Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Kultura pobytu i strava v benešovské nemocnici dostaly jedničku, v kladenské nemocnici se potýkají s externím dodavatelem

29.08.2016
Kultura pobytu i strava v benešovské nemocnici dostaly jedničku, v kladenské nemocnici se potýkají s externím dodavatelem

Foto: Archiv

Popisek: Jídelna benešovské nemocnice

Radní pro kulturu Středočeského kraje ing. Zdeněk Štefek provedl v pátek 26. 8. 2016 inspekční cestu do benešovské a kladenské nemocnice s cílem zjistit, jak „kulturní pobyt“ tyto krajem zřizované nemocnice poskytují.

Názory ředitelů nemocnic na potřeby pacientů při pobytu v nemocnici jsou výrazně jiné. Posuďte sami. Kladenská nemocnice se snaží profilovat jako vysoce expertní pracoviště se stoprocentním zaměřením na kvalitu a kapacitu léčebné péče, oproti tomu benešovská nemocnice je oázou spokojenosti, kde na prvním místě je dobrý pocit pacienta při poskytnutí vysoce kvalitní léčebné péče. 

Radní pro kulturu Štefek apeluje: „Dobrý pocit, dobré jídlo, příjemné prostředí a vysoká kultura trávení času v nemocnici je pro naše občany důležitá. I ta nejlepší léčebná péče při nekvalitní stravě či nehezkém prostředí nevynikne a nezapůsobí tak, jak by měla“. 

Ředitel nemocnice Benešov Ing. Oldřich Vytiska MPA uvádí: „Vaříme si sami, strava je pro pacienty i ostatní strávníky připravována v moderně zařízené kuchyni, jejíž kapacita je 1 500 jídel. V průměru se zde denně vaří cca 800 obědů pro pacienty, zaměstnance a cizí strávníky, 300 – 350 snídaní a 300 – 350 večeří pro pacienty. Naše jídlo je chutné, dodáváme je i jinam, soukromým firmám ale také například do nemocnice Sedlčany.“ 

Ovoce a zelenina jsou v Benešovské nemocnici samozřejmostí 

Ředitel pokračuje: „Vaříme až pro patnáct druhů diet, sami si nakupujeme suroviny, vyrábíme sami pomazánky, bramborové kaše vaříme z brambor, nikoliv z prášku, jsou tam i speciality jako jídla pro staré lidi, kteří již netráví tak dobře, jídla pro děti, ale kuriozitou jsou třeba i pro pacienty na ušním oddělení.“ 

Benešovská nemocnice působí jako oáza, krásné prostředí, jídelna na každém patře, moderní kuchyně, personál příjemný a zjevně tedy i spokojený. Potraviny mají sami pod kontrolou, nejsou závislí na externí firmě, která je motivována svým vlastním ziskem. Benešovská nemocnice má ve svých vlastních rukách stravování svých pacientů a odpovědnosti se zde rozhodně nebojí.

Až 15 typů diet v nemocnici v Kladně 

„Kultura chce vidět kulturu stravování,“ uvádí Zdeňka Štefka k řediteli nemocnice Kladno radní pro oblast zdravotnictví Jiřinu Fialovou a pokračuje: „Jakým způsobem probíhá tady stravování, jestli máte svoji kuchyň, kde vaříte, jestli vaříte i pro někoho jiného, personál má stejné jídlo jako pacienti, nebo je to jinak, jak je to s dietami?“

„Já tedy začnu,“ odpovídá ředitel Lemon: „ Ještě když jsem byl začínající lékař, tak byla kuchyně naše. Ta kvalita, co se pamatuju, nebyla moc dobrá. Teď máme stravování outsorcované, je tady firma Aramark, jedna z největších na trhu, jsou to Američané. Máme každých 14 dnů tzv. sezení, dietní komise se tomu říká, a hlavní sestra a spolupracovníci váží maso, a tak dál, jestli ty porce odpovídají. Na té komisi se to řeší, pořád jsou nějaké připomínky a připomínky vždycky budou. Faktem je, že vařit v nemocnici je poměrně složité, protože máme 14 nebo 15 druhů diet, je rozdíl, jestli tu pacient leží se zlomenou nohou nebo má zánět slepého střeva. Pacientům se ta strava rozváží, dbáme na čistotu, hygienu, děláme hygienické stěry, myslím, že je to docela v pořádku.“ 

„Vysoutěžit kvalitní firmu na hromadné stravování je problém,“ říká Štefek, „na trhu jsou jen tři nebo čtyři firmy, které takový úkol zvládnou a kvalita jídla samozřejmě odpovídá masovosti jejich produkce. Můžeme se podívat na nějaký jídelníček?“ „Je na internetu, tak si jej stáhněte,“ zakončil ředitel MUDr. Vladimír Lemon. 

MgA.Helena Grofová

Vložil: Anička Vančová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace