Vysmívaný Láďa Hruška milionářem díky levným receptům… Národ baští kůžičky ostošest. Je to ztráta sebeúcty, říká dietoložka
01.10.2014
Foto: Facebook
Popisek: Televizní kuchař Láďa Hruška
Televize Nova nejspíš vstoupí do dějin žurnalistiky tím, jak pojednává hlavní večerní zpravodajství. I jiné privátní kanály z něj dělají masově sledovanou info-show, nicméně Nova je neuvěřitelně vynalézavá v tom, jak umí donutit své „Nováky“, aby ji zapínali den co den. To, že ze zpráv učinila momentálně nejsledovanější pořad o vaření, nemá obdoby. Jeho hlavního aktéra přitom katapultovala do pozice jednoho z nejúspěšnějších autorů současnosti.
Novácká TV rubrika, nazvaná „Láďa Hruška vaří levně a chutně“, vynesla stanici na vysněné nebe rekordní sledovanosti a popularity. Speciality redaktora a tzv. potravinového inspektora se staly hitem a on sám je střídavě miláčkem lidu a terčem výsměchu. Těžko by ještě někdo před pár týdny předpovídal, že někdo může v popularitě překonat hlavní kuchařskou hvězdu Novy, svérázného Jiřího Babicu, který také většinou vsadil na kouzlo laciných a chutných receptů, nicméně nešel až do takových extrémů jako jeho novopečený kolega.
Naprostá ztráta sebeúcty, nebo hamižnost?
Za fenomenálním úspěchem Ládi Hrušky totiž stojí recepty z kuřecích kůži a podobné příšerné mňamky, z nichž opravdovým gurmánům a odborníkům na výživu vstávají vlasy na hlavě. Známá doktorka Kateřina Cajthamlová, která se na konkurenční stanici Prima snažila Čechy naučit jíst zdravě, je naprosto zdrcena oblibou Hruškových receptů a přemítá, zda je to projev naprosté ztrátu sebeúcty nebo bídy. V rozhovoru pro Lidové noviny se přiznala, že i když Novu nesleduje, o kuřecích kůžích slyšela: „Řekla bych, že tohle je zvláštní druh hamižnosti, či pocitu chudoby, který český národ má, ale celkem neoprávněně.“ Podle ní na tom nejsme tak špatně a přesto Češi snědí vše.
Kůžičky třikrát jinak
Jenže lid svérázného kuchtíka, který vaří podle osvědčených lidových receptů, a především za babku, milují. Oni totiž většinou nemají na to, aby si dopřávali finančně náročné lahůdky a nahradit je levnějšími, ale zdravými variantami, například luštěninami, jak to navrhuje doktorka Cajthamlová, nechtějí. Hrušku navíc milují i řezníci, díky němu se staly nevábně vypadající kuřecí kůžičky nedostupným artiklem. A je až neuvěřitelné, co z nich zdatný Láďa umí vykouzlit. Třeba chipsy se sýrem a pomerančem za pouhých dvacet korun, přičemž samotné kůžičky pořídíte za dvě kačky! Tak jako jiní jeho kolegové, i Hruška se rozhodl svoji nečekanou popularitu zpeněžit a tento týden vydal a pokřtil svoji kuchařku v nákladu třicet tisíc. Jen se po ni zaprášilo a nakladatelství chystá dotisk, atakující hranici sto tisíc kusů. Co na tom, že kvůli ní bude český národ zase o něco obéznější a nemocnější a že náročná osvěta dietologů vyjde nazmar.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na ');.
Vložil: Adéla Hofmanová