Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Můj italský tatínek si bral mou českou maminku na žižkovské radnici, kam teď kandiduji, říká Alexander Bellu z ODS

04.09.2014
Můj italský tatínek si bral mou českou maminku na žižkovské radnici, kam teď kandiduji, říká Alexander Bellu z ODS

Foto: Archiv

Popisek: Alexander Bellu

Mladý politik z ODS, jeden ze tří lídrů občanských demokratů pro pražské komunální volby, má nezvyklé, nečesky znějící jméno. „Je italské, dokonce sardinské, protože jsem se narodil na Sardinii a následně jsem žil v Miláně. Můj otec je Ital. Vzal si moji maminku právě na té žižkovské radnici, kam nyní kandiduji. Takže je to takový návrat na místo mého pomyslného zrodu,“ vysvětluje Bellu.

Ten své bilingvní výchovy a perfektní znalosti italštiny, byť nejen jí, stále využívá: „Po návratu do Čech jsem studoval Česko-italské jazykové gymnázium a dále jsem se živil a dodnes se příležitostně živím tlumočením a překladem z italského, anglického a českého jazyka. Dále jsem založil v Praze pobočku mezinárodního občanského sdružení Carta di Cividale, které se právě zabývá kulturou a historií národů, hlavně Evropské unie, a usiluje o formování mladých lidí přes různé vzdělávací projekty, cestování a workshopy,“ sdělil.

A své italské kontakty dal k dispozici i na radnici: „Také se mi za mého působení na radnici ve formě odborného asistenta tajemníka podařilo prosadit partnerství s italským regionem Cilento a italský den na farmářském tržišti na Jiřího z Poděbrad - Gusto del Cilento, kdy dorazily už dvakrát desítky italských farmářů a prodávaly zde vlastní produkty. Občas také organizuji různé tematické večery, ať se už týkají módy či gastronomie nebo kinematografie či hudby,“ řekl a dodal: „Sám pracuji nyní v oblasti obuvnictví a prodáváme italské boty.“

Nejradši mám italskou kuchyni, pastu a risotto

Zajímala nás pochopitelně i gastronomie, neboť právě tou je Itálie vyhlášená: „Převážně mám nejradši italskou kuchyni, nakonec, je to jedna z nejoblíbenějších kuchyní na celém světě. Má totiž jednoduché, rychlé a zdravé recepty a důležitým prvkem také je, že v Itálii v podstatě chudý člověk jí úplně to samé jako ten bohatý - pizzu, pastu čili těstoviny, risotto… To v jiných gastronomiích jsou cenové rozdíly mezi různými pokrmy opravdu velké, to se týká kuchyně francouzské, japonské, ale svým způsobem i české,“ přidal jednu zajímavost Alexander Bellu.

A co má politik nejraději? „Moje nejoblíbenější jídlo je pasta con pesto, to je to zelené, a risotto s hříbky. Jinak miluji ryby a vše, co se darů moře týká,“ odpověděl s úsměvem.

A co žižkovský patriot říká na restaurace v Praze 3, které by doporučil, kam chodívá on sám? „V Praze 3 je na italskou kuchyni nejlepší restaurace Gastronomica, vedená majitelem a kuchařem s michellinskou hvězdou Riccardem Lucque. Jinak zde také rád chodím do thajské restaurace Kiin nebo řecké Taverny. Pokud si chce člověk dát opravdu dobrý americký hamburger, tak zavítá do Tavern u Riegrových sadů. Korejsko-japonská restaurace Hanil nabízí sushi. Na obědové menu se vydávám často do Paláce Akropolis a pokud jdu na pivo s dobrým řízkem, tak jdu nejraději do Kozlovny u Basilejského náměstí,“ zakončil Bellu.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na ');.

Vložil: Anička Vančová