Oči na stopkách: Žijeme déle díky jídlu?
08.03.2013
Foto: BioLife
Popisek: Kvalitní a zdravá strava prodlužuje věk
Počet infarktů do 70 let věku se u nás za posledních 20 let snížil na polovinu a průměrná délka života se zvýšila o nemalých 5,5 roku. Samozřejmě, způsob stravování v tom hraje svoji roli, pokroku ale doznala i lékařská péče.
CNutno dodat, že lékařská péče o vysoký krevní tlak, cholesterol a srdeční selhání, díky nemalým prostředkům do ní plynoucích, patří k nejlepším v Evropě. Na druhou stranu by bylo nesprávné tvrdit, že za zvyšujícím se zdravím našeho obyvatelstva stojí pouze lékařská péče.
Po revoluci totiž tehdejší vláda v rámci šetření prostředků zrušila doplatky na mléko, maso a máslo. Výsledkem zrušení těchto dotací bylo skokové zvýšení cen. Například máslo stálo ještě v roce 1989 pouhých 40 Kč za kilogram, o rok později to bylo v průměru 70 Kč/kg a v roce 1991 stálo již více než 80 Kč za kilogram. Od té doby se cena másla neustále zvyšuje.
Prudké zvýšení cen vedlo ke změně preferencí obyvatelstva, kde asi největší propad zažilo hovězí maso. V roce 1991 kupoval každý čech v průměru 28 kg hovězího masa za rok, dnes je to pouhých 9,4 kg. Snad jedině spotřeba vepřového masa si stále zachovává svoji úroveň.
Ve stejném období prudce vzrostla spotřeba těstovin a rýže, a to zhruba dvojnásobně. Lidé si začali uvědomovat, že podobné potraviny mohou být nedílnou a plnohodnotnou součástí jídelníčku. Oproti ostatním surovinám k tomu výrazně levnější. Italská kuchyně je navíc velmi lehká a hlavně rychlá. Lidé tak mohli svůj volný čas trávit jinými aktivitami, než stáním u sporáku.
A co v době krize?
Ano, změny cen některých produktů vedly v posledních letech k omezení jejich spotřeby. V době krize, kdy lidé šetří každou korunu, se pak obchodníci snaží své zákazníky přilákat jakkoliv. A protože cena je v ekonomice nejdůležitějším ukazatelem tak se ji snaží udržet na co nejnižší úrovni. Protože však vzrostla cena mnohých surovin a ingrediencí, hledají výrobci potravin, v zájmu zachování co nejnižší ceny konečných produktů, alternativy, které jim umožní prodávat své výrobky pokud možno za stejných cen a marží. To vede k nahrazování dražších a kvalitnějších surovin těmi levnějšími a méně kvalitními.
Druhý dopad krize je ten, že spotřebitelé mění svoje chování. Obecně se dá konstatovat, že ovoce je ve srovnání s ostatními potravinami relativně drahé. Zároveň to pro spotřebitele není primární produkt spotřeby. Proto velmi rychle omezují své nákupy na ty nejnutnější věci, což vede opět k nakupování levných a nekvalitních věcí. Dokládá to průměrná spotřeba ovoce, která se v roce 2011 v reakci na zvýšení cen snížila o 4,6 procenta, což znamená o 2,5 kg na hlavu méně. Zeleniny se zatím skokové zvýšení cen příliš netýkalo, proto se její spotřeba zatím rapidně nesnížila.
Kam nás tedy ta takzvaná krize dovede? Bojíme se toho, že výsledkem bude opět nárůst spotřeby nekvalitních potravin, který povede ke zvýšení rizik úmrtí na onemocnění cév, srdce a krevního oběhu. Nahrává tomu i fakt, že češi se stále méně hýbají a neustále tloustnou. Obézních je dnes zhruba třetina obyvatel.
Vážení spotřebitelé. Je důležité mít vaše Oči na stopkách. Rozmyslete si co kupujete. Vždyť často kupujeme potraviny jen proto, abychom je o pár dní později vyhodili. Není lepší se zamyslet nad tím, abychom svými penězi neplýtvali na nákup zbytečností a za ušetřené peníze si raději koupili kvalitní potraviny? Myslíme, že to stojí za zvážení.
(zdroj: ocinastopkach.cz)