V největší jídelně na světě je všechno zdarma. S cestovatelem Milošem Beranem posedmé do Indie
20.02.2021
Foto: Miloš Beran (stejně jako ostatní snímky v článku)
Popisek: Ranní kosmetika
FOTOREPORTÁŽ V minulém dílu seriálu jsem se již zmínil o jídelnách a noclehárnách, které jsou zdarma k dispozici pro poutníky bez rozdílu víry a jsou postaveny u každého sikhského chrámu neboli gurudvary. Tyto kuchyně s jídelnami se nazývají langary. Dnes si povíme více o indické kuchyni obecně, a zejména o langaru v Amritsaru, který přináleží ke Zlatému chrámu.
Langar Zlatého chrámu je totiž označován za největší veřejnou kuchyni s jídelnou na světě. Ale nejprve si povíme něco o indické kuchyni obecně. Mám pocit, že sikhská kuchyně se od té hinduistické ničím podstatným neliší. K typickým rysům patří hojné používání koření a převaha vegetariánských pokrmů. Hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky (jogurty, přepuštěné máslo ghí), zelenina a koření.

Každý baba se musí ráno namalovat
Nejčastější úpravou pokrmů v indické kuchyni je pomalé vaření nebo dušení na mírném ohni. Oblíbené je rovněž smažení na pánvi, grilování nebo pečení, k němuž slouží hliněná pec tandoor. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na kostky či plátky, méně často vcelku. Indové tradičně jedí pravou rukou, často s pomocí kousku placky, jímž si nabírají do úst polévku či omáčku. Nádobí se používá málo, místo talířů se často používají banánové listy, spíchnuté špejlemi.

Kuchyně langaru v Amritsaru
Na stole nesmí chybět různé omáčky, čatní, jogurt, nakládaná zelenina a koření, jímž si stolující mohou dochutit jídlo nebo do nich namáčet jednotlivá sousta. Indové servírují na stůl více jídel zároveň a stolující si nabírají na své talíře od každého něco. Po hlavním jídle se podávají sladkosti, ovoce, čaj nebo káva a rovněž betelové listy. Indická kuchyně je v úzkém vztahu s tradičním indickým lékařstvím – ájurvédou, což se projevuje zejména v používání koření, ovoce a přísad.

Jídelna langaru v Amritsaru
Pojem langar označuje společné jídlo nebo kuchyni, ve které se toto jídlo připravuje. První ze sikhských guruů Nanak nastolil systém, který jde svou podstatou proti tradičnímu kastovnímu systému Indie. Normálně by bylo zhola nemožné, aby si vedle sebe sedli lidé z rozdílných kast, natož jedli totéž jídlo ze stejné mísy. U sikhů to však možné je. V jejich chrámech spolu sedí a jedí bohatí i chudí jídlo, které jim připravili lidé rozličného postavení.

Loupání česneku
Langar Zlatého chrámu v Amritsaru je v mnoha ohledech výjimečný, zejména však svou velikostí. Běžně se zde připravují porce pro padesát tisíc strávníků za den. O svátcích se tento počet zvyšuje až na sto tisíc, podle některých zdrojů až na sto padesát tisíc porcí denně! A to vše je pro strávníky zdarma! Součástí tohoto langaru jsou dvě obří jídelny s celkovou kapacitou asi pět tisíc lidí. Sedí na zemi ve zhruba patnácti řadách po šedesáti.

Hinduističtí obyvatelé Amritsaru
Strávníky obsluhuje personál langaru či dobrovolníci, kteří jídlo roznášejí v kbelících a přidělují ho do misek. K tomu dostanete roti (placka z nekvašeného těsta, jehož základem je celozrnná pšeničná či jiná mouka a voda). Vše jde jak na běžícím pásu. Sotva jedna skupina dojí, už se u dveří tlačí další. Tácy i příbory se odevzdávají u východu dobrovolným pomocníkům. Řetěz rukou je dopraví až do obrovských džberů a další dobrovolníci je hned umyjí. Rachot, který při tom vzniká, je slyšet už zdálky.

Motýl rodu Danaus
Menu je vegetariánské a relativně jednoduché. Porce typicky sestávají z roti, rýže, dálu (kaše z luštěnin), zeleniny a desertu khíru (sladká kaše z rýže, cukru a mléka). Kuchyni s jídelnami obsluhuje přibližně 300 tzv. sewadarů, kteří tvoří stálý personál. Až 90 procent pracovníků však tvoří dobrovolníci. Někteří se zdrží pár hodin, někteří i několik dní! Jídlo je připravováno ve dvou obrovských kuchyních s veškerým příslušenstvím a obrovskými kotly na vaření. Topí se plynem. O svátcích je v provozu průmyslová linka na výrobu roti, která byla langaru věnována z Libanonu, produkující 25 tisíc placek za hodinu.

Prodejce šťávy z cukrové třtiny
Kuchyně průměrně spotřebuje 50 kvintálů (1 kvintál = 100 kg) pšenice, 18 kvintálů luštěnin, 14 kvintálů rýže a 7 kvintálů mléka za den. Kotle pro přípravu dálu či khítu mají kapacitu 7 kvintálů! Velká pozornost je věnována i hygieně. Každá plechová miska je 5x umyta před dalším použitím. Provoz langaru Zlatého chrámu je financován prostřednictvím speciální asociace sponzorskými dary z Indie i ze zahraničí.
Nedaleko Zlatého chrámu najdete také McDonald's. Stejně jako jiné fast-food přítomné v Amritsaru je celý vegetariánský!

Vložil: Miloš Beran