Pivní degustace roku již příští týden na Pražském hradě. Minipivovary představí 140 druhů pěnivého moku
06.06.2014
Autor: archiv
Popisek: V Královské zahradě Pražského hradu představí letos své extrovky 72 tuzemských minipivovarů
Třetí ročník Festivalu minipivovarů se uskuteční 13. a 14. června v Královské zahradě Pražského hradu. Milovníkům zlatavého moku se představí 72 minipivovarů se 140 druhy piva 25 různých stylů z celé republiky. Každý vybere svá dvě nejlepší piva, takže se během akce vyčepuje více než 7000 litrů piva.
Mimořádná akce pro pivní labužníky se uskuteční na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem Belvedere, v pátek 13. června od 14 do 20 hodin a v sobotu 14. června od 10 do 20 hodin. Po úhradě vstupného 350 korun návštěvníci dostanou katalog zúčastněných pivovarů, festivalovou sklenici a budou moci vyrazit na ochutnávku, omezenou pouze tím, kolik snesou. Z každého pivovaru budou na místě sládci a majitelé, kteří budou podávat co nejobsáhlejší a nepřesnější informace. Kapacita zahrady je však omezená, takže POZOR - kdo dřív přijde...!
Kulturní setkání u pěnivého moku
Hlavním cílem je seznámení s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a představení tradičních i moderních způsobů výroby piva. „Vždyť jak nejlépe poznat naši krásnou vlast, než skrze pivo,“ dodává Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. Festival nabídne unikátní prostředí, výrazné chutě, krásné chování lidí, kteří diskutují, ale neopíjejí se. „Je jedinou akcí svého druhu u nás, jde o degustační záležitost, ne o pivní festival, jak ho všichni znají. Všechny pivovary, které se akce účastní, mají stejnou startovací pozici a jediný rozdíl mezi nimi je v pivu,“uvádí viceprezident svazu Jan Kočka.
Extrovky v malých ‚sériích‘
Počet minipivovarů v České republice stále roste, letos jich vzniklo již 22 a dohromady jich je již 230. Proto i velké pivovary začaly ty malé vnímat jako součást trhu. „Velké pivovary nás vzaly na vědomí a využívají spolupráci s minipivovary pro vývoj nových druhů piva. Pochopily, že spolupráce je pro ně výhodnější než konkurenční boj. Minipivovary zaujímají 1 procento trhu, tedy se o žádnou konkurenci nejedná,“ dodává Jan Šuráň.
Českomoravský svaz minipivovarů založilo 16. dubna 2011 prvních 32 restauračních pivovarů v reakci na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů. V současné době má 72 činných členů a slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis a školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na ');.
Vložil: Adina Janovská