Primátor na Staroměstském náměstí servíroval speciální rybí polévku. Byli jsme tam a máme recept, dvě přísady vás překvapí
26.12.2013
Foto: MHMP
Popisek: Primátor Hudeček rozlévá na Staroměstském náměstí rybí polévku.
REPORTÁŽ Připraveno bylo celkem tři tisíce porcí, dva tisíce pro stánek na Staroměstském náměstí a tisíc pro stánek na Václavském náměstí. Na přípravu polévky bylo zapotřebí mimo jiné 300 kg kaprů a 100 kg kořenové zeleniny. Pražané i návštěvníci metropole si na polévce, do které kuchaři přidali nečekané ingredience - koňak a karamel, pochutnali. Pražský primátor Tomáš Hudeček, jak sám poznamenal, ji jen rozlévá a už to bere jako tradici. Jeden z Pražanů si posteskl, že v záplavě prodejních stánků ztratilo hlavní město nevinnost a tradice jedinečnost.
„Jsem zde potřetí a už to beru jako tradici,“ poznamenal primátor Prahy Tomáš Hudeček, když na Staroměstském náměstí rozléval lidem rybí polévku. Před stánky s tradičním vánočním pokrmem se tvořila obrovská fronta. Přišly nejen rodiny s dětmi, ale i sociálně slabí. Všichni si pochutnali.
Hudeček v bílém
Když se Parlamentní listy.cz Hudečka zeptaly, jestli tato tradice trochu nemění jeho plány na Štědrý den, jen s úsměvem poznamenal: „Někdo doma polévku vaří, já ji jen rozlévám.“ Oblečený do kuchařské uniformy k jednomu ze strávníků dodal: „Ať chutná.“ Mladý primátor převzal tradici po svých předchůdcích. Na Staroměstském náměstí se před pódiem tvořil nekonečný had lidí, co si rádi počkali na „primátorskou“ chuťovku.
„Je výborná,“ poznamenala jedna ze starších paní, když jí redaktorka TV Prima strkala k obličeji mikrofon. „Nechtě mě dojíst a řeknu víc,“ dodala. Mezi lidmi na stánky zastavěném Staromáku pobíhal baron Hlad a vybízel je, aby si nenechali polévku ujít. Nejkrásnějších dárků pod stromeček prý dostal primátor Hudeček nespočet, takže nechce žádný upřednostňovat. „Hodně klidu a pohody, a aby si lidé více vážili toho, co mají,“ popřál poté.
Nevinnost metropole
Jeden z čekajících, otec od rodiny, co se představil jako Pavel N., si nicméně posteskl nad tím, jak se Vánoce změnily ve svátky konzumu. „Jen se podívejte, kolik je tady prodejních stánků. Vždy více než rok před tím. Vím, že je to podobné jako v každé evropské metropoli, ale v tomhle bychom zrovna nemuseli držet krok s dobou. Vždyť kdyby nebyly různé tunely a karty a já nevím co, tak by si Praha nemusela vydělávat tímto nedůstojným způsobem. Prostě se mi zdá, že metropole ztratila nevinnost. Pravda, stalo se to už dávno,“ řekl.
„Vždyť tady přes samé stánky ani nevíte, kam jít. Přitom to byla vždy tak hezká tradice. Primátor naleje polévku občanům, takové hezké osobní gesto. Nicméně polévka je vždy velmi dobrá, všechna čest,“ poznamenal s tím, že by méně komerce a nákupního šílenství prospělo všem.
Recept na polévku
Na tradiční pokrm přišlo i nespočet lidí z ulice, jichž v současnosti v Praze přibylo. „Heleďte, je to hezká tradice, ale jinak bída. Dnes si bezdomovce v Praze nikdo nevšimne a lidi na nás kašlou. To dřív jsme vyžebrali mnohem víc. A politika? Na tu se mě neptejte. Politika je ještě ubožejší než žebrání na ulici,“ řekl Karel, který prý dorazil z Plzně. Jak a kdy, o tom raději pomlčel.
Připraveno bylo na 2000 porcí polévky. Dalších 1000 se rozlévalo ve spodní části Václavského náměstí. Tam ji lidem mimo jiných servíroval i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Základem polévky byl vývar připravený z 300 kilogramů kaprů a 50 kilogramů rybích hlav. V polévce bylo přes 100 kilogramů kořenové zeleniny a téměř tři litry koňaku, jikry, mlíčí a karamel. A jak je výše zmíněno, všem ohromně chutnala.
Jan Rychetský
Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ');! Těšíme se na ně.
Vložil: Anička Vančová