Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Petr Lachnit: Česnek budiž pochválen. Ten medvědí obzvlášť

04.04.2024
Petr Lachnit: Česnek budiž pochválen. Ten medvědí obzvlášť

Foto: Se svolením Petra Lachnita

Popisek: JUDr. Petr Lachnit

Vítání jara má nepočet podob pro každého z nás. Asi se shodneme, že jejich základem musí být probouzející se příroda se všemi krásami a dary, které nejen člověku přináší. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe,“ píše zastupitel MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit. A pokračuje…

Postupem let se z medvědího česneku stala módní záležitost, to ale nic nemění na jeho nezpochybnitelných léčivých a gastronomických přednostech. Dovolím si tvrdit, že je to zelený zázrak přímo nadopovaný vitamíny a antioxidanty. Má vynikající detoxikační schopnost, posiluje po zimě oslabenou imunitu, snižuje krevní tlak. Protože desítky let roste stále na témže stanovišti, stačí ho pouze najít a pak už jen každým rokem čekat na konec března.

 

Medvědí česnek, foto Petr Lachnit

Jako u jiné zeleniny či ovoce platí, že nezdravější je medvědí česnek konzumovat syrový. Zkuste sníst pár listů a poznáte jeho sílu. Platí, že čím mladší, tím lepší a silnější. Někdo si namaže krajíc chleba s máslem a na něj pár zelených lístků položí. Proč ne. Vynikající je pesto, krémová polévka a zpracovaný jako špenát k pečenému masu. Můžeme ho nakrájet do tvarohu, sekané nebo nádivky. Snad jediným problémem je jeho sezónnost, a tudíž jako u jiných plodin musíme vyřešit uchování pro zbytek roku. Někdo ho suší, jiný zase zamrazuje. Mně se nejvíce osvědčila konzervace v soli. Postup je triviální. Listy česneku nasekáme a v míse zasypeme solí v poměru na kilo česneku dvacet deka soli. Občas promícháme a necháme několik hodin „vypotit“. Spolu s tekutinou pak směs pěchujeme do sklenic. Vydrží celý rok do další sklizně a použití je všestranné – do polévek, gulášů a tak dále.

 

Kačenka česká, foto Petr Lachnit

Při sběru česneku vás může potkat další štěstí, a to v podobě lahodné houby – kačenky české. Před lety se mi podařilo objevit u Lysé nad Labem místo, kde vyrůstají prakticky vedle sebe jako bratr a sestra. Tato pro mě mystická houbička se vám ale nevydá jen tak. Velmi často se objevuje na roztodivných místech, leckdy za asistence dosti pichlavých keřů. Nicméně pár šrámů za její lahodnou chuť nepochybně stojí.

Takže neváhejte, čas běží. Vzhůru do luhů a hájů a pohlaďte svoji duši a tělo v této neklidné době.

Vložil: Markéta Vančová