Předvolební hit. Kdo ho komu ukradl a kdo má máslo na hlavě? A další tutlaný skandál
15.05.2019
Foto: Facebook / Vodňanská drůbež
Popisek: Vodňanské kuře - tak jakpa je to s tou salmonelou?
Český volič se nestačí divit, jak se mu politici před volbami snaží vsugerovat pocit, že jim jde především o jejich blaho. Jedním z příkladů je předvolební evergreen posledních let, týkající se dvojí kvality potravin. Tentokrát je o to zábavnější, že se kvůli němu někteří straničtí šéfové přou, kdo toto téma komu ukradl. Snaží se veřejnost dojmout exhibicemi s obaly zcela nepodstatných výrobků a nářky nad tím, že mají horší složení u nás než v zahraničí, ale ignorují přitom, že mizernou kvalitu má i domácí produkce a že se v Evropě děje něco mnohem horšího. Navíc by někteří měli začít u sebe.
Platí to i současném premiérovi Andreji Babišovi. Ten sice svůj obří holding Agrofert načas uložil k ledu, nicméně jeho firma již předtím často čelila kritice kvůli nekvalitním výrobkům. Když se Babiš nedávno nechal slyšet, že je třeba bojovat proti tzv. dvojí kvalitě potravin, dovážených k nám, šéf ODS Petr Fiala to označil za výsměch voličům a vzkázal mu: „Ať začne u sebe!“ Zároveň připomněl, že například obchodní řetězec Globus přestal odebírat špekáčky firmy Krahulík, patřící právě do koncernu Agrofert. Totálně propadly ve spotřebitelském testu, který zjistil, že na úkor masa jsou plné zahušťovadel a obávaných éček. Renomovaný časopis dTest loni zkoumal kvalitu drůbežího masa a při analýze se opět potvrdilo, že produkce firmy Vodňanská drůbež nemá dobrou pověst. Tři vzorky z pěti testovaných obsahovaly saĺmonelu. Zatímco dvojí kvalita potravin spotřebitele neohrožuje na zdraví, salmonela ano. Nemluvě o tom, že dvojí kvalita potravin se přitom týká pouze jednoho procenta potravin, vyráběných v EU!
Nedvojí kvalita
Podstatu falešného předvolebního nářku na dvojí kvalitu potravin velmi přesně vystihl agrární analytik Petr Havel. Ten v analýze, kterou zveřejnil server Reflex.cz, vyjmenoval osm důvodů, proč je zákaz dvojí kvality potravin nesmyslný. Kromě toho, že jde skutečně o marginální téma, zdůrazňuje, že potraviny dvojí kvality nikdo nikoho nenutí nakupovat, a navíc je na jejich obalech uvedeno složení výrobku, které odpovídá tomu, co v obalu je. „Mnohem častěji se lze přitom setkat u potravin „nedvojí kvality“, že naopak obsah neodpovídá tomu, co je na obalu. Což je z pohledu klamání spotřebitele mnohem závažnější – to ale regulace dvojí kvality neřeší a ani řešit nemůže,“ upozorňuje.
Tutlaný skandál
Avšak podstatně větším problémem než je odlišné složení některých cukrovinek, či pracích prášků, je stěží uvěřitelný fakt, že se do Evropské unie ve velkém dováží maso pralesních zvířat. Na tento šokující fakt nás upozornil europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Podle něj to dokazují studie, provedené v několika zemích EU, přičemž se jenom přes bruselské letiště dostanou do Evropy stovky tun masa z opic, antilop, krokodýlů a jiných volně žijících druhů. Nezákonný obchod přitom napomáhá vymírání ohrožených druhů a představuje pro Evropany zdravotní riziko. „Na problému dovozu tzv. bushmeatu už nějakou dobu spolupracuji s předními evropskými i zahraničními vědci. Ačkoliv jsem své kolegy europoslance, jejichž zemí se import primárně týká, dlouhodobě na problém upozorňoval, přijde mi, že tomu začali věnovat skutečnou pozornost, až když byl medializován v místním pořadu,” stěžuje si Pavel Poc. Odkazuje na reportáž belgické televize, jejíž reportér bez větších problémů koupil na konžském trhu šimpanzí maso a bez povšimnutí kontrolorů ho převezl do Belgie, přesto, že jsou šimpanzi podle mezinárodních úmluv bezprostředně ohroženi vyhubením. „Není to ale jediný problém. Bushmeat bývá spojován až s padesáti patogeny: viry, bakteriemi i parazity. Jen si vzpomeňme na nedávné vypuknutí Eboly,” varuje Pavel Poc.
Vložil: Adéla Hofmanová