Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
MFF Karlovy Vary 2019

MFF Karlovy Vary 2019

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i drsná kritika

Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Do frasa Klasa, ročně stojí 150 milionů. Podle Svobodných jde o vyhozené peníze a pitomé sociální inženýrství. Obhájili autoři značku? Posuďte sami

24.04.2015
Do frasa Klasa, ročně stojí 150 milionů. Podle Svobodných jde o vyhozené peníze a pitomé sociální inženýrství. Obhájili autoři značku? Posuďte sami

Autor: Archiv

Popisek: Klasa, ilustrační foto

Propagace kvalitních potravin pod značkou Klasa za miliony. To dráždí Stranu svobodných občanů. Roční rozpočet na informační, marketingové a mediální aktivity spojené se značkou Klasa se totiž pohybuje kolem 150 milionů korun. Jsou takové finanční prostředky nutné? Státní zemědělský intervenční fond ústy své mluvčí Vladimíry Novákové tvrdí, že ano. Podle Svobodných se však zároveň dopouští křivení trhu, plýtvání veřejnými prostředky a jde o zakázku s korupčním potenciálem.

„Přínos značky Klasa spočívá především ve zvýšení povědomí o kvalitních potravinách a edukaci spotřebitele, aby upřednostňoval kvalitní potraviny s vyšší přidanou hodnotou vyrobené v České republice. V obou uvedených cílech Klasa obstála velmi dobře. Co se týká povědomí o značce, pak z výsledků kvantitativních výzkumů vyplývá, že nejznámějším oceněním kvality potravin v ČR je právě značka Klasa, jejíž spontánní i podpořená znalost dosahuje 88 %,“ zastává se Klasy Nováková.

„Za dobu existence značky je zároveň znatelný posun v nákupním chování zákazníků, kteří se snaží potraviny s garantovanou kvalitou vyhledávat, preferovat a zároveň tak při svém nákupním chování vytvářet tlak na prodejce, aby měli ve svých prodejnách co největší nabídku oceněných produktů k dispozici,“ píše Nováková s tím, že zatímco dříve byl zákazník orientován téměř výhradně cenou výrobku, v dnešní době si už uvědomuje, že nízká cena výrobku může být vykoupena jeho nižší kvalitou a tím spojenými možnými dopady na zdravotní stav jedince i celé jeho rodiny.

„Uvažování spotřebitelů se mění, začínají se více zajímat o to, co jedí, o původ potraviny, suroviny a velký boom zaznamenávají také pořady o vaření,“ dodává.

Svobodní: Stát nemá důvod ovlivňovat chování lidí

„Stát nemá žádný rozumný důvod ovlivňovat nákupní chování obyvatel. Lidé mají vlastní rozum a umí podpořit české výrobky, chtějí-li. Také výrobci potravin se mohou sami dobrovolně na takovou propagační kampaň složit,“ oponuje však za stranu Svobodných mluvčí Kateřina Kašparová.

Svobodní zároveň upozorňují na to, že se podporují jedni výrobci na úkor druhých a že minulé reklamní kampaně neměly měřitelný efekt. „S tímto tvrzením rozhodně nesouhlasíme. Značka se za dobu své existence stala vyhledávanou a preferovanou ze strany zákazníků i výrobců – držitelů značky. K tomu, aby veřejnost, orientovaná při nákupu potravin většinou zejména dle ceny, začala upřednostňovat kvalitní produkty vyrobené v ČR, je zapotřebí osvěta a samozřejmě i čas, protože změny v nákupním chování zákazníků nejsou možné ze dne na den,“ hájí politiku Státního zemědělského intervenčního fondu Nováková. A dodává, že cílem je v zákazníkovi podnítit zájem o kvalitu výrobků.

„Nelze tvrdit, že by si zákazník cestu ke kvalitním výrobkům nenašel sám, ale za přispění propagace a osvěty k tomu dojde mnohem dříve, což má za efekt zvýšení úrovně našeho potravinářství a zároveň i ekonomicky podpůrný efekt,“ dodala Nováková.

Značky Klasa se zastal i tiskový mluvčí rodinného pivovaru Bernard, jehož dvě piva tímto oceněním disponují. „Těch označení kvality je na českém trhu více, ale značka Klasa je vnímána velmi dobře. Proto jsme rádi, že naše dvě piva ji mají. Zákazník tak dostává informaci, že je to skutečně dobré. Máme ji již několik let,“ uvedl mluvčí Bernardu Zdeněk Mikulášek. I toto však vadí Svobodným. „Stát na jedné straně tedy alkohol doporučuje a na druhé straně financuje programy za jeho nižší konzumaci,“ napadají Svobodní. Mikulášek však i toto obhajuje: „Pivo je sice alkohol, ale ve srovnání s tvrdým se pohybujeme někde jinde. Navíc jsou studie, které ukazují, že 1-2 piva denně jsou zdravá,“ uvedl.

Loni „jen“ 49 milionů

Ohledně financí Nováková dodala, že výše skutečně čerpané částky závisí na tom, zda je pro daný rok vybrána realizační agentura. „Například v loni byly čerpány finanční prostředky pouze ve výši 49 milionů,“ uzavřela Nováková.

Značkou Klasa však opovrhují někteří držitelé značek Regionální potravina. „Naše práce je totiž poctivá, snažíme se udržet české tradice a především zákazník pak ví, co si skutečně kupuje. A podporuje nás, malé výrobce v regionech. A může si být jistý, že je to pravý kozí sýr, nebo poctivý český med,“ řekl nám jeden z držitelů certifikátu Regionální potravina Pardubického kraje, jehož jméno redakce KrajskýchListů.cz zná. Certifikované regionální potraviny se teď stávají čím dál oblíbenějšími.

Projekt značek kvality zavedlo Ministerstvo zemědělství v roce 2013 u potravinové produkce zejména jako reakci na skutečnost, že čeští spotřebitelé jsou při nákupu potravin primárně orientováni pouze na cenu bez toho, aby tuto poměřovali kvalitou potravin.

Vendula Kvochová

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na ');.                        

 

Vložil: Anička Vančová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace