Proč má populární cukrář krize rád a čím ho k smrti urazila britská královna Alžběta II. Horká židle Josefa Maršálka
29.04.2023
Foto: Se svolením FTV Prima (stejně jako snímky v článku)
Popisek: Známý pekař a cukrář Josef Maršálek v Show Jana Krause
Na červenou pohovku zvědavého Jana Krause usedl známý cukrář Josef Maršálek už podruhé a tentokrát nešlo jen o jeho dobroty, na nichž si ochotně pochutnala nejedna známá či významná osobnost. Ty zůstaly odsunuty na vedlejší koleji.
Na jeho laskominách si pochutnávaly ty nejznámější jazýčky z celého světa, od Lady Gaga a Eltona Johna přes amerického prezidenta Baracka Obamu až po samotnou královnu Alžbětu II. Televizní diváci si ho oblíbili jako vlídného, leč přísného porotce v úspěšné kulinářské show Peče celá země a brzy vstoupí prostřednictvím obrazovky do našich domácností znovu. Tentokrát ale v oboru, který by u něj nejspíš čekal málokdo.

S knihou, kterou dostal Jan Kraus darem, si podle Josefa Maršálka každá hospodyňka vystačí na celý život
Dárek opravdu z celého srdce
Ani známý cukrář a pekař Josef Maršálek nezapomněl Janu Krausovi přinést dárek, tentokrát ale myslel na jeho žaludek komplexně, takže místo podnosu, přetékajícího dortíky, mu předal svoji chloubu, knihu Kynuté. Pyšně o ní tvrdí, že je jedinou opravdu úplnou cukrářskou rádkyní na výrobu kynutého pečiva. „Do této knihy jsem dal velký kus svého srdce, třicet let praxe a zkušeností a výsledkem je jedinečná kuchařka, která potěší všechny vaše smysly,“ prohlašuje o ní hrdě. Na pečení také vzápětí došlo, Jana Krause ale mnohem víc, než sladkosti zajímal domácí chleba.
„Jestli jste začátečník, tak kvasový chleba přeskočte, zapomeňte, že existuje kvas, a pojďme si říct něco o kvasnicích,“ rozjel se host a suverénně vyjmenoval z hlavy všechny potřebné přísady s tím, že ho ráno pekl. „Když ráno v osm začnu, v kolik ho budu jíst?“ zajímalo Krause. „Ve dvanáct budete mít dobrý, čerstvý chleba. Recept máte na poslední stránce,“ upozornil Maršálek. „Teď jste popsal pro mě narvanej den,“ konstatoval Kraus během listování. „Celý den lítám kolem vaření a vůbec si neumím představit, že by mi do toho ještě něco přišlo. Třeba pošta…“

Moderátorovi předvedl, jak snadno vysype kompletní recept na téměř cokoli z hlavy
Urážka od Jejího Veličenstva
Řeč se stočila logicky k Maršálkovu pobytu v Anglii, a především k jeho práci přímo v Buckinghamském paláci, protože péct pro královnu Alžbětu II., to už něco znamená. „U královny jsem pracoval jeden celý týden, měl jsem na starosti přípravu odpoledního čaje, výrobu vdolků, kterým se v Anglii říká scones. A tu brigádu jsem skončil v momentě, kdy jsem zjistil, že ona je nebaští, ale že je dává těm svým velšským corgi. Že jim to drobí,“ připomněl zážitek, který urazil jeho profesní čest. „Já jsem absolutně pro zvířata, ale čeho je moc, toho je příliš.“
Nakonec prožil v Anglii víc než deset let a mnohem víc než královská kuchyně mu prý přinesla práce v jednom z nejluxusnějších obchodních domů na světě. „V Anglii jsem byl celkem přes deset let a přes sedm a půl jsem opravdu strávil v Harrods, což byla práce snů,“ upřesnil.

Pracovat pro britskou panovnici je sice velká čest, přesto konstatoval, že co je moc...
Léčba krizí
Kdo si myslí, že největší mistři musí nutně působit v hlavním městě, toho rázem Maršálek vyvedl z omylu. Usadil se totiž v jižních Čechách a nemůže si to vynachválit. „Teď sídlím na malé jihočeské vesnici Dubné u Českých Budějovic a mám krásný výhled z kuchyně,“ prozradil. Neznamená to ale, že by zapustil kořeny, velmi rád a často vyráží do všech možných koutů světa. A kromě krás samozřejmě sbírá zajímavosti a inspiraci pro svou práci. „Jsem rád, že lidi cestujou, protože když cestujete, poznáváte nové kultury. A potom třeba zjistíte, že se tady doma zas tak špatně nemáme,“ prohlásil, a neopomněl to ještě několikrát zdůraznit.
Nešetřil ani kritikou současné české gastronomie, která podle něj funguje do značné míry v šedé zóně, což se negativně odráží především na zaměstnancích, takže současná krize by prý konečně mohla zredukovat počet restaurací, kterých máme v přepočtu na obyvatele nejvíc. „Jsem všeobecně přítelem všech krizí. Vnímám to jako očistné, ozdravné. Je dobré se trochu zorientovat, podívat se doleva, doprava, zjistíte ty příležitosti. Anebo máte na výběr, sednout si na zadek a začít plakat, jak jsou všichni proti vám, jak je to všechno šílený.“
Vyjádřil naději, že by se konečně mohla nejen stabilizovat situace v gastronomii, ale krize by také mohla konečně odnaučit lidi plýtvat. „Pokud se nepletu, tak jenom v Česku se vyhodí šest milionů kilogramů potravin ročně, to je šedesát kilogramů na hlavu!“ upozornil naštvaně s tím, že se snad naučíme nakupovat rozvážněji a také s úctou k těm, kteří ty potraviny vyrobili. „Já nesnáším plýtvání,“ prohlásil rázně s tím, že se snaží ve své domácnosti o určitou soběstačnost.

Na sladkosti přece jen došlo, tradiční české větrníky ale zkoumal hodně nedůvěřivě
Nečekané angažmá
V závěru rozhovoru logicky došlo i na další působení na obrazovce, které by u vyhlášeného mistra cukráře a pekaře čekal málokdo. Vykročí totiž na taneční parket v další řadě úspěšné taneční soutěže celebrit StarDance. Kterou partnerku komu produkce České televize přidělí, prý prozatím nevědí ani soutěžící, každopádně Josefu Maršálkovi brzy začne velmi náročné období, do kterého bude muset investovat spoustu času i sil. A možná se díky tomu dočkáme zcela neobvyklého jevu – pohodářský gurmán a milovník dobrého jídla, který svou profesi postavou rozhodně nezapře, se promění v muže, štíhlého jako proutek.
Zdroj: FTV Prima

Vložil: Ela Nováková