Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Pražská doprava

Zajímavosti i aktuality

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturně politického redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A nově i ty televizní

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Vyzývám vás na souboj, řekla blondýna, aneb otevřený dopis starostovi Prahy 1 Lomeckému. Deník politické debutantky V

17.09.2014

Autor: Archiv

Popisek: Alena Ježková

EXKLUZIVNÍ KOMENTÁŘ Alena Ježková vstoupila do politiky z naštvání. Už jí přestalo bavit nadávat jen mezi kamarády a tak jako nezávislá kandiduje za KDU-ČSL v komunálních volbách na starostku Prahy 1. „Ta bohorovnost a arogance, se kterou radnice s občany komunikuje, musí skončit. Je třeba vyjít mezi lidi a hledat řešení pro ně a s nimi,“ říká úspěšná spisovatelka, která souhlasila, že dvakrát až třikrát týdně napíše sloupek pro Krajské listy. Její pohled na politiku je nový a neotřelý, je totiž opravdu „politická debutantka“. A dnes - místo již tradičního sloupku - hodila „blondýna“ starostovi z TOP 09 rukavici, vyzývá ho na souboj. Byť by byla stylová Stromovka za ranního kuropění, výzva k duelu proběhla 16. 9. řádnou formou interpelace na zastupitelstvu Prahy 1, aby oficialitám bylo učiněno zadost, a pan starosta má na odpověď 30 dnů... Držte si klobouky, jedeme z kopce!

Vážený pane starosto,

na Vaše pravidelné výlevy sebechvály v měsíčníku Praha 1, které by mohly připadat bezelstné leda občanům severní Koreje, jsme si během Vašeho čtyřletého působení víceméně zvykli. To, proti čemu však z občanských pozic razantně protestuji, jsou Vaše štvavé výroky v zářijovém čísle. V periodiku placeném z obecních peněz napadáte konkrétní opoziční strany a hnutí způsobem, v němž se ozývá styl totalitního Rudého práva.

K čemu jinému také připodobnit formulace „spasitelé, kteří se dávají dohromady půl roku před volbami“, „nositelé toho nejhoršího“, zastupitelka, která „odvádí špinavou práci v zákulisí“? Chybí už jen „ztroskotanci a samozvanci“. Tak zněl titulek článku v Rudém právu, který zahájil propagandistickou kampaň proti signatářům Charty 77. Jak mnoho jste se přiblížil jeho východiskům, dokládá přímá citace:  „Tito samozvanci pohrdající lidem, jeho zájmy, jím volenými zastupitelskými orgány si osobují právo zastupovat náš lid, žádají »dialog s politickou a státní mocí« a dokonce chtějí hrát úlohu jakéhosi »prostředníka v případných konfliktních situacích.“

Zdá se, že po pětadvaceti letech demokracie jsme na tom ve Vašich očích stejně. My, co si „dovolujeme“ hájit zájmy lidí, kteří mají odlišný názor než je ten Váš. My, členové opozičních stran a hnutí, ale také tisíce občanů - signatářů petic, kteří se brání Vaší neschopnosti učinit život na Praze 1 snesitelnějším.

Trestní oznámení na Vás za šíření pomluvy ať zváží konkrétní lidé, které napadáte. Já Vás jako kandidátka trojkoalice My, co tady žijeme na pozici starostky Prahy 1 vyzývám k čestné konfrontaci tváří v tvář – jen Vy a já ve veřejné debatě o současnosti Prahy 1.

Místo a dobu si určete sám. Dostavím se.

Kdo je Alena Ježková?

Je autorkou téměř dvaceti knih pro děti i dospělé, převážně s historickou tematikou (Praha babka měst, Staré pověsti české a moravské, Příběhy českých knížat a králů, Prahou kráčí lev, Strážci pražských ulic, Dračí polévka, 77 pražských legend). Její poslední knihou je první díl trilogie Tichá srdce – kláštery a jejich lidé, která pojednává o osudech míst a řeholníků se zaměřením na jejich pronásledování v letech totality. Její knihy jsou přeloženy do mnoha světových jazyků, získaly četná tuzemská i mezinárodní ocenění a většina z nich je doporučenou školní četbou. Jako spisovatelka absolvovala několik stovek besed po Čechách a na Moravě.

Je členkou Klubu za starou Prahu. Věnuje se charitě, je podporovatelkou nadace Remedium a nadace Divoké husy, je ambasadorkou projektu Čtení pomáhá.

Od narození žije v Praze na Starém Městě. Je rozvedená. Není členkou žádné politické strany. Věří v občanskou společnost a otevřenou politiku.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na ');.

Vložil: Anička Vančová

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.