Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Volby 2017

Volby 2017

Žhavá část kampaně se blíží

Letošní Karlovy Vary

Letošní Karlovy Vary

Co se dělo na festivalu

Kultura

Kultura

Pojďme se bavit: Je tu hudba, film, knihy, výstavy, nechybí exkluzivní recenze

Životní knockouty

Životní knockouty

Dal vám život ránu na solar? Nejste v tom sami, čtěte skutečné příběhy

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě celebrity dobrovolně neřeknou?

Rozhovory

Rozhovory

Politici, umělci, zkrátka každý, kdo má co říci

Máslový Armageddon? Podle šéfa Madety přijde o Vánocích. Přední deník mluví o přídělovém hospodářství, Kalousek letí ze sněmovny do krámu a…

komentář 17.09.2017
Máslový Armageddon? Podle šéfa Madety přijde o Vánocích. Přední deník mluví o přídělovém hospodářství, Kalousek letí ze sněmovny do krámu a…

Autor: Pixabay

Popisek: Máslo, ilustrační foto

KOMENTÁŘ, FOTO Jak to tedy je, máme se bát? Krávy v Čechách jsou. Mléko dávají. A z mléka se dělá smetana a ze smetany máslo. Tak kde je problém? Krávy mléko prostě dávat musejí, nepodojit nelze. Proč loni bylo docela drahé máslo za 40 korun a letos už je někde bez pár halířů za 70? „Jak je to sakra s tím máslem? Proč je na bohatém Západě vyrobené a prodávané máslo výrazně levnější než to na chudém Východě? “ táže se v Reflexu Jiří X. Doležal a doslova prosí ekonomy, aby to nějak vypátrali. Sám se, čistě laicky a prozkoumáním různých skutečností, k žádnému závěru nedopracoval.

Na ulici, v autobuse ve vlaku, leckde je možné zaslechnout „to máslo“. Dokonce už i v parlamentu se jím zabývali páni poslanci. Komunista Kováčik prohlašoval, že dřív se stály fronty na banány, zatímco teď na máslo. Dramatickou situaci řešil Kalousek, který se na chvíli vzdálil ze sněmovny, aby jeho slova uvedl na pravou míru. Vrátil se se dvěma kostkami másla, které prý koupil za rohem a zcela bez fronty. Ale bylo to slovenské máslo, a tak otázka po původu ceny tuzemského másla zůstala nezodpovězena. 

Takže slovo zkušeného ekonoma  Niedermayera... 

Na svém webu noviny.cz upozornil Jan Simkanič na podle něj nejzajímavější vysvětlení, jichž se nám zatím moc nedostalo: „Možná nejzajímavější vysvětlení a popis celé situace přinesl na svém webu Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky, který za současnými cenovými šoky na mléčném trhu v Evropě vidí konec dlouholeté regulační politiky EU. Na jaře 2015 přestaly platit kvóty na mléko, to vedlo ke zvýšení produkce, ke snížení ceny, to si vyžádalo kompenzace ze strany EU včetně plateb na neprodukci mléka, a teď jsme ve fázi, kdy je mléka málo a ceny rostou. Uvolnění trhů po tak dlouhé době, kdy není jasná rovnovážná úroveň, celkem logicky musí následovat šoková korekce, než si trh najde svoji odpovídající hladinu poptávky, produkce a ceny. Niedermayer tvrdí, že za populismus zachraňující tržní subjekty v míře větší než nutné, následně logicky platíme svoji cenu.“

 

A Luděk Niedermayer na svém webu dále vysvětluje: „Kde se stala chyba? Po bitvě je každý generál, ale první problém byl samozřejmě vznik systému kvót, resp. jeho urputné přežívání. Druhým pak neadekvátní reakce politiků na pokles cen. Jinými slovy, příliš mnoho peněz, příliš brzy, což zajistilo velmi radikální obrat cen, ovšem na úroveň, která ´zajistí´ jejich další, zřejmě prudký pokles, a hrozbu návratu k ´potřebě zemědělcům pomoci´. Ovšem nic jiného než trh a pravidlo nabídky a poptávky rovnováhu neobnoví. Po poklesu cen koncem roku 2016, který logicky následoval zrušení kvót, se bohužel tento proces hledání rovnováhy zastavil, a hledání rovnováhy, která přinese i vyšší stabilitu cen, se oddálilo.“

 

Cena másla nezadržitelně stoupá...

Samozřejmě, že Unie se bude snažit o liberální politiku s ohledem na drobné zemědělce, kteří její pomoc potřebují. Ale jak dodává Jan Simkanič v závěru článku na noviny.cz: „Nezdá se, že by se Česká republika chtěla vydat právě touto liberální cestou, naopak jde proti trendu celé Evropské unie a nadále trvá na tom, aby podpora zemědělským podnikům byla rovnoměrná a týkala se i těch největších (tím největším je Agrofert).“

Několik čísel na vysvětlení situace u nás

Podle statistického úřadu stálo máslo loni v létě v průměru 33 korun. Nyní stojí máslo v akci 45 korun a máslo které není v akci  je od 50 korun nahoru, někde až za 69 korun, tedy za více než dvojnásobek loňské ceny.

Podle téhož úřadu se loni zvýšil vývoz mléčných produktů z ČR. U másla to bylo meziročně o 16,8 procenta. Jeho dovoz naopak meziročně klesl o 8,8 procenta. V letošním prvním čtvrtletí vývoz klesl o 47,8 procenta a dovoz byl nižší zhruba o pětinu, uvádí Týden.

Takže to ´levnější´ je brzy vyprodáno...

Podle Novinek v mlékárně Madeta, v největším výrobci másla v Čechách tvrdí, že je máslo drahé, protože bylo sucho a že je drahá smetana a že je málo mléčného tuku, jako ostatně vždy v létě... Ale jestli a proč je smetana téměř o sto procent dražší, když zemědělci dostávají za mléko jen o 30% víc než loni, to už nevysvětlují... Jen odhadují, že kolem Vánoc může stát máslo běžně kolem 70 korun, což by před rokem vypadalo téměř jako šíření poplašné zprávy. 

Vysvětlení nebo výmluvy? 

Šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček dříve odhadl, že by ceny másla mohly na podzim začít klesat vzhledem k tomu, že v horkých letních měsících obsahuje mléko méně tuku, uvádějí Novinky a ještě doplňují zajímavou informaci, že chovatelé mléčného skotu tvrdí, že ze zdražujícího másla nemají skoro nic. Z vysoké ceny a poptávky podle nich těží hlavně obchodní řetězce.

Týden si všímá také výstupů z Ministerstva zemědělství, které situaci ohledně cen másla řeší. „Děláme si analýzu i od Evropské komise, chceme slyšet, v čem to je - je to otázka celé EU. Není to lokální nebo český výkyv, ale evropský nebo možná globální výkyv. Je vyšší poptávka po másle, trochu klesá poptávka po rostlinných tucích. Žádali jsme Evropskou komisi, ať nám dají analýzu z hlediska důvodů, co to znamená," cituje náměstka ministra zemědělství Jiřího Šíra Týden.

Reportér Reflexu Jiří X Doležal odhalil, že v Německu je výrazně lacinější.

Spotřebiteli se ale okamžitě vnucuje otázka, jak je tedy možné že u našich sousedů v Polsku a Německu i ve vzdálené Itálii je cena másla  o dost nižší a nijak výrazně se v poslední době nezměnila. 

Koupili byste si deset kostek másla? Aneb mediální masáž 

MFDnes hrozí, že by máslo mohlo být dokonce na příděl a chování spotřebitelů již zasažených mediální panikou tomu napomáhá. Některé obchody musely omezit množství kostek másla na jednoho nakupujícího na deset, uvádí MFDnes, takže celá záležitost se trochu podobá hysterii... 

Není to tak dávno, kdy všechny noviny plakaly nad tím, že už nebude Pomazánkové máslo. Opravdu není. Jmenuje se teď Pomazánkové tradiční a jediný, komu tím vznikl problém, byli výrobci, kteří museli změnit nápis na krabičce. Máslo totiž, podle pravidel EU, musí mít minimálně 80% mléčného tuku, a to Pomazánkové máslo nemělo.

 

Teď už ale záhada zvaná máslo leze do kapes všem Čechům. A položená otázka stále visí ve vzduchu. Co se to s tím máslem v Čechách děje? I na Slovensku je máslo obdobně drahé jako u nás, nicméně cena toho stejného másla v obchodním řetězci vychází i tam nepatrně levněji než u nás. Když vynecháme obchodníky a hledáme u soukromníků, je situace úplně jiná. Na Slovensku se dá u soukromníka koupit kilo másla i za 6 Euro, tedy za nějakých 158 korun, zatímco český soukromník prodává kilo másla (baleno po 200 gramech) za 310 Kč... 

Vaše vlastní cesta k máslu 

Pro akčnější spotřebitele tu jsou dvě řešení: Pokud to máte blízko, dojeďte si pro máslo do Polska nebo do Německa, jak radí Novinky. Těm činorodějším z vás zase radí web recepty.cuketka.cz použít recept na výrobu vlastního másla. Jestli se to vyplatí, poznáte sami… Takže českému máslu - zdar!

A internet se baví.

Recept na domácí máslo od Cuketky

Na 200 gr másla potřebujete půl litru smetany 33%, (cca 65-70 Kč) plátýnko a cedník, vlastní ruce a nějaký šlehač.

Smetanu dejte do robota se šlehací metlou. Zapněte a šlehejte stejně, jako když šleháte šlehačku. Jakmile získáte šlehačku, šlehejte dál. Podle výkonu robota a teploty smetany to bude trvat různě dlouhou dobu. Po chvíli ale uvidíte, že se ve šlehačce dělají hrudky a nakonec se mléčný tuk úplně oddělí. V nádobě mixéru uslyšíte šplouchání podmáslí a vzniklé máslo vám obalí metlu (na tuhle fázi doporučuji počíhat, při vysoké rychlosti má podmáslí tendenci vyšplouchnout až na strop).

Do cedníku v míse dejte plátýnko, přidejte máslo s podmáslím a nechte okapat. Poté v plátýnku uzavřete a dobře vymačkejte.

Vymačkané máslo bude ještě potřeba dobře prohnětat a zbavit posledních zbytků podmáslí ve vodě. Můžete to udělat buď pod tekoucí studenou vodou nebo v misce, ve které budete studenou vodu měnit. V misce s vodou je to potřeba asi na třikrát nebo na čtyřikrát, než je voda úplně čistá.

Očištěné máslo pak už jen krátce prohnětejte mimo vodu. Osušte a vytvarujte do válečku, který zabalíte do potravinářské fólie nebo pečícího papíru. Skladujte v lednici a pamatujte – domácí máslo má krátkou trvanlivost, proto rychle spotřebujte.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .     

Vložil: Lea Vlasáková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace