Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

20.09.2019
Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

Foto: myjsmebio.cz

Popisek: Biopotraviny, ilustrační foto

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

Přestože zrovna nemáte prostor na vaření, není nutné se odbývat rychlými náhražkami. Ze široké škály kysaných mléčných výrobků od jogurtů, kefírů až po podmáslí si vybere každý. Díky skvělému složení jsou nedílnou součástí vyváženého jídelníčku. Především jde o zdroj vápníku, fosforu a vitaminů, zejména skupiny B. Tyto produkty jsou rovněž bohaté na bílkoviny. Bakteriální kultury, které se hojně vyskytují například v jogurtech si dovedou poradit se střevní mikroflórou a dokáží tak udržet rovnováhu v našem zažívacím ústrojí. Zakysané výrobky se doporučuje konzumovat v menším množství každý den.

Až si budete kupovat kefírové či acidofilní mléko, zkuste se soustředit na jejich původ, který přímo souvisí s kvalitou. Sázkou na jistotu jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí produkty ekologického zemědělství. Běžně jsou k dostání v obchodech, ale velký výběr naleznete přímo u lokálních farmářů. Bio mléko obsahuje až o 68 % více prospěšných omega-3 mastných kyselin a také až třikrát větší množství kyseliny linolové než mléko konvenční. Sortiment mléčných bio výrobků je navíc u tuzemských ekofarem obrovský.

Krávy, ale i kozy či ovce mají v ekologickém zemědělství bezvadné podmínky k životu. Většinu života tráví na pastvině a pokud jsou zvířata ustájená, musí mít dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak téměř v přirozeném prostředí.

Jak se vyrábí jogurt?

Základem je mléko společně s bakteriemi mléčného kysání. Mléko musí dosahovat výběrové jakosti a splňovat přísné hygienické požadavky. Farmáři jej nejdříve upraví tak, aby obsahovalo kýžené množství sušiny a tuku. Poté do něj přidávají nejrůznější ingredience, například ovocné přísady či cukr. Směs je nutné nejprve tepelně ošetřit a až poté dodat bakterie kysání.

Jednotlivé produkty se odlišují typem využitých mikroorganismů, konzistencí a tučností. Kromě nejrozšířenějších jogurtů různých příchutí jsou na ekologických farmách k dostání také neochucená či ochucená podmáslí, například i netradiční s rebarborou, zákysy, kefírová mléka nebo acidofilní mléka. Oblíbené jsou také ovocné jogurtové nápoje.

 

NÁŠ TIP: Zakysané mléčné výrobky mají široké uplatnění také při pečení nejrůznějších dezertů. Přinášíme vám recept na jednoduchou hrnkovou bublaninu, která je díky přídavku kefíru jemná a nadýchaná. Dozdobit ji můžete ovocem, které máte zrovna po ruce, výborné jsou třešně, meruňky nebo švestky. Také u sladkých plodů ale pamatujte na kvalitu.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky bio hladké mouky
  • 2 bio vejce
  • Půl hrnku bio oleje
  • Půl hrnku bio třtinového cukru
  • Bio Kypřící prášek
  • Hrnek bio kefíru

Cukr, olej a vejce vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mouku s kypřícím práškem a zalijte kefírem. Směs promíchejte a nalijte na vymazaný a vysypaný pekáč. Navrch poklaďte ovoce a pečte ve vyhřáté troubě přibližně třicet minut, dokud okraje nezezlátnou.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová