Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Kouzlete v kuchyni s vločkami!

24.09.2019
Kouzlete v kuchyni s vločkami!

Foto: myjsmebio.cz

Popisek: Ovesné vločky patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou dokonalým zdrojem vlákniny, tělo na dlouhou dobu zasytí a dodají mu potřebnou energii.

Vločky, především ovesné, jsou zcela univerzální potravinou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět, a to nejen pokud jste příznivci kvalitního stravování. Vločky využijete na snídani, k obědu i na svačinu. Dají se přetvořit do sladké i slané podoby. Navíc se mohou pyšnit mnoha benefity, zejména velkým množstvím prospěšné vlákniny. Zkuste si dát vločky na snídani! Přinášíme vám tipy na lahodnou kaši a výborné lívance.

Vločky byly dlouho mylně vnímány jako ne příliš dobrá surovina, kterou nakupují především lidé při nejrůznějších potížích. To je ale velká škoda. Samy o sobě nejsou příliš chuťově výrazné, ale právě díky tomu se hodí pro mnoho úprav. Seženete všechny možné druhy, od jemně mletých až po celé, špaldové či jahelné. Nehledě na to, které nakonec skončí ve vašem nákupním košíku, snažte se volit především ty nejkvalitnější.

Spolehlivou zárukou pro kvalitní potraviny jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství. Farmáři hospodařící v tomto režimu přírodu nezatěžují, ale naopak ji pomáhají uchovat v dobrém stavu. Nevyužívají chemických hnojiv či postřiků.

Vločky jsou opravdu široce využitelné. Nejen, že si z nich připravíte výživnou snídani v podobě lívanců či kaše, na které vám přinášíme jednoduchý recept. Použít je ale můžete například i do polévky místo nudlí či rýže, v horké tekutině totiž krásně nabobtnají. Hodí se také pro pečení nejrůznějších dezertů, a to nejen do těsta či korpusu. Opražené vločky získají jemně oříškovou chuť a můžete jimi moučník posypat, získáte tak zdravější variantu oblíbené drobenky.

 

Ovesná kaše

Co budete potřebovat?

  • Plnotučné bio mléko
  • Bio vločky
  • Bio kakao
  • Bio pudingový kakaový prášek
  • Javorový sirup
  • Bio Oříšky
  • Ovoce v bio kvalitě na ozdobení

 

Do hrnce k půl hrníčku mléka přidejte tři lžíce vloček, výborné jsou například pohankové. Metličkou přimíchejte lžíci pudingového prášku, díky kterému kaše získá krásně krémovou konzistenci. Přidejte ještě dvě lžíce javorového sirupu a lžičku kakaa. Vařte do zhoustnutí. Kaši dozdobte oblíbeným ovocem a oříšky.


Ovesné lívance

Co budete potřebovat?

  • Půl hrnku bio mléka
  • 100 gramů bio ovesných jemně pomletých vloček
  • Skořice
  • Lžíce medu
  • 1 bio vejce
  • Bio olivový olej na smažení

 

Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň deset minut odpočinout, aby se vločky dostatečně nasákly a nabobtnaly mlékem. Vznikne hustější kaše, kterou nabírejte lžící a na rozpálené pánvi tvarujte pravidelná kolečka. Výsledek můžete přizdobit kvalitním jogurtem, oříšky, medem či oblíbeným ovocem.

TIP: Nadýchané lívance? Jednoduše přidejte ½ sáčku prášku do pečiva.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 

 

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová