Láďa Hruška má konkurenci: Igor vaří ještě levněji než svérázný kuchtík. Odborníci jsou zděšeni, kuchaři znechuceni
28.11.2014
Autor: Facebook
Popisek: Televizní kuchař Láďa Hruška
Díky tomu, že se kuchařka reportéra a inspektora TV Nova Ládi Hrušky stane bezkonkurenčně největším knižním bestsellerem roku (a podle slov knihkupců možná i desetiletí), proniklo jméno svérázného kuchtíka i na umělecký kanál ČT Art, což je téměř k neuvěření. A stejně neuvěřitelné je, že se zde představil i autor, který umí uvařit ještě levněji a vynalézavěji.
V pořadu ČT Art U zavěšené knihy dokonce zařadili kuchařku Vaříme s Láďou Hruškou do rubriky Literární událost a to v souvislosti s tím, že se jí prodalo již přes sto sedmdesát tisíc výtisků a s velkou pravděpodobností se tak stane nejprodávanější knihou roku. Dle odhadů utrží knihkupci za tento nečekaný hit roku více než čtyřicet milionů korun. Moderátoři pořadu s hosty ve studiu zjišťovali, kdo u nás vlastně nejlépe píše o jídle, ale k závěru nedošli. Spisovatel Igor Malijevský přitom představil vlastní Hladovou kuchařku: „Už máme dost těch šéfkuchařů, kteří nás nutí vařit ze surovin, které ani neumíme vyslovit nebo nás nutí vařit na lávovém grilu,“ řekl patřičně naštvaně. Mimo jiné vyslovil podezření, že Láďa Hruška se trošičku inspiroval právě u něj. Jeho recepty jsou totiž extrémně jednoduché a levné, příkladem je okurka v trojobalu nebo knedloust. Náklady na ně nikdy nepřesáhnou deset korun. Igor dokonce v kapitole Netradiční stravování radí, jak se najíst, aniž bychom museli vařit, příkladem jsou recepty žebrota nebo vernisáž. Podobně jako Láďa Hruška přiznává, že některé recepty jsou nepodařené, například kaše z rákosu.
A co zdraví?
Zatímco se na ČT Art věnovali tomu, zda lze vůbec v případě kuchařky Ládi Hrušky mluvit o literatuře, mnohem vážnější otázky jinde řeší výživoví poradci. Například Martin Škába tvrdí na serveru Lidovky.cz, že pokrmy, připravenými podle Hruškovy kuchařky, si můžete výrazně zhoršit zdravotní stav, způsobit obezitu, zahlenit trávicí trakt, přivodit žlučníkový záchvat a celkově přispět k rozvoji civilizačních chorob. Vyšel přitom z analýzy nejpopulárnějších Hruškových receptů, například smažáku z hrnečku, bramboráčků z tvrdého chleba nebo nadívaných kuřecích kůží. Škába opakovaně upozorňuje, že právě podobná jídla, plná tuků, mouky a cukrů, jsou příčinou, proč je Česká republika rekordmanem ve výskytu rakoviny tlustého střeva.
K smíchu, nebo k pláči?
Zatímco odborníci jsou zděšeni, populární kuchař Zdeněk Pohlreich se Hruškovi spíše vysmál a zařadil jej do kategorie kuchařů jako je Jiří Babica. Ale i on nakonec vyslovil v deníku Blesk obavu, že si lidé vařením podle Hruškových receptů tak akorát zkazí žaludek. Další známý kuchař Roman Vaněk netajil své znechucení a k Hruškovi se odmítl vyjádřit. Z diskusí na všemožných webech je ale zřejmé, že Hruška národ rozdělil na dva tábory, stejně jako naše politická scéna. Někteří se mu vysmívají, jiní zase na jeho recepty nedají dopustit. A někdo dokonce nadává na tuneláře, kvůli nim prý lidé nemají na pořádné jídlo a na restaurace, a tak vítají každý návod, jak se najíst levněji.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na ');.
Vložil: Anička Vančová