Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

26.09.2019
Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Autor: myjsmebio.cz

Popisek: Kozí mléko je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku, obsahuje méně tuku než kravské a také je lépe stravitelné

Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při nejen u grilování či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

Kozí mléko v sobě skýtá řadu výhod. Je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku, obsahuje méně tuku než kravské a také je lépe stravitelné. Největším benefitem je ale složení bílkoviny, která je odlišná od kravského mléka. Ti, kteří jsou alergičtí právě na kravskou bílkovinu si mohou kozí variantu bez obav dopřát.

Při nákupu kozích výrobků se soustřeďte především na jejich kvalitu. Tu spolehlivě zaručují biopotraviny označené logy biolistu a biozebry. Certifikovaná loga znamenají původ z ekologického zemědělství, které zvířatům zajišťuje bezvadné podmínky k životu. Kozy tráví většinu času na pastvině a při ustájení mají dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak v téměř přirozeném prostředí. Nabídka produktů z kozího mléka se navíc neustále rozšiřuje a na eko farmách tak seženete vše od pomazánkových sýrů nejrůznějších příchutí až po čerstvé sýry či gervais. Takové výrobky budou zaručeně chutnat vám i přírodě.

Přinášíme vám recepty na tři jednoduchá jídla z kvalitních surovin, jejichž příprava nezabere moc času, ale výsledek rozhodně bude stát za to.

 

Bio kozí sýr s pečenými brambory a pažitkou

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů bio brambor
  • Bio olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Bio čerstvý kozí sýr
  • 100 gramů bio jogurtu
  • Pažitka

 

Omyté a očištěné brambory na několika místech nařízněte a vetřete do nich sůl s olejem. V zapékací míse je pečte necelou hodinu. Smíchejte kozí sýr, jogurt, pažitku a pepř. Upečené brambory pokrájejte, zalijte směsí, posypte pažitkou a je hotovo!

 

Bio kozí sýr v palačince se špenátem

Co budete potřebovat?

Palačinky

  • 75 gramů bio špaldové mouky
  • Bio vejce
  • Půl hrnku bio mléka (kozí či kravské)
  • Bio olivový olej
  • Sůl, pepř

 

Suroviny smíchejte a na rozpálené pánvi s trochou másla tvořte palačinky.

 

Náplň

  • Bio cibulka
  • Dva stroužky bio česneku
  • Čtyři hrsti čerstvého bio špenátu
  • Padesát gramů bio kozího sýra
  • Dvě bio vejce
  • Sůl, pepř

 

Na druhé pánvi orestujte cibulku s česnekem a přidejte omytý špenát, osolte a opepřete. Směs dejte stranou a na pánvi opečte volská oka. Do palačinky dejte špenát, navrch kozí sýr a volské oko.

 

Grilovaný bio kozí sýr se salátem

Co budete potřebovat?

  • Bio kozí sýr
  • Rukolu
  • Bio máslo
  • 4 bio jablka
  • Hrst vlašských bio ořechů

Zálivka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • Lžíce medu
  • Lžíce balzamika

 

Kolečko sýra podélně rozpulte a položte řezem nahoru na alobal. Nechte 8 minut rozpéct pod grilem. Propláchnutou rukolu s jablky smíchejte s ingrediencemi na zálivku. Na salát položte grilovaný sýr a ozdobte ořechy.

 

Dobrou chuť!

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 

 

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace