Už mlčte, proboha, vy odborníci a výživoví poradci, děláte lidem v hlavě akorát zmatek. Zřejmě měly pravdu naše babičky
05.02.2017
Autor: DBL.cz / repro
Popisek: Poctivé domácí sádlo a máslo. Již zase ho bereme na milost; ilustrační foto
V nejrůznějších veřejnoprávních i komerčních pořadech vystupují všemožní výživoví poradci, kteří kážou lidem, co je a není zdravé. Bylo by to samozřejmě chvályhodné, kdyby ovšem veřejnosti nedělali v hlavě akorát tak zmatek. Zatímco čeští dietologové a tak zvaní výživoví poradci prezentují jako zdravou výživu to, co je často ve světě považováno minimálně za kontroverzní, český národ tloustne a tloustne a stále více umírá na civilizační choroby.
Každý, kdo se věnuje zdravému životnímu stylu, se nakonec dobere k zdrcujícímu závěru. Doporučení lékařů a odborníků se od sebe tak odlišují, že skutečně nevíme, čím se máme řídit. A než se metodou pokus – omyl dopracujeme k nějakému rozumnému kompromisu, „odborníci“ si sypou popel na hlavu a připouští, že vše je úplně jinak. Tyto časté přehmaty, mající nezřídka na zdraví lidí fatální dopad, nedávno shrnula Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, která se mimo jiné podílela i na realizaci tzv. Pamlskové vyhlášky. Ta dokonce hovoří o tom, že jde o výživovou revoluci a mnohá nová doporučení považuje za satisfakci, protože o nich prý byla již přesvědčena dávno. Na straně druhé ale otevřeně přiznává, že některé omyly odborníků neodhalila a v dobré víře je předávala dál.
Zdravé margaríny?
Slimáková již například delší dobu upozorňuje na to, že doslova tragickým medicínským omylem bylo doporučování margarínů coby potraviny, zdravé pro srdce. Margaríny a všechny ostatní ztužené tuky, v české kuchyni hojně používané, jsou totiž doslova nacpané trans tuky, jedním z nejškodlivějších prvků v mnoha potravinářských výrobcích vůbec. Na škodlivosti trans tuků se skutečně v současné době shoduje naprostá většina odborníků. Touto zásadou je dobré se řídit a všudypřítomným trans tukům se vyhýbat kdykoliv je to možné. Horší už to je s trendem, jenž namísto dosud propagovaných rostlinných olejů, jako je například slunečnicový, kokosový nebo řepkový, spíše doporučuje sádlo a máslo. A kupodivu, dost lékařů už přestalo svým pacientům zakazovat vejce coby potravinu škodlivou.
Kalorie nevadí?
Jenže Margit Slimáková se vzápětí přiklání se k názoru, že na vzniku obezity se ani tak nepodílí přijaté kalorie, ale že regulaci naší hmotnosti zásadně ovlivňuje náš hormonální systém. Argumentuje tím, že do procesů, které určují pocity sytosti či hladu zasahují stresové hormony, které mobilizují zásoby a podporují ukládání tuků, dále šetřící hormon inzulin, který nám hlídá tukové zásoby v buňkách, anebo leptin, signalizující, kdy máme jíst a kdy už máme dost. Podle ní je doporučení počítat kalorie zavádějící, dlouhodobě neudržitelné a hlavně zbytečné.
Jenže toto doporučení lze opět úspěšně zpochybnit. Je opravdu jedno, zda sníme tisíc kalorií nebo pět tisíc? Každý, kdo si třeba o svátcích dopřeje více, než normálně, se sám přesvědčí, že také počet přijatých kalorií bohužel rozhoduje, zda přibereme, či nikoliv. Naopak, řada nejnovějších teorií, včetně lékařských výzkumů, se shoduje na tom, že velmi prospěšné je občasné, či tzv. přerušované hladovění.
Zdravé brambory?
Samostatnou kapitolu tvoří sacharidy, dosud stále považované za základ zdravé výživy. A to přesto, že mnoho zahraničních dietologů přiznává, že právě sacharidy, které dříve tolik doporučovali v různých „výživových pyramidách“, mají na svědomí prudký nárůst civilizačních chorob. Jejich negativní roli ovlivňuje především skutečnost, že většinou mají vysoký glykemický index. A například u brambor, v Česku tolik oblíbených, je tento index vyšší než u proklínaného cukru. Nelze se pak divit, že v zahraničí jsou stále více preferovány nízkosacharidové diety, jejichž hlavní součástí jsou dosud zatracované tučné potraviny, včetně másla a sádla.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .
Vložil: Adéla Hofmanová