Místo knedlíků z bláta teď plácá lektvary. A o takových vánočních tradicích jste nejspíš ještě neslyšeli. Přečetli jsme
12.12.2020
Foto: ČT (snímky v článku Facebook)
Popisek: Kateřina Winterová v populárním Herbáři
FOTO / VIDEO Už sedm let připravuje dnes tak populární pořad Herbář, ve kterém přináší tipy, jak využít všechny možné bylinky, ale třeba také jak upéct poctivou bábovku. V rozhovoru pro MF Dnes Kateřina Winterová prozradila, jak to bylo s jejím přerodem herečky v moderátorku.
Pořad se velmi často natáčí na zahradě. „Jenom zahradnicí bych se úplně nenazývala, spíš bych řekla, že se věnuji osvětě v oblasti udržitelného životního stylu, kam domácí zahradničení také patří. Jinak jsem divadelní herečka, jeviště v mém případě vždy převažovalo nad kamerou, i když jsem pár věcí natočila. Stále jsem členka Národního divadla a mou nejoblíbenější televizní seriálovou prací a mojí srdcovou záležitostí je už osm let Herbář,“ uvedla vše na pravou míru.
A jak pořad vznikl? „Dostali jsme s režisérem Jaroslavem Včelou nápad, že uděláme zábavný a edukativní pořad o bylinkách, a dobré jídlo a recepty nám přišly jako perfektní prostředník. Předobrazem byly i světově známé a velmi vtipné figury britského pořadu o vaření Two Fat Ladies. Proto jsme chtěli dvě moderátorky, dvě ženy a matky, takže jsem oslovila Lindu Rybovou, jestli pořad nechce uvádět se mnou, a společně jsme ho povýšily na show o vaření. Natočily jsme pilotní díl, který se líbil, takže jsme připravily první sérii jedenácti dílů. Přestože jsme to neplánovaly, je to programová stálice dodnes,“ prozradila.

Ideální parťačku pro něžný pořad o přírodě, dobrotách a světě bylinek našla v křehké kolegyni Lindě Rybové
Dětství na statku
V pořadu musí mluvit spatra, což je pro ni o to snazší, že jde o její srdeční téma. „Zprvu jsem to brala více jako roli, ale postupně se má životní filozofie stále více prolínala s Herbářem, takže jsem se stala průvodkyní ve světě přírody, tradic a skvělých chutí. Herec dostává už hotové texty, do kterých vklouznete, a pak si na nich nějakou dobu pracujete. Něco úplně jiného je živá interakce na place, když před vámi bublá hrnec, nebo jste na sklizni obilí a máte předat stručně a výstižně nějaký obsah. Nemám předem daný text, pouze schéma a rešerši. Nemám nacvičené rétorické cvičení na téma jablečný závin, protože vše je živé a proměnlivé. Je to obtížné a zároveň vzrušující a zábavné. Člověk se pořád učí,“ vysvětlila a dodala, že se k bylinkám dostala zcela přirozeně. „Vyrůstala jsem na zemědělském statku. I když si vůbec nepamatuji, jak to vypadalo uvnitř domu, přesně si vybavuji dvůr i okolní pole, kde vál vítr a já si tam plácala knedlíky z bláta a bylinek.“

Velmi často natáčí i na své vlastní zahradě
Bylinkářkou pro děti
Ve filmu si poprvé zahrála v romanci režiséra Davida Ondříčka Šeptej dívku, co chodí na party, což odráželo i její tehdejší život. K současné náplni přišla až díky dětem. „Od puberty jsem tíhla k východním náboženstvím, což je spojené s etickým pohledem na svět. Pak přišla na řadu přírodní kosmetika, kterou jsem si později zkoušela vyrábět. Po narození dětí jsem se začala více zajímat o to, čím je krmit, aby to bylo co nejkvalitnější a pokud možno z eko zemědělské produkce. Postupně jsme na zdravější stravu přešli celá rodina a začali si i sami pěstovat plodiny. Byl to u mě neplánovaný přirozený vývoj. Přála jsem si to už jako malá a po třicítce se mi to začalo plnit.“
Ecstasy of St.Theresa - Neon:
Každoroční domácí soutěž
V Herbáři se věnuje také koření, které má spojené hlavně s Vánoci. „Koření totiž zahřívá, takže v zimě obecně přináší libé pocity. V Česku je tradicí už od středověku pečení perníků. Původně byly jen z medu, mouky a koření, hlavně tedy pepře. Po něm se perník dodnes nazývá. Takže perníčky u nás doma nesmějí chybět, jinak peče hlavně babička, klasiku v podobě lineckého nebo rohlíčků. Já měla vždycky ráda nepečený kokosový salám od mojí mámy a letos jsem objevila cášské perníčky,“ prozradila s tím, že Vánoce tráví uprostřed široké rodiny: „Aby nám vydržela vánoční pohoda, máme přípravu rozvrženou mezi všechny členy rodiny. Někdo nakupuje, babička uvaří polévku a smaží kapra, my připravujeme divokého lososa, a protože máme v rodině vegetariánku, nezapomínáme ani na přípravu menu bez masa. Děláme různé typy bramborových salátů a soutěžíme, který je nejlepší. Děti mají bramborový s kukuřicí, já šebestiánský, babička klasiku, tatínek vždycky nějakou novinku. Tajně hlasujeme, hodně se u toho nasmějeme, a to mě na těch Vánocích asi baví nejvíc. Všechen shon odpadne a my si užíváme společné chvíle. Ale před štědrovečerní večeří se musíme nejprve vždycky pomodlit, to je naše tradice.“
+
Herbář se vysílá bez přestávky už od roku 2013 a za tu dobu si získal obrovské množství fanoušků. Kateřině se navíc podařilo díky němu vybudovat úspěšnou obchodní značku Culina Botanica, kde si koupíte nejen semínka, ale i mnoho dalšího. Přerodila se tak úspěšně nejen v moderátorku, ale i ve zdatnou obchodnici, což je v době zavřených divadel asi požehnání.
–
Připomeňme, že Kateřina je také zpěvačka kapely Extáze svaté Terezy, její fanoušci ji ale v dohledné době zpívat neuvidí. „Je pravda, že už veřejně dlouhou dobu nevystupujeme, i když jsme se jako kapela oficiálně nikdy nerozpadli a ani jsme nemluvili o tom, že bychom skončili. Momentálně máme ale každý dost své práce na jiných projektech, takže nám kapela moc nechybí.“
|
Vložil: Michaela Špačková