Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Místo knedlíků z bláta teď plácá lektvary. A o takových vánočních tradicích jste nejspíš ještě neslyšeli. Přečetli jsme

12.12.2020
Místo knedlíků z bláta teď plácá lektvary. A o takových vánočních tradicích jste nejspíš ještě neslyšeli. Přečetli jsme

Foto: ČT (snímky v článku Facebook)

Popisek: Kateřina Winterová v populárním Herbáři

FOTO / VIDEO Už sedm let připravuje dnes tak populární pořad Herbář, ve kterém přináší tipy, jak využít všechny možné bylinky, ale třeba také jak upéct poctivou bábovku. V rozhovoru pro MF Dnes Kateřina Winterová prozradila, jak to bylo s jejím přerodem herečky v moderátorku.

Pořad se velmi často natáčí na zahradě. „Jenom zahradnicí bych se úplně nenazývala, spíš bych řekla, že se věnuji osvětě v oblasti udržitelného životního stylu, kam domácí zahradničení také patří. Jinak jsem divadelní herečka, jeviště v mém případě vždy převažovalo nad kamerou, i když jsem pár věcí natočila. Stále jsem členka Národního divadla a mou nejoblíbenější televizní seriálovou prací a mojí srdcovou záležitostí je už osm let Herbář,“ uvedla vše na pravou míru.

A jak pořad vznikl? „Dostali jsme s režisérem Jaroslavem Včelou nápad, že uděláme zábavný a edukativní pořad o bylinkách, a dobré jídlo a recepty nám přišly jako perfektní prostředník. Předobrazem byly i světově známé a velmi vtipné figury britského pořadu o vaření Two Fat Ladies. Proto jsme chtěli dvě moderátorky, dvě ženy a matky, takže jsem oslovila Lindu Rybovou, jestli pořad nechce uvádět se mnou, a společně jsme ho povýšily na show o vaření. Natočily jsme pilotní díl, který se líbil, takže jsme připravily první sérii jedenácti dílů. Přestože jsme to neplánovaly, je to programová stálice dodnes,“ prozradila.

 

Winterová Rybová

Ideální parťačku pro něžný pořad o přírodě, dobrotách a světě bylinek našla v křehké kolegyni Lindě Rybové

Dětství na statku

V pořadu musí mluvit spatra, což je pro ni o to snazší, že jde o její srdeční téma. „Zprvu jsem to brala více jako roli, ale postupně se má životní filozofie stále více prolínala s Herbářem, takže jsem se stala průvodkyní ve světě přírody, tradic a skvělých chutí. Herec dostává už hotové texty, do kterých vklouznete, a pak si na nich nějakou dobu pracujete. Něco úplně jiného je živá interakce na place, když před vámi bublá hrnec, nebo jste na sklizni obilí a máte předat stručně a výstižně nějaký obsah. Nemám předem daný text, pouze schéma a rešerši. Nemám nacvičené rétorické cvičení na téma jablečný závin, protože vše je živé a proměnlivé. Je to obtížné a zároveň vzrušující a zábavné. Člověk se pořád učí,“ vysvětlila a dodala, že se k bylinkám dostala zcela přirozeně. „Vyrůstala jsem na zemědělském statku. I když si vůbec nepamatuji, jak to vypadalo uvnitř domu, přesně si vybavuji dvůr i okolní pole, kde vál vítr a já si tam plácala knedlíky z bláta a bylinek.“

 

Winterová

Velmi často natáčí i na své vlastní zahradě

Bylinkářkou pro děti

Ve filmu si poprvé zahrála v romanci režiséra Davida Ondříčka Šeptej dívku, co chodí na party, což odráželo i její tehdejší život. K současné náplni přišla až díky dětem. „Od puberty jsem tíhla k východním náboženstvím, což je spojené s etickým pohledem na svět. Pak přišla na řadu přírodní kosmetika, kterou jsem si později zkoušela vyrábět. Po narození dětí jsem se začala více zajímat o to, čím je krmit, aby to bylo co nejkvalitnější a pokud možno z eko zemědělské produkce. Postupně jsme na zdravější stravu přešli celá rodina a začali si i sami pěstovat plodiny. Byl to u mě neplánovaný přirozený vývoj. Přála jsem si to už jako malá a po třicítce se mi to začalo plnit.“

 

Ecstasy of St.Theresa - Neon:

Každoroční domácí soutěž

V Herbáři se věnuje také koření, které má spojené hlavně s Vánoci. „Koření totiž zahřívá, takže v zimě obecně přináší libé pocity. V Česku je tradicí už od středověku pečení perníků. Původně byly jen z medu, mouky a koření, hlavně tedy pepře. Po něm se perník dodnes nazývá. Takže perníčky u nás doma nesmějí chybět, jinak peče hlavně babička, klasiku v podobě lineckého nebo rohlíčků. Já měla vždycky ráda nepečený kokosový salám od mojí mámy a letos jsem objevila cášské perníčky,“ prozradila s tím, že Vánoce tráví uprostřed široké rodiny: „Aby nám vydržela vánoční pohoda, máme přípravu rozvrženou mezi všechny členy rodiny. Někdo nakupuje, babička uvaří polévku a smaží kapra, my připravujeme divokého lososa, a protože máme v rodině vegetariánku, nezapomínáme ani na přípravu menu bez masa. Děláme různé typy bramborových salátů a soutěžíme, který je nejlepší. Děti mají bramborový s kukuřicí, já šebestiánský, babička klasiku, tatínek vždycky nějakou novinku. Tajně hlasujeme, hodně se u toho nasmějeme, a to mě na těch Vánocích asi baví nejvíc. Všechen shon odpadne a my si užíváme společné chvíle. Ale před štědrovečerní večeří se musíme nejprve vždycky pomodlit, to je naše tradice.“

 

+

Herbář se vysílá bez přestávky už od roku 2013 a za tu dobu si získal obrovské množství fanoušků. Kateřině se navíc podařilo díky němu vybudovat úspěšnou obchodní značku Culina Botanica, kde si koupíte nejen semínka, ale i mnoho dalšího. Přerodila se tak úspěšně nejen v moderátorku, ale i ve zdatnou obchodnici, což je v době zavřených divadel asi požehnání.

Připomeňme, že Kateřina je také zpěvačka kapely Extáze svaté Terezy, její fanoušci ji ale v dohledné době zpívat neuvidí. „Je pravda, že už veřejně dlouhou dobu nevystupujeme, i když jsme se jako kapela oficiálně nikdy nerozpadli a ani jsme nemluvili o tom, že bychom skončili. Momentálně máme ale každý dost své práce na jiných projektech, takže nám kapela moc nechybí.“

Vložil: Michaela Špačková