Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Pražská doprava

Pražská doprava

Zajímavosti i aktuality

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturně politického redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A nově i ty televizní

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Recenze

Recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Láďa Hruška má konkurenci: Igor vaří ještě levněji než svérázný kuchtík. Odborníci jsou zděšeni, kuchaři znechuceni

28.11.2014
Láďa Hruška má konkurenci: Igor vaří ještě levněji než svérázný  kuchtík. Odborníci jsou zděšeni, kuchaři znechuceni

Autor: Facebook

Popisek: Televizní kuchař Láďa Hruška

Díky tomu, že se kuchařka reportéra a inspektora TV Nova Ládi Hrušky stane bezkonkurenčně největším knižním bestsellerem roku (a podle slov knihkupců možná i desetiletí), proniklo jméno svérázného kuchtíka i na umělecký kanál ČT Art, což je téměř k neuvěření. A stejně neuvěřitelné je, že se zde představil i autor, který umí uvařit ještě levněji a vynalézavěji.

V pořadu ČT Art U zavěšené knihy dokonce  zařadili kuchařku Vaříme s Láďou Hruškou do rubriky Literární událost a to v souvislosti s tím, že se jí prodalo již přes sto sedmdesát tisíc výtisků a s velkou pravděpodobností se tak stane nejprodávanější knihou roku. Dle odhadů utrží knihkupci za tento nečekaný hit roku  více než čtyřicet milionů korun. Moderátoři pořadu s hosty ve studiu zjišťovali, kdo u nás vlastně nejlépe píše o jídle,  ale k závěru nedošli.  Spisovatel Igor Malijevský přitom představil vlastní Hladovou kuchařku: „Už máme dost těch šéfkuchařů, kteří nás nutí vařit ze surovin, které ani neumíme vyslovit nebo nás nutí vařit na lávovém grilu,“ řekl patřičně naštvaně. Mimo jiné vyslovil podezření, že Láďa Hruška se trošičku inspiroval právě u něj.  Jeho recepty jsou totiž extrémně jednoduché a levné, příkladem je okurka v trojobalu nebo knedloust. Náklady na ně nikdy nepřesáhnou deset korun.  Igor dokonce v kapitole Netradiční stravování radí, jak se najíst, aniž bychom museli vařit, příkladem jsou  recepty žebrota nebo vernisáž.  Podobně jako Láďa Hruška přiznává, že některé recepty jsou nepodařené, například kaše z rákosu.

A co zdraví?

Zatímco se na ČT Art  věnovali tomu, zda lze  vůbec v případě kuchařky Ládi Hrušky mluvit  o literatuře,  mnohem vážnější  otázky jinde řeší  výživoví poradci. Například Martin Škába tvrdí na serveru Lidovky.cz, že pokrmy, připravenými podle Hruškovy kuchařky, si můžete výrazně zhoršit zdravotní stav, způsobit obezitu, zahlenit trávicí trakt,  přivodit žlučníkový záchvat  a celkově přispět k rozvoji civilizačních chorob.  Vyšel přitom z analýzy nejpopulárnějších Hruškových receptů, například smažáku z hrnečku, bramboráčků z tvrdého chleba nebo nadívaných kuřecích kůží.  Škába opakovaně upozorňuje, že právě  podobná jídla, plná tuků, mouky a cukrů, jsou příčinou, proč je Česká republika rekordmanem ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

K smíchu, nebo k pláči?

Zatímco odborníci jsou zděšeni, populární kuchař Zdeněk Pohlreich se Hruškovi spíše vysmál a zařadil  jej do kategorie kuchařů jako je Jiří Babica. Ale i on nakonec  vyslovil v deníku Blesk obavu, že si lidé vařením podle  Hruškových  receptů  tak akorát zkazí žaludek. Další známý kuchař Roman Vaněk   netajil své znechucení a k Hruškovi se odmítl vyjádřit. Z diskusí na všemožných webech je ale zřejmé, že Hruška národ rozdělil na dva tábory, stejně jako naše politická scéna. Někteří  se mu vysmívají, jiní zase na jeho recepty nedají dopustit. A někdo dokonce nadává na tuneláře, kvůli nim prý lidé nemají na pořádné jídlo a na restaurace, a tak vítají každý návod, jak se najíst levněji.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na ');.          

Vložil: Anička Vančová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace