´Bylo zjištěno 7 druhů potravin s prošlým datem použitelnosti a 6 druhů s prošlým datem minimální trvanlivosti.´ Na vlastní kůži ve vietnamské večerce II
07.11.2019
Foto: Ivan Břešťák
Popisek: Linecké rohlíčky prodávají snad všechny vietnamské večerky po celé ČR. Na snímku z večerky v Praze 6 je patrná špinavá přepravka a žluklý papír s mastnotami. Dobrou chuť!
FOTO Minule jsem zavítal do jedné večerky, kterou provozují vietnamští prodejci. Prodavačka se celou dobu bavila přes internet se svou známou, pak mne obrala o stokorunu. Při druhé návštěvě se spletla na pokladně a jedno mléko naúčtovala dvakrát. Asijští prodejci mají u nás už tolik obchodů, že se všechny nemohou uživit. Přesto do naší země přilétají další občané Vietnamu, kteří otevírají nové večerky i restaurace. Ne všude čeká na zákazníky standard, na který jsme zvyklí. Problémy jsou s hygienou prodeje a nabízení prošlého zboží. Dotyčnou večerku tedy navštívili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce; jejich závěry jsou v zelených rámečcích…
Nacházíme se znovu v Petrohradské ulice v Praze 10. Také ve druhé večerce jsem žádné další zákazníky nepotkal. Ale obsluha byla přívětivá, jednalo se nejspíš o manželský pár. Jejich malé děti si hrály ve vedlejší místnosti mezi naskládaným zbožím a plechovkami piva. Tato prodejna je otevřena od 07:00 do 22:00 a prodejcům nelze upřít snahu.
Večerka Petrohradská 24, Praha 10 / jak jsem to viděl já: Při vstupu do prodejny obsluha neodpověděla na pozdrav. U přihrádky s pečivem chyběly mikrotenové rukavice. Jediná rulička se sáčky na pečivo se válela na podlaze. Podlaha byla na první pohled špinavá. Mezi čerstvými rohlíky byly rohlíky ´gumové´ či zcela ztvrdlé. V době návštěvy v teplém období byly přepravky s ovocem plné malých mušek. V regálech nebylo zboží dostatečně označeno cenovkami, na malých samolepkách byly ceny nečitelné. V chladničce s nápoji, sýry a trvanlivými salámy a saláty chyběly cenovky úplně. Obsluha tvrdila, že cenovky spadly kvůli chladu. Platy s vajíčky byly uskladněny v teplých měsících v pomocné místnosti, a to za teploty kolem 20 stupňů. Patrně naoko se pak vejce umístily do lednice, kde měly být od samého začátku. Prodavačka vracela peníze bez přepočítání před zraky zákazníka, jak je běžné v jiných obchodech. Peníze vložila do dlaně. Některé zboží prodavačka omylem namarkovala dvakrát. Některé zboží bylo nabízeno k prodeji po datu spotřeby. Zboží po datu minimální trvanlivosti nebylo řádně označeno. Až na přímý dotaz prodavačka uvedla, že jde o potraviny pro psy. Prodejci nakupují potraviny a další zboží v prodejnách Makro za velkoobchodní ceny. V poslední době jim stačí zajet do supermarketu a počkat na akci, kdy skupují zlevněné potraviny ve velkém. Například ruská zmrzlina (v Tesco v akci za 7.90,-) přijde ve večerce na 18,90,-. Zákazníci by měli při návštěvě večerky pozorně přečíst informace o datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Zákazníci by si měli pokaždé říci o účet, který je třeba ve vlastním zájmu na místě zkontrolovat. V případě dalších pochybností je možné obrátit se na Českou obchodní inspekci nebo Státní zemědělskou a potravinovou inspekci. |
Původně česká restaurace U tří soudků zkrachovala, pronajali si jí podnikatelé z Vietnamu
A do třetice ulice Petrohradská. Mezi oběma večerkami dříve fungovala čínská restaurace. Loni tady nejprve zdražili asi o 30 procent, ale beztak nakonec zkrachovali. Nikdo sem moc nechodil a po zdražení už vůbec ne. Jakmile čínští provozovatelé vycouvali, prostory si obratem pronajali vietnamští podnikavci, kteří zde rovněž nabízejí východní pokrmy. Jejich průměrná cena je zhruba 130,- korun. Třeba pikantní polévka zde stojí 119,- korun. Přestože jsem kolem restaurace chodil ve večerních hodinách poměrně často, nikdy jsem tu nikoho ze zákazníků neviděl. A když už, byla to naposledy třeba jedna mladší slečna, co si brala ´čínské nudle se čtyřmi poklady´ s sebou domů. Přesto provozovna funguje dál. Otázkou zůstává, za čí a za jaké peníze. Provozovatelé musí platit za prostory a energii. A tak musejí vydělávat.
Z protokolu Státní zemědělské a potravinářské inspekce/ večerka Petrohradská 24, Praha 10: „Namátkovou kontrolou sortimentu prodávaných potravin bylo zjištěno nabízení k prodeji sedmi různých druhů potravin s prošlým datem použitelnosti a také nabízení k prodeji šesti druhů potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti, které nebyly uloženy odděleně ani označeny pro spotřebitele, že se jedná o potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti. Na potraviny s prošlým datem použitelnosti byl uložen zákaz, a byly zlikvidovány, potraviny s prošlými daty použitelnosti byly uloženy podle požadavků legislativy, t.j. odděleně a řádně označeny. Podepsán: Ing. Petr Cukora, ředitel inspektorátu.“ |
Skupují zkrachovalé podniky, co dál?
To samé platí o vietnamské restauraci U tří soudků v ulici Vršovická, kterou najdeme hned u sportovního stadionu Bohemians 1905 v Praze 10. Původní český majitel zkrachoval a prostory si opět pronajali vietnamští podnikatelé. Také zde jsem ve večerních hodinách nikoho ze zákazníků nenašel. Když jsem před pár dny zavítal na Palmovku v Praze 8, čekalo na mě to samé. Hned u rušné křižovatky a poblíž vstupu do metra jsem uviděl dvě večerky. Pusto a prázdno, sortiment stejný. Včetně listových rohlíčků. Vedle je vietnamská prodejna textilu, hraček a drogérie. A aby toho nebylo málo, vedle obchodů začala vznikat nové vietnamská restaurace. Začnou sem chodit lidé alespoň na tu polévku? To je ve hvězdách.
Z protokolu Státní zemědělské a potravinářské inspekce/ večerka Petrohradská 24, Praha 10: „Bylo zjištěno několik nedostatků v dodržování provozní hygieny, jako např. zaprášené ložné plochy prodejních regálů s výskytem napadaných nečistot, námrazy v mrazících zařízeních, chybějící ochranné kryty na osvětlení. K odstranění hygienických nedostatků bylo prodejci uloženo termínované opatření. Podepsán: Ing. Petr Cukora, ředitel inspektorátu.“ |

