Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Petr Lachnit: Miliony Michelinu. Co z toho bude mít obyčejný hospodský?

30.07.2023
Petr Lachnit: Miliony Michelinu. Co z toho bude mít obyčejný hospodský?

Foto: Se svolením Petra Lachnita

Popisek: JUDr. Petr Lachnit

„Tak jsem se před několika dny dočetl, že České republice hrozí ztráta mezinárodní prestiže v oboru gastronomie a gastrocestování a snížení atraktivity pro bonitní mezinárodní klientelu. Prostě další „velký problém“, který dluhová vláda musí řešit. A opět nejlépe z veřejných peněz, tedy z těch vašich,“ píše zastupitel MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit. A pokračuje…

Mnozí z vás zaznamenali informaci, že český kabinet investuje v následujících pěti letech do gastroprůvodce Michelin přes 51 milionů korun. Celkem 27 restaurací by pak od něj mělo obdržet nějaké to ocenění, pět rovnou michelinskou hvězdičku.

Paradoxem této šílenosti je nepopiratelný fakt, že pravděpodobně od příštího roku začnou z dílny pětikoalice platit nové daňové zákony, které oboru gastronomie výrazně uškodí. Třeba zvýšení firemních daní, a hlavně citelné zdražení čepovaného piva, a to zhruba o deset procent. A to gastronomii už léta tíží celá řada někdy i zcestných regulací. V té souvislosti jsem si vzpomněl na dokonalý citát někdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana: Když se to hýbe, zdaň to, když se to i nadále hýbe, zreguluj to, když se to přestalo hýbat, dej tomu dotaci.

Paradoxem naopak není, že aktuální vláda opět preferuje bohaté, což se týká i movitých podnikatelů. Jen těžko můžeme čekat, že michelinské ocenění získá poctivý vesnický hospodský s vynikající kuchyní. Na ty nikdo nemyslí. Musejí si poradit sami a za své. A ještě de facto financovat konkurenci. V podstatě jde o korupci. Proč česká vláda chce posílat peníze jedné skupině podnikatelského prostředí? Co jiné provozovny? Lidem chutná vynikající klobása ve stánku u lesa, ale vláda rozhodne, že podporu dostane někdo v příkrém rozporu s volnou hospodářskou soutěží.

Navrhované opatření deleguje pravomoc kabinetu na udělovatele ocenění. Proč? Kdo další nezvolený českými voliči si zaslouží rozhodovat o přerozdělování peněz českých daňových poplatníků? Proč vláda raději nesníží daně všem?

Michelin v minulém roce změnil „koncepci“ svého průvodce a restaurace nově hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. Loni doporučení pro Česko nevydal. Cítím v tom vyděračský podtext. Zaplať a vydám? Takový přístup striktně odmítám.

Vložil: Markéta Vančová