Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
MFF Karlovy Vary 2019

MFF Karlovy Vary 2019

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i drsná kritika

Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Reportáže z míst, kde se natáčely kinohity

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Šokující. Skandál s polskými potravinami graduje. Jak skončí vyšetřování, opět do ztracena?

09.02.2019
Šokující. Skandál s polskými potravinami graduje. Jak skončí vyšetřování, opět do ztracena?

Autor: Facebook MZČR

Popisek: Kuřecí maso, u kterého inspekce objevila v roce 2017 bakterie salmonely

FOTOGALERIE Je pro nás velikou satisfakcí, že se v těchto dnech potvrdilo to, na co dlouhodobě upozorňujeme. A sice že hysterie, vyvolaná dvojí kvalitou potravin v Evropské unii, je marginálním problémem ve srovnání s tím, že se k nám z členské země EU, Polska, opakovaně dovážejí potraviny závadné a škodlivé. Každý rozumný člověk jistě dokáže posoudit, zda je pro něj větším nebezpečím, že má ta či ona cukrovinka více nebo méně kakaa, nebo zda jeho zdraví více ohrožuje ovoce a zelenina, plná pesticidů či maso se salmonelou nebo zbytky antibiotik.

V září roku 2017 se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve své zprávě o stavu Unie zapřísahal, že Češi musí mít v čokoládě stejné množství kakaa jako každý jiný v Evropě. Jeho výkřik byl reakcí na požadavky představitelů členských zemí V4, kteří z problematiky dvojí kvality potravin udělali velké politické téma a dokonce se pohoršovali, že jsou obyvatelé EU děleni na občany první a druhé kategorie. Zapomněli si ovšem zamést před vlastním prahem.

Pod tlakem aféry

Ve skutečnosti je totiž již několik let mnohem vážnějším problémem kvalita potravin, které míří do členských zemí EU z Polska. Kromě tohoto, že jde často o produkty ošizené, pravidelně se objevují skandální výsledky kontrol, týkající se polského masa, vajec, ovoce a zeleniny. Tedy na rozdíl od cukrovinek, základních potravin, často kupovaných a konzumovaných. Teprve pod tlakem čerstvé aféry kolem hovězího masa z Polska, údajně pocházejícího z jatek, kde se poráží nemocný dobytek, zveřejnilo tento týden Ministerstvo zemědělství ČR na svém Facebooku fotografie více než stovky závadných potravin, které k nám byly z Polska dovezeny v posledních letech.

Podvody, šizení, klamání

Kromě těch ošizených, v nichž bylo například méně masa (párky) či tuku (máslo) než bylo deklarováno na obalu, šlo o tuny masa, ovoce a zeleniny, obsahujících zakázané chemikálie, mnohonásobně překročené limity pesticidů (jablka, kapusta) a dusičnanů (okurky), nebo bakterie salmonely (vepřové a krůtí maso, kebab, vejce, čokoláda) či nebezpečné parazity (losos, hovězí maso). Přesto se k nám polské potraviny dováží dál, ale každý nový skandál postupem času utichne.

A existuje ještě jedna důležitá okolnost, v Polsku vyrábí také známé české potravinářské firmy a leckterý zákazník si populární značku kupuje v domnění, že pochází z tuzemských továren. Když před časem zákazníci, mající v oblibě kultovní piškoty Opavia, zjistili, že se vyrábí v Polsku, své naštvání projevili na sociálních sítích a vyzvali k jejich bojkotu. Poznali totiž, že mají jinou chuť. Akreditovaná laboratoř vzápětí potvrdila, že piškoty, vyrobené v Polsku obsahují více vody, ale na obalu byly propagovány sloganem „Tradiční receptura, vysoká kvalita.“

Vyšetřování skončilo, zapomeňte

Nebýt investigativních novinářů z Polska, zřejmě by se evropská veřejnost vůbec nedověděla, v jak děsivých podmínkách je v této zemi porážen dobytek. Aby toho nebylo málo, nyní polská média přišla s další šokující informací. Podle ní je kvalita některých potravin, vyráběných v této zemi tak mizerná, že prý je žádný zemědělec a členové jeho rodiny nekonzumují. Pro vlastní potřebu si pěstují ovoce a zeleninu bez jedovatých postřiků a dobytek i drůbež krmí zdravě. Již delší dobu je veřejným tajemstvím, že se do uzenin přidává maso z uhynulých zvířat a bylo jen otázkou času, kdy se tato skutečnost dostane na veřejnost. Při jedné z razií objevila policie tajné sklady, kde se nacházely stovky tun závadného masa, ale vyšetřování případu vyznělo do ztracena. Stane se tak i tentokrát?

Vložil: Adéla Hofmanová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace