“ řekla Bartošová pro iDnes.

Tato čokoláda je 70 let stará
Lada Bartošová dokonce večer před otevřením muzea a čokoládovny otevřela jednu čokoládu starou 70 let a ochutnala. Podle jejích slov byla lahodná. Jak je to možné? „Čokoláda potřebuje teplotu do 25° C. Dům, ve kterém sídlíme, je gotický, má metrové zdi, takže je tu celý rok chladno. V létě je to výhoda, dokonce za nejteplejších dnů můžeme lákat na teplotu kolem 20 °C. Některé exponáty budou mít už skoro 100 let a přirozené klima v muzeu jim vyhovuje,“ prozradila Bartošová pro iDnes.
Vložil: Kamil Fára