Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Šokující. Skandál s polskými potravinami graduje. Jak skončí vyšetřování, opět do ztracena?

09.02.2019
Šokující. Skandál s polskými potravinami graduje. Jak skončí vyšetřování, opět do ztracena?

Foto: Facebook MZČR

Popisek: Kuřecí maso, u kterého inspekce objevila v roce 2017 bakterie salmonely

FOTOGALERIE Je pro nás velikou satisfakcí, že se v těchto dnech potvrdilo to, na co dlouhodobě upozorňujeme. A sice že hysterie, vyvolaná dvojí kvalitou potravin v Evropské unii, je marginálním problémem ve srovnání s tím, že se k nám z členské země EU, Polska, opakovaně dovážejí potraviny závadné a škodlivé. Každý rozumný člověk jistě dokáže posoudit, zda je pro něj větším nebezpečím, že má ta či ona cukrovinka více nebo méně kakaa, nebo zda jeho zdraví více ohrožuje ovoce a zelenina, plná pesticidů či maso se salmonelou nebo zbytky antibiotik.

V září roku 2017 se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve své zprávě o stavu Unie zapřísahal, že Češi musí mít v čokoládě stejné množství kakaa jako každý jiný v Evropě. Jeho výkřik byl reakcí na požadavky představitelů členských zemí V4, kteří z problematiky dvojí kvality potravin udělali velké politické téma a dokonce se pohoršovali, že jsou obyvatelé EU děleni na občany první a druhé kategorie. Zapomněli si ovšem zamést před vlastním prahem.

Pod tlakem aféry

Ve skutečnosti je totiž již několik let mnohem vážnějším problémem kvalita potravin, které míří do členských zemí EU z Polska. Kromě tohoto, že jde často o produkty ošizené, pravidelně se objevují skandální výsledky kontrol, týkající se polského masa, vajec, ovoce a zeleniny. Tedy na rozdíl od cukrovinek, základních potravin, často kupovaných a konzumovaných. Teprve pod tlakem čerstvé aféry kolem hovězího masa z Polska, údajně pocházejícího z jatek, kde se poráží nemocný dobytek, zveřejnilo tento týden Ministerstvo zemědělství ČR na svém Facebooku fotografie více než stovky závadných potravin, které k nám byly z Polska dovezeny v posledních letech.

Podvody, šizení, klamání

Kromě těch ošizených, v nichž bylo například méně masa (párky) či tuku (máslo) než bylo deklarováno na obalu, šlo o tuny masa, ovoce a zeleniny, obsahujících zakázané chemikálie, mnohonásobně překročené limity pesticidů (jablka, kapusta) a dusičnanů (okurky), nebo bakterie salmonely (vepřové a krůtí maso, kebab, vejce, čokoláda) či nebezpečné parazity (losos, hovězí maso). Přesto se k nám polské potraviny dováží dál, ale každý nový skandál postupem času utichne.

A existuje ještě jedna důležitá okolnost, v Polsku vyrábí také známé české potravinářské firmy a leckterý zákazník si populární značku kupuje v domnění, že pochází z tuzemských továren. Když před časem zákazníci, mající v oblibě kultovní piškoty Opavia, zjistili, že se vyrábí v Polsku, své naštvání projevili na sociálních sítích a vyzvali k jejich bojkotu. Poznali totiž, že mají jinou chuť. Akreditovaná laboratoř vzápětí potvrdila, že piškoty, vyrobené v Polsku obsahují více vody, ale na obalu byly propagovány sloganem „Tradiční receptura, vysoká kvalita.“

Vyšetřování skončilo, zapomeňte

Nebýt investigativních novinářů z Polska, zřejmě by se evropská veřejnost vůbec nedověděla, v jak děsivých podmínkách je v této zemi porážen dobytek. Aby toho nebylo málo, nyní polská média přišla s další šokující informací. Podle ní je kvalita některých potravin, vyráběných v této zemi tak mizerná, že prý je žádný zemědělec a členové jeho rodiny nekonzumují. Pro vlastní potřebu si pěstují ovoce a zeleninu bez jedovatých postřiků a dobytek i drůbež krmí zdravě. Již delší dobu je veřejným tajemstvím, že se do uzenin přidává maso z uhynulých zvířat a bylo jen otázkou času, kdy se tato skutečnost dostane na veřejnost. Při jedné z razií objevila policie tajné sklady, kde se nacházely stovky tun závadného masa, ale vyšetřování případu vyznělo do ztracena. Stane se tak i tentokrát?

Vložil: Adéla Hofmanová