Kuchařka celebrit, která má co vyprávět. Ale to, co zažila v přítomnosti Václava Havla, neprozradila ani doma. Některá tajemství však ano. Kdo ji oťapával?
26.12.2016
Foto: ČT
Popisek: Dvorní kuchařka prezidenta Václava Havla Irena Košíková alias Čirina
Patřila k několika ženám, které sehrály v životě prezidenta Václava Havla dosti výraznou roli. Stala se totiž jeho osobní kuchařkou, která s ním prožila mnoho důležitých událostí. Mimo jiné vařila pro světové celebrity, s nimiž se Havel setkal. Irena Košíková, známá jako Čirina, na ně nedávno zavzpomínala a přiznala se, že to, co v jejich přítomnosti zažila, neprozradila ani doma.
Havel ale zdaleka nepatřil k jediným Čirininým významným přátelům a zákazníkům. Velmi ráda třeba vzpomíná i na spisovatele Arnošta Lustiga. Také on podlehl jedné z jejích vyhlášených maďarských specialit, paprikáši. Se smíchem vyprávěla, jak byl vždy rozšafný, ukecaný a že ji dokonce „oťapával“. Manželovi přitom říkal: „Ty bejku, ty se nedívej.“ A houslista Václav Hudeček jí dokonce udělil Řád zlaté vařečky.
S Václavem Havlem na výstavě Oldřicha Škáchy Václav Havel a osobnosti
Lekce z ambasády
Ve světě VIP osobností se už však ocitla předtím, než začala vařit Václavu Havlovi, sedm let totiž pracovala jako kuchařka na řecké ambasádě. „Paní velvyslancová byla fantastická kuchařka, to byl pro mne zásadní zlom,“ přiznala nedávno v Nočním Mikrofóru. Pochvalovala si, že právě tato žena ji seznámila s pro ni dosud neznámou zeleninou. Řecká kuchyně má mnoho společného s maďarskou, kterou Čirina považuje za neprávem opomíjenou. Do Maďarska stále jezdí několikrát ročně, aby si přivezla kufr papriky a poctivého špeku. Stěžuje si na mizernou kvalitu mleté papriky, která se dá sehnat u nás, prý jí spíš připomíná pomletou antuku.
Kopr i do dortu
S Václavem Havlem se seznámila až poté, co se znovu oženil. Prezidentovi ji doporučil mimo jiné Vlastimil Harapes, Čirina ale zprvu nabídku vařit pro hlavu státu odmítala. Strašně se toho prý bála, podceňovala se. Nakonec to ale bylo nádherné, šťastné období v jejím životě. A i když po čase přestala být osobní Havlovou kuchařkou, přáteli zůstali až do jeho smrti. „Jsem šťastná, že jsem byla u všeho,“ svěřila se. Bližší podrobnosti však vždy odmítala prozradit. „Člověk musí mít pusu na zámek. Já když jsem něco viděla, slyšela, tak jsem to neřekla ani doma.“ Nakonec se ale nechala přesvědčit a moderátorovi Tomáši Černému alespoň prozradila, co měl Václav Havel rád. Zbožňoval kopr. „Jednou mi řekl, že kopr můžu dát i do dortu.“ A také se pochlubila, že ji prezident chválil před významnými hosty: „Začal mě vytleskávat a představil mě. Když jsem se bránila, říkával: Po pěkným představení bývá aplaus a vy si ho zasloužíte.“
Otevření vlastní restaurace se bránila, byl to ale manželův sen. Najdete ji v pražské Navrátilově ulici
Poctivá svíčková
I když kvůli otevření vlastní restaurace Havlovým doma vařit přestala, zůstala jim k dispozici i nadále. Například na Štědrý den. A to nebylo zrovna jednoduché. Čirina, ač je vyhlášená kuchařka, totiž velmi nerada peče, obzvlášť vánoční cukroví. Tento odpor překonala jen dvakrát v životě, a to právě jenom kvůli Václavu Havlovi. A stejně tak se netají s nelibostí vůči módě pořadů o vaření a food blogů. „Mě ty pořady doslova uráží. Já jsem celý život založila na poctivém vaření,“ zdůraznila Čirina v Nočním Mikrofóru. Vždy v kuchyni trvala na ruční práci, třeba na tom, že se svíčková musí pasírovat, a ne mixovat.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na
Vložil: Adéla Hofmanová