Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Vysmívaný Láďa Hruška milionářem díky levným receptům… Národ baští kůžičky ostošest. Je to ztráta sebeúcty, říká dietoložka

01.10.2014
Vysmívaný Láďa Hruška milionářem díky levným receptům… Národ baští kůžičky ostošest. Je to ztráta sebeúcty, říká dietoložka

Foto: Facebook

Popisek: Televizní kuchař Láďa Hruška

Televize Nova nejspíš vstoupí do dějin žurnalistiky tím, jak pojednává hlavní večerní zpravodajství. I jiné privátní kanály z něj dělají masově sledovanou info-show, nicméně Nova je neuvěřitelně vynalézavá v tom, jak umí donutit své „Nováky“, aby ji zapínali den co den. To, že ze zpráv učinila momentálně nejsledovanější pořad o vaření, nemá obdoby. Jeho hlavního aktéra přitom katapultovala do pozice jednoho z nejúspěšnějších autorů současnosti.

Novácká TV rubrika, nazvaná „Láďa Hruška vaří levně a chutně“, vynesla stanici  na vysněné nebe rekordní sledovanosti a popularity. Speciality redaktora a tzv. potravinového inspektora  se staly hitem a on sám je střídavě miláčkem lidu a terčem výsměchu. Těžko by ještě někdo před pár týdny předpovídal, že někdo může v popularitě překonat hlavní kuchařskou hvězdu Novy, svérázného Jiřího Babicu, který také většinou vsadil na kouzlo laciných a chutných receptů, nicméně nešel až do takových extrémů jako jeho novopečený kolega.  

Naprostá ztráta sebeúcty, nebo hamižnost?

Za fenomenálním úspěchem Ládi Hrušky totiž stojí recepty z kuřecích kůži a podobné příšerné mňamky, z nichž opravdovým gurmánům a odborníkům na výživu vstávají vlasy na hlavě. Známá doktorka  Kateřina Cajthamlová, která se na konkurenční stanici Prima snažila  Čechy naučit jíst zdravě, je naprosto zdrcena  oblibou Hruškových  receptů  a přemítá, zda  je to projev naprosté ztrátu sebeúcty nebo bídy. V rozhovoru pro Lidové noviny se přiznala, že i když Novu nesleduje, o kuřecích kůžích slyšela: „Řekla bych, že tohle je zvláštní druh hamižnosti, či pocitu chudoby, který český národ má, ale celkem neoprávněně.“ Podle ní na tom nejsme tak špatně a přesto  Češi snědí vše.

Kůžičky třikrát jinak

Jenže lid svérázného kuchtíka, který vaří podle osvědčených lidových receptů, a především za babku, milují. Oni totiž většinou nemají na to, aby si dopřávali finančně náročné lahůdky a nahradit je levnějšími, ale zdravými variantami,  například luštěninami, jak to navrhuje doktorka Cajthamlová, nechtějí.  Hrušku navíc milují i  řezníci, díky němu se staly nevábně vypadající  kuřecí kůžičky nedostupným artiklem. A je až neuvěřitelné, co z nich zdatný Láďa umí vykouzlit. Třeba chipsy se sýrem a pomerančem za pouhých dvacet korun, přičemž samotné kůžičky pořídíte za dvě kačky! Tak jako jiní jeho kolegové, i Hruška se rozhodl svoji nečekanou popularitu zpeněžit a tento týden vydal a pokřtil svoji kuchařku v nákladu třicet tisíc. Jen se po ni zaprášilo a  nakladatelství chystá dotisk, atakující hranici sto tisíc kusů. Co na tom, že kvůli ní bude český národ zase o něco obéznější a nemocnější a že náročná  osvěta dietologů vyjde nazmar.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na ');.

Vložil: Adéla Hofmanová