Soutěž Česká biopotravina roku 2019 již zná svého vítěze
06.09.2019
Foto: myjsmebio.cz
Popisek: Soutěž Česká biopotravina roku 2019 již zná svého vítěze
Se startem kampaně Září - Měsíce biopotravin byl zároveň ukončen osmnáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2019. Ze 142 přihlášených produktů, což je prozatím rekordní počet přihlášených bioproduktů v rámci historie soutěže, vybrala odborná porota v čele s předsedou poroty Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing. Spitzové, které je zároveň vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu (masné bioprodukty).
Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:
Biovíno - nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák
Biopotraviny živočišného původu (mléčné bioprodukty) - v této kategorii zvítězil Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page
Biopotraviny rostlinného původu – v této kategorii porotu jednoznačně oslovila BIO švestková povidla od David Ryšavý
Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – zde je výhercem BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s.r.o.
Nově od předešlého ročníku soutěže také Steaková biomasa - po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec „o prsa“ vyhrál BIO hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s..
|
„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok. Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální a biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO. Nesmírně si vážíme každého producenta, který do soutěže svůj výrobek přihlásí, a ačkoliv bychom rádi ocenili práci všech, jedná se o soutěž a někdo prostě musí být lepší a vyhrát. Například Kaštánkovo sušené vepřové maso, tedy celkový vítěz tohoto ročníku, bylo natolik výjimečné – jak chutí, tak konzistencí, v krásném obalu a s dobrým marketingovým konceptem, že nebylo možné, aby nevyhrálo. Doposud jsem se se sušeným masem z vepřového v biokvalitě osobně nesetkala a velice příjemně mě překvapila po otevření sáčku i nádherná vůně,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.
Soutěž pořádal Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, pod záštitou ministra zemědělství a Státní ústředního ředitele SZPI již 18. rokem od roku 2002.
Ve spolupráci s www.myjsmebio.cz
Komerční sdělení
Vložil: Markéta Vančová