Uvnitř restaurace U tří soudků je prázdno i ve večerních hodinách. Restaurace přesto prosperuje
Vláda zareagovala, soud to zrušil
Podle různých odhadů a údajů žije v ČR asi 20 tisíc občanů VSR. Prakticky všichni podnikají. Cesta podnikatelů samo sebou začíná ve Vietnamu. Budoucí prodejci musejí sehnat dostatek tvrdé měny na rozjezd obchodu. Také lidé bez dostatečné hotovosti mají dost šancí. Stačí se dohodnout s vyššími články vietnamské komunity, a ta zajistí v ČR prostory a půjčí vám třeba i peníze na zboží. V této fázi jde o miliony korun. Není třeba dodávat, že takoví prodejci se mnohdy upíší ke splácení dluhů s úroky na hodně let. A ty peníze musí někde vydělat.

Tato žena z Vietnamu kupuje mašličky pro svoji dcerku v klasickém obchodním řetězci
Počátkem letošního roku Česko v Hanoji zastavilo příjem dalších žádostí o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání (vydávání tzv. zaměstnaneckých karet). Naše diplomacie to oficiálně odůvodnila zahlcením kapacit ambasády. Toto omezení bylo letos dne 6. června zrušeno, a tak naše ambasáda vydává žadatelům další a další povolení. Postaral se o to Nejvyšší správní soud, který vynesl verdikt, že naší vládě nepříslušelo rozhodnout v této věci ´usnesením´.
Zaorálek: Pozor na Vietnam!
O bezpečnostních rizicích v souvislosti s vízy pro Vietnamce mluvil před rokem ve Sněmovně bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvedl tehdy, že ve Vietnamu je špatná situace s vydáváním víz do Česka (především se mělo jednat o údajnou korupci, pozn. aut.) a že se věcí zabývala i Bezpečnostní rada státu. Z Vietnamu se podle něj stalo bezpečnostní riziko ´prvního řádu´. Vietnamská ambasáda se proti Zaorálkovým slovům ohradila, ministerstvo zahraničí pak ujistilo vietnamské diplomaty, že Zaorálkova slova neodrážejí oficiální pozici Česka.
Z protokolu Státní zemědělské a potravinářské inspekce/ večerka Petrohradská 24, Praha 10: „Displej váhy ze strany zákazníka byl při kontrole zakryt potravinami a nepotravinářským zbožím tak, že zákazník neměl možnost se seznámit s množstvím navažované kupované potraviny. Závada byla odstraněna na místě a prodávající byl upozorněn, že při opakovaném zjištění zakrývání displeje bude toto kontrolním orgánem považováno jako záměrné a bude klasifikováno jako klamání zákazníka. Podepsán: Ing. Petr Cukora, ředitel inspektorátu.“ |
Jan Tuna pro Krajské listy.cz:
„Myslím si, že hlavní problém vietnamských večerek je v tom, že jsou oproti jiným obchodům jen pod minimálním dohledem dozorových orgánů,“ sdělil nám Jan Tuna. Tuna je český novinář, nejznámější svými reportážemi pro televizi Nova, kde pracoval v letech 1997–2006. Od roku 2012 vytváří pro internetovou televizi Stream.cz investigativně-publicistický pořad A DOST! o podvodech na spotřebitele…
1_20191106.jpg)
A dodal: „Občas sice zaznamenám, že v nich Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalí nějaké nevyhovující zboží, ale na rozdíl od běžných obchodních řetězců je daleko složitější je tzv. uhlídat. Skuteční majitelé nejsou vždy známi a vlastnická struktura může být nejasná. Takže zatímco dozorové orgány odeberou zboží v prodejně klasického tuzemského řetězce, je od začátku jasné, kdo nese zodpovědnost, koho pokutovat, a především, komu uložit stažení závadného či nebezpečného zboží z prodeje v celé sítí v celé České republice, tady se to nakonec bude v lepším případě týkat jen té jedné konkrétní provozovny a vedle se bude prodávat vesele dál. Tedy vymáhání práva a dodržování pravidel je zásadně komplikovanější, ne-li někdy nemožné. A od toho se odvíjí vše ostatní.“

Vložil: Ivan Břešťák