Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Večeři dát nepříteli a zatáhnout břicho. „Trochu jsem se tam nacpala," prozradila výživová poradkyně královské rodiny

22.06.2018
Večeři dát nepříteli a zatáhnout břicho. „Trochu jsem se tam nacpala, prozradila výživová poradkyně královské rodiny

Foto: TV Prima

Popisek: Gabriela Peacock u Krause

Zmínku o Gabriele Peacock roz. Báňové jsme mohli v médiích zaznamenat v souvislosti s nedávnou britskou královskou svatbou prince Harryho a Meghan Markle. Byla totiž mezi pozvanými. Aby také ne, královské rodině poskytuje své služby výživové poradkyně. A právě její VIP klienti Jana Krause v jeho talkshow nesmírně zajímali. Gabriela ale zůstala diskrétní a o členech královské rodiny toho prozradila velmi málo. Ostatně, její diskrétnost jsme mohli v tomto případě čekat.

Gabriela byla vždy krásná žena, a snad i proto už v patnácti nastoupila kariéru modelky, která ji zavedla do Londýna, kde žije od svých dvaceti let. Gabriela v jiných rozhovorech přiznala, že právě práce modelky, kdy se velmi špatně stravovala, a kdy na ni agentury tlačily, aby za každou cenu zhubla, ji přiměla k tomu, aby se zajímala o správnou výživu. Ve svých pětadvaceti začala v Londýně na Westminsterské univerzitě studovat v rámci zdravotních věd výživovou terapii, postupně se vypracovala a dnes působí v nemocnici u lékaře královny Alžběty, Tima Evanse. Před deseti lety se v Anglii provdala, díky čemuž dnes není ohrožena brexitem a může se naplno věnovat své práci na prestižní klinice.

Taky jsem se tam trošičku nacpala

„Na kliniku k Timu Evansovi jsem se dostala ne úplně náhodou, byla to kombinace štěstí a taky jsem se tam trošičku nacpala, protože se mně ta klinika velmi líbila,“ přiznala Janu Krausovi. „Protože jsem vystudovala zdravotní vědy spolu s oborem, který se jmenuje výživová terapie, přemýšlela jsem, kam po ukončení studia půjdu, a v té době jsem se dověděla, že se otevírá výživová klinika v centru Londýna. Mně se neskutečně líbilo, co tam dělají, a za čím si stojí. Že všichni pracují dohromady v týmu, v němž jsou lékaři, výživoví terapeuti, psychiatři, že jde tedy o komplexní péči, což je pro pacienta nesmírně důležité,“ sršela nadšením.

Gabriela Peackock 

Nutriční poradkyně Gabriela Peackock v talkshow Jana Krause (foto TV Prima)

Kvůli komunikaci s lékaři toužila po odborných znalostech

Vysokou školu studovala podle svých slov dlouho, jednak protože měnila obor z biochemie na zdravotní vědy, a také se jí mezitím narodila dcera. „Na univerzitě jsem studovala hodně dlouho, protože jsem nejdřív dělala na jiné vysoké jiný obor. Pak jsem přešla na Westminster na výživovou terapii. Ale zároveň věřím, že biochemii potřebuje někdo jako já znát, aby pacientovi účinně pomohl a mohl také komunikovat s lékaři,“ konstatovala Gabriela Peacock u Jana Krause. Postupně se jí podařilo získat vskutku zajímavé klienty, kromě členů královské rodiny třeba herečku Annu Friel: „Já jsem poznala hodně svých pacientů přes kliniku, ale mnozí mí klienti za mnou přišli sami, protože se o mně od někoho dozvěděli.“ Svým privátním a VIP klientům ale neposkytuje jinou péči než ostatním: „Na každého pacienta se dívám úplně stejně, i když je to VIP. Já myslím, že v mé práci je důležitá diskrétnost, a tu zaručuji kterémukoliv svému klientovi.“

Tři hodiny zatahovala břicho

Gabriela se účastnila královské svatby, což bylo krásné, ale i dosti náročné, jak přiznala: „Nedostali jsme přímo školení, ale byly dané různé limity, co můžeme a nemůžeme v kostele dělat. Byl stanoven rozvrh, vše bylo úžasné, ale také dlouhé. Opravdu si uvědomujete, že jste v kostele už dvě a půl hodiny před svatbou a svítí na vás kamery. Zkrátka tři hodiny zatahujete břicho.“ Prozradila také, že se zřejmě chystá na další královskou svatbu, kterou bude svatba Harryho sestřenice, princezny Eugenie: „Eugenie, sestra princezny Beatrice, která je kmotrou mé dcery, se bude na podzim vdávat.“

Jíme příliš mnoho chleba

Coby výživová poradkyně si dobře všímá, jak jíme špatně: „Moji pacienti dělají největší chybu, že nejedí dostatek bílkovin. My Češi jsme národ, který jí málo dobrých bílkovin a přijímáme moc karbohydrátů z chleba, což nám zvyšuje hladinu krevního cukru, ale kvalitní bílkoviny jsou nezbytně pro to, abyste měli přes den energii, jestli dobře spíte, nebo dobře hubnete. Snídaně, oběd a odpolední snack by měl mít v sobě nějakou tu bílkovinu, protože vám pomáhá udržet správnou hladinu cukru. Bílkoviny jsou všechno, co pochází ze zvířat, mléčné produkty, maso. Dobrá kvalita masa je důležitá, když je tučné, je jasné, že maso nebude kvalitní. Jezte kuřata, ryby… I ryby z konzerv, uzené ryby, makrely,“ poradila Janu Krausovi.

Diety nemá ráda

Nerada se ale baví o dietách ve smyslu diet nárazových: „Já nemám ráda slovo diety, nevěřím dietám. Pro mě je nárazová dieta bezpředmětná. Zhubnete většinou svaly, pak začnete zase jíst jako dříve, a co nabydete, je tuk, úplně se vám tak změní kompozice těla. Budete mít víc tuku a méně svalů,“ varovala Gabriela a přidala také doporučení, jak se stravovat: „Ráno snídani s bílkovinou, přes den jíst každé tři až čtyři hodiny dobré a kvalitní vyvážené jídlo. Já většinou říkám, jezte velkou snídani a normální, dobrý oběd. Také je velmi důležité si dát mezi třetí a čtvrtou odpolední nějaký dobrý snack, to je totiž ta ´čarodějnická hodina´, kdy lidi sáhnou po kafi, po něčem sladkým, protože jsou unavení a potřebují, aby se jim zvedla hladina krevního cukru. A na závěr dne si dejte lehkou večeři.“

Gabriela Peackock 

Gabriela má také svoji vlastní řadu potravinových doplňků (foto TV Prima)

Nesnaží se své klienty předělat

Gabriela Peacock také prodává vlastní řadu výživových doplňků. Když ji uváděla, pozvala na party například i princeznu Beatrice: „Já věřím, že jídlo by mělo být prvním krokem, aby lidé byli zdraví, ale zároveň vím, že žijeme ve městech, pracujeme, máme děti, jsme ve stresu, a tudíž devadesát devět procent mých klientů potřebuje nějaký výživový doplněk. Osobně se soustředím jenom na jídlo, ale to někteří klienti nemohou. Pro mě jsou výživové doplňky lehká volba.“ Svého klienta se prý nesnaží z gruntu předělat: „Ať si lidi dělají, co chtějí, já tu nejsem, abych váš život soudila a vážila, žijte si život, jak chcete a já vám ho udělám lepší.“

Vložil: Michaela Špačková