Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

S čím si dát bio víno? Jedině s bio sýrem!

02.10.2019
S čím si dát bio víno? Jedině s bio sýrem!

Autor: myjsmebio.cz

Popisek: Hrozny a sýry si společně perfektně rozumí

Jezdíváte pro maso a mléčné výrobky na bio farmu? Co takhle zkombinovat oblíbený bio sýr s vínem vypěstovaným podle zásad ekologického zemědělství? Hrozny a sýry si společně perfektně rozumí, stačí jen dodržovat pár jednoduchých zásad při výběru a vaše chuťové pohárky budou plně uspokojeny. Nejen, že si pochutnáte, ale zároveň dáte přednost kvalitě a šetrnosti k přírodnímu prostředí.

Bio víno a bio sýry se vyrábějí ze surovin pocházejících z environmentálně přínosného ekologického zemědělství. Dojnice, které produkují bio mléko, z něhož se pak vyrábí bio sýr, tráví většinu života na pastvě a v případě ustájení musí mít dostatek místa k pohybu i krmení. „Ekologické zemědělství respektuje potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách, tento přístup vede k prevenci nemocí,“ sdělila Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Podle ní o bio mléko a výrobky z něj, zejména lokální, v tuzemsku stabilně roste zájem. Zvířata chovaná v bio režimu dostávají krmiva pouze s přírodním složením, i díky tomu mléko obsahuje více prospěšných omega-3 mastných kyselin, minimum zbytkových pesticidů i antibiotik a až třikrát více kyseliny linolové. Mléčné produkty z ekologického zemědělství rozeznáte podle loga biozebry či biolistu.

Co se týče vína, hrozny se zpracovávají bez využití kvasinek, které vyrostli za použití technologie GMO (geneticky modifikované organizmy), enzymů a dalších syntetických čiřících a stabilizačních látek. Vinohrad v ekologickém režimu navíc poznáte na první pohled. „Vinice kypí životem. Je vždy ozeleněna druhově bohatou směsí bylin, na kterých mohou žít důležití zástupci hmyzu, jako třeba včely, motýli, kobylky a mnoho dalších,“ vysvětlil bio vinař Petr Marcinčák. Prostor pro život dostávají přirození protivníci škůdců a plevelů, pesticidy jsou tak nahrazeny dravými roztoči, slunéčky či škvory. Často nechybí ani tradiční strašáci na odhánění ptactva.

Plevel je likvidován mechanicky, rostlinné zbytky se zapracovávají do půdy a slouží jako přirozené hnojivo. Povolené jsou pouze postřiky ve formě přírodních sloučenin mědi a síry pro potlačení plísní a padlí. „Umělá hnojiva totálně rozvrací půdní život, čímž znemožňují rostlinám čerpat z půdy vodu a živiny. Réva, která je ve stresu, je oslabená a nedokáže se patogenům účinně bránit. Houbové choroby jsou dispoziční a napadají oslabené jedince,“ objasnil Marcinčák benefity přírodních hnojiv.

Jak snoubit víno se sýry?

Nejlépe si víno bezpochyby vychutnáte s dobrými pokrmy. Při správném snoubení může vzniknout další stupeň kvality a zážitku. Při párování stačí dodržovat pár jednoduchých zásad.

Výhodou bio vína je jeho trvanlivost. „Víno z bio režimu žádné speciální zacházení nevyžaduje, pokud je dobře vyrobeno a nalahvováno. Lahve musí ležet v chladném prostoru se stálou teplotou bez přístupu světla,“ poradil Marcinčák. I kdybyste si hned nevěděli rady, jaký bio sýr k vínu zvolit, chvilku na vás v koutě špajzu bez problému počká.

K lehčímu bílému vínu se perfektně hodí tvrdé a polotvrdé sýry. Malinko plnější víno si rozumí s čerstvými sýry. Sladké bílé vám bude nejvíce chutnat společně se sýry s modrou plísní. Oblíbený Ryzlink rýnský tak zkuste spárovat například se zrajícími sýry. Naopak Muškát moravský vyžaduje spíše čerstvé sýry. Pálavu nejlépe oceníte společně s těmi nejjemnějšími sýry. 

Co se týče lehčího červeného, volte k němu voňavé kozí výrobky. Ke středně plnému vínu kombinujte polotvrdé sýry a hutnému vínu opět sýry s modrou nebo bílou plísní. Například k odrůdě André volte tvrdé sýry. Cabernet Moravia nejlépe doplníte zrajícími sýry.

Z celkového počtu přibližně 4600 biofarem, které v ČR jsou a produkují v režimu ekologického zemědělství, jich mnoho nabízí bio sýry špičkové kvality, se kterými si na víně jistě pochutnáte.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 

 

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace