Šokující. Skandál s polskými potravinami graduje. Jak skončí vyšetřování, opět do ztracena?
09.02.2019
Foto: Facebook MZČR
Popisek: Kuřecí maso, u kterého inspekce objevila v roce 2017 bakterie salmonely
FOTOGALERIE Je pro nás velikou satisfakcí, že se v těchto dnech potvrdilo to, na co dlouhodobě upozorňujeme. A sice že hysterie, vyvolaná dvojí kvalitou potravin v Evropské unii, je marginálním problémem ve srovnání s tím, že se k nám z členské země EU, Polska, opakovaně dovážejí potraviny závadné a škodlivé. Každý rozumný člověk jistě dokáže posoudit, zda je pro něj větším nebezpečím, že má ta či ona cukrovinka více nebo méně kakaa, nebo zda jeho zdraví více ohrožuje ovoce a zelenina, plná pesticidů či maso se salmonelou nebo zbytky antibiotik.
V září roku 2017 se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve své zprávě o stavu Unie zapřísahal, že Češi musí mít v čokoládě stejné množství kakaa jako každý jiný v Evropě. Jeho výkřik byl reakcí na požadavky představitelů členských zemí V4, kteří z problematiky dvojí kvality potravin udělali velké politické téma a dokonce se pohoršovali, že jsou obyvatelé EU děleni na občany první a druhé kategorie. Zapomněli si ovšem zamést před vlastním prahem.
Pod tlakem aféry
Ve skutečnosti je totiž již několik let mnohem vážnějším problémem kvalita potravin, které míří do členských zemí EU z Polska. Kromě tohoto, že jde často o produkty ošizené, pravidelně se objevují skandální výsledky kontrol, týkající se polského masa, vajec, ovoce a zeleniny. Tedy na rozdíl od cukrovinek, základních potravin, často kupovaných a konzumovaných. Teprve pod tlakem čerstvé aféry kolem hovězího masa z Polska, údajně pocházejícího z jatek, kde se poráží nemocný dobytek, zveřejnilo tento týden Ministerstvo zemědělství ČR na svém Facebooku fotografie více než stovky závadných potravin, které k nám byly z Polska dovezeny v posledních letech.
Podvody, šizení, klamání
Kromě těch ošizených, v nichž bylo například méně masa (párky) či tuku (máslo) než bylo deklarováno na obalu, šlo o tuny masa, ovoce a zeleniny, obsahujících zakázané chemikálie, mnohonásobně překročené limity pesticidů (jablka, kapusta) a dusičnanů (okurky), nebo bakterie salmonely (vepřové a krůtí maso, kebab, vejce, čokoláda) či nebezpečné parazity (losos, hovězí maso). Přesto se k nám polské potraviny dováží dál, ale každý nový skandál postupem času utichne.
A existuje ještě jedna důležitá okolnost, v Polsku vyrábí také známé české potravinářské firmy a leckterý zákazník si populární značku kupuje v domnění, že pochází z tuzemských továren. Když před časem zákazníci, mající v oblibě kultovní piškoty Opavia, zjistili, že se vyrábí v Polsku, své naštvání projevili na sociálních sítích a vyzvali k jejich bojkotu. Poznali totiž, že mají jinou chuť. Akreditovaná laboratoř vzápětí potvrdila, že piškoty, vyrobené v Polsku obsahují více vody, ale na obalu byly propagovány sloganem „Tradiční receptura, vysoká kvalita.“
Vyšetřování skončilo, zapomeňte
Nebýt investigativních novinářů z Polska, zřejmě by se evropská veřejnost vůbec nedověděla, v jak děsivých podmínkách je v této zemi porážen dobytek. Aby toho nebylo málo, nyní polská média přišla s další šokující informací. Podle ní je kvalita některých potravin, vyráběných v této zemi tak mizerná, že prý je žádný zemědělec a členové jeho rodiny nekonzumují. Pro vlastní potřebu si pěstují ovoce a zeleninu bez jedovatých postřiků a dobytek i drůbež krmí zdravě. Již delší dobu je veřejným tajemstvím, že se do uzenin přidává maso z uhynulých zvířat a bylo jen otázkou času, kdy se tato skutečnost dostane na veřejnost. Při jedné z razií objevila policie tajné sklady, kde se nacházely stovky tun závadného masa, ale vyšetřování případu vyznělo do ztracena. Stane se tak i tentokrát?
Vložil: Adéla Hofmanová