Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Nový rok bez kocoviny? Jde to!

30.12.2014
Nový rok bez kocoviny? Jde to!

Foto: Archiv

Popisek: Ilustrační foto

Silvestrovské oslavy často nekončí jen radostí a nadějným vyhlížením dalšího roku. Ale také pořádnou kocovinou kvůli „proslavené“ noci. Zkuste si letos užít Silvestr i bez bolavé hlavy druhý den!

„Nejlépe se vyhnete kocovině tím, že nebudete pít alkohol, ale to na Silvestra vydrží málokdo,“ směje se odbornice na výživu z Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP ČR) Petra Rejzková. „Naštěstí stačí dodržovat několik pravidel, abyste Nový rok nestrávili s bolavou hlavou,“ dodává.

Připravte se předem

Pravidlo číslo jedna říká: nikdy nepijte nalačno! „Před odchodem na večírek se najezte. Klidně zkuste i nějaké tučnější jídlo, hlavně ale nepijte alkohol na prázdný žaludek,“ nabádá Petra Rejzková.

Důležité je rovněž dodržovat pitný režim. „Alkohol dehydratuje, proto je nutné organismu dopřát dostatek tekutin. Nejlepší je pít čistou vodu, případně minerálku,“ říká poradkyně VZP ČR a dodává, že dobrým tipem je vypít i ovocný džus.

Jedna z babských rad pak říká, že je dobré před konzumací alkoholu vypít sklenici mléka. A i tahle rada má své logické opodstatnění. „Mléko zabraňuje překyselení žaludku, navíc zpomaluje vstřebávání alkoholu,“ vysvětluje Petra Rejzková.

Při akci

Během večírku pak pokračujte v uždibování nejrůznějších lahůdek. Nepřehánějte to, ale rozhodně nenechávejte žaludek prázdný.

„Základem je pít pomalu a prokládat skleničky s alkoholickými nápoji sklenicemi s čistou vodou. Snažte se alkohol nemíchat. Pozor na alkoholické nápoje s bublinkami, jako je šampaňské nebo sekt, a také na koktejly. Těchto nápojů míváme tendenci vypít mnohem více, než bychom chtěli,“ varuje Petra Rejzková a dodává, že se riziko kocoviny dá docela dobře ovlivnit typem nápojů, které konzumujeme, respektive jejich barvou. „Říká se, že čím tmavší alkohol, tím větší nebezpeční kocoviny. Například červené víno je horší než bílé, to samé pak platí třeba o whisky a vodce.“

Po večírku

Ještě než se odeberete do postele, pořádně se napijte vody nebo ředěného džusu. Dehydratovaný organismus totiž vodu potřebuje jako sůl.

Ráno po probuzení se opět napijte. „Opět je nejlepší sáhnout po vodě – měla by být vlažná, protože jak studená, tak horká zbytečně zatěžují podrážděný žaludek. Můžete si do ní vymačkat citronovou šťávu – dodáte tělu vitaminy. V žádném případě nepijte kávu! Kofein, který obsahuje, účinky alkoholu jen zvýrazňuje,“ varuje Petra Rejzková před rozšířeným mýtem.

Kocovinu, pokud jste se jí přeci jen nevyhnuli, zmírníte i vitaminovými a minerálními šumivými nápoji. Energii dodejte organismu jednoduchými cukry, například medem nebo hroznovým cukrem.

„Jako ‚vyprošťováky‘ se doporučují nejrůznější pokrmy – od česnečky až po poměrně těžká a mastná jídla. Ale na podrážděný žaludek opatrně. Zkuste pomoc v podobě heřmánkového čaje nebo silného vývaru. Každému pomáhá něco jiného,“ uzavírá odbornice na výživu.

Tak šťastné oslavy bez následků!

Vložil: Anička Vančová

Tagy
VZP,