Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Festivalové Vary 2018

Festivalové Vary 2018

Jako každý rok sledujeme dění na festivalu jako ostříž

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Dovolená

Dovolená

Série článků s informacemi, které je dobré vědět

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Zmizelí Češi

Zmizelí Češi

René Flášar pátrá po osudech zmizelých, kteří se již dávno ztratili i z policejních svodek

Sex, pivo a rokenrol

Sex, pivo a rokenrol

Rockové příběhy; ve spolupráci s časopisem Rock´n ´all

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Kultura pobytu i strava v benešovské nemocnici dostaly jedničku, v kladenské nemocnici se potýkají s externím dodavatelem

29.08.2016
Kultura pobytu i strava v benešovské nemocnici dostaly jedničku, v kladenské nemocnici se potýkají s externím dodavatelem

Autor: Archiv

Popisek: Jídelna benešovské nemocnice

Radní pro kulturu Středočeského kraje ing. Zdeněk Štefek provedl v pátek 26. 8. 2016 inspekční cestu do benešovské a kladenské nemocnice s cílem zjistit, jak „kulturní pobyt“ tyto krajem zřizované nemocnice poskytují.

Názory ředitelů nemocnic na potřeby pacientů při pobytu v nemocnici jsou výrazně jiné. Posuďte sami. Kladenská nemocnice se snaží profilovat jako vysoce expertní pracoviště se stoprocentním zaměřením na kvalitu a kapacitu léčebné péče, oproti tomu benešovská nemocnice je oázou spokojenosti, kde na prvním místě je dobrý pocit pacienta při poskytnutí vysoce kvalitní léčebné péče. 

Radní pro kulturu Štefek apeluje: „Dobrý pocit, dobré jídlo, příjemné prostředí a vysoká kultura trávení času v nemocnici je pro naše občany důležitá. I ta nejlepší léčebná péče při nekvalitní stravě či nehezkém prostředí nevynikne a nezapůsobí tak, jak by měla“. 

Ředitel nemocnice Benešov Ing. Oldřich Vytiska MPA uvádí: „Vaříme si sami, strava je pro pacienty i ostatní strávníky připravována v moderně zařízené kuchyni, jejíž kapacita je 1 500 jídel. V průměru se zde denně vaří cca 800 obědů pro pacienty, zaměstnance a cizí strávníky, 300 – 350 snídaní a 300 – 350 večeří pro pacienty. Naše jídlo je chutné, dodáváme je i jinam, soukromým firmám ale také například do nemocnice Sedlčany.“ 

Ovoce a zelenina jsou v Benešovské nemocnici samozřejmostí 

Ředitel pokračuje: „Vaříme až pro patnáct druhů diet, sami si nakupujeme suroviny, vyrábíme sami pomazánky, bramborové kaše vaříme z brambor, nikoliv z prášku, jsou tam i speciality jako jídla pro staré lidi, kteří již netráví tak dobře, jídla pro děti, ale kuriozitou jsou třeba i pro pacienty na ušním oddělení.“ 

Benešovská nemocnice působí jako oáza, krásné prostředí, jídelna na každém patře, moderní kuchyně, personál příjemný a zjevně tedy i spokojený. Potraviny mají sami pod kontrolou, nejsou závislí na externí firmě, která je motivována svým vlastním ziskem. Benešovská nemocnice má ve svých vlastních rukách stravování svých pacientů a odpovědnosti se zde rozhodně nebojí.

Až 15 typů diet v nemocnici v Kladně 

„Kultura chce vidět kulturu stravování,“ uvádí Zdeňka Štefka k řediteli nemocnice Kladno radní pro oblast zdravotnictví Jiřinu Fialovou a pokračuje: „Jakým způsobem probíhá tady stravování, jestli máte svoji kuchyň, kde vaříte, jestli vaříte i pro někoho jiného, personál má stejné jídlo jako pacienti, nebo je to jinak, jak je to s dietami?“

„Já tedy začnu,“ odpovídá ředitel Lemon: „ Ještě když jsem byl začínající lékař, tak byla kuchyně naše. Ta kvalita, co se pamatuju, nebyla moc dobrá. Teď máme stravování outsorcované, je tady firma Aramark, jedna z největších na trhu, jsou to Američané. Máme každých 14 dnů tzv. sezení, dietní komise se tomu říká, a hlavní sestra a spolupracovníci váží maso, a tak dál, jestli ty porce odpovídají. Na té komisi se to řeší, pořád jsou nějaké připomínky a připomínky vždycky budou. Faktem je, že vařit v nemocnici je poměrně složité, protože máme 14 nebo 15 druhů diet, je rozdíl, jestli tu pacient leží se zlomenou nohou nebo má zánět slepého střeva. Pacientům se ta strava rozváží, dbáme na čistotu, hygienu, děláme hygienické stěry, myslím, že je to docela v pořádku.“ 

„Vysoutěžit kvalitní firmu na hromadné stravování je problém,“ říká Štefek, „na trhu jsou jen tři nebo čtyři firmy, které takový úkol zvládnou a kvalita jídla samozřejmě odpovídá masovosti jejich produkce. Můžeme se podívat na nějaký jídelníček?“ „Je na internetu, tak si jej stáhněte,“ zakončil ředitel MUDr. Vladimír Lemon. 

MgA.Helena Grofová

Vložil: Anička Vančová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace