Jezte je i pijte, třeba Mojito, co nejrychleji. Citrusy jsou plné škodlivých pesticidů. A Ministerstvo zemědělství? Nic neví, nic netuší
10.02.2020
Foto: Pixabay
Popisek: Grapefruity... Jestlipak jsou z Turecka?
Přístup českých politiků k problematice kvality potravin je skutečně nepochopitelný. Před volbami se před kamerami pohoršují nad tím, že některé výrobky, například uzeniny či sladkosti, mají u nás jiné složení než ty zahraniční. Ale kvůli potravinám ohrožujícím zdraví, rozhodně na poplach nebijí. Před jejich častým výskytem v našich obchodech tak namísto nich varují soukromá média.
Na velmi vážný problém nedávno upozornil pořad televize Seznam A dost! Ve velkém nezávislém testu citrusových plodů zjistil, že například červené grapefruity dovezené z Turecka obsahují doslova nálož toxických látek. Povolený limit v nich byl překročen až o 950 procent! Zatímco maximální povolené množství pesticidů představuje pouhý 0,01 mg/kg, v tomto případě byl zjištěn fungicid imazalil 9,114 mg/kg a výrazně překročený byl i limit této látky v dužnině. Podobně byly v tureckých grapefruitech překročeny limity šesti dalších pesticidů. Podle profesorky Jany Hajšlové z Vysoké školy chemicko-technologické jde o nedodržení české legislativy a takové ovoce by se u nás vůbec nemělo prodávat.
Pijte a jezte co nejrychleji
Teprve na základě tohoto užitečného pořadu, jenž se závadným potravinám věnuje systematicky, se rozhodlo vedení některých velkých obchodních řetězců závadné citrusy stáhnout a dokonce začalo dovážené ovoce testovat na přítomnost zakázaných látek. I když jsou limity pesticidů u citrusových plodů překračovány především ve slupkách a kůře, v případě citronů nebo limetek se velmi často stává, že kůru lidé konzumují také, například v oblíbených míchaných drincích. V restauracích není výjimečné, že jsou citrony i s kůrou běžně podávány v nápojích, i jako součást některých jídel, například svíčkové. Umytí těchto plodů je přitom většinou neúčinné. Doktorka Hajšlová proto doporučuje vypít třeba oblíbené Mojito co nejrychleji, aby se škodlivé látky vyloučily do nápoje v menším množství.
Pouze od příslušných orgánů?
Testy pořadu A dost! zjistily také další nekorektní praktiku. Na obalech některých citrusových plodů je umístěn klamavý nápis, že se jedná o ovoce 'bez chemického ošetření po sklizni'. To ovšem může u některých zákazníků vyvolat mylný dojem, že se v tomto ovoci žádné pesticidy nenacházejí, opak je však pravdou. Testy citrónů ze Španělska obsahovaly několik druhů pesticidů, avšak na obalu tato skutečnost nebyla vůbec uvedena.
Vzhledem k tomu, že se výskytu nebezpečných potravin v Krajských listech.cz věnujeme také, zajímalo nás, zda na nebezpečné citrusy na našem trhu upozorňuje i portál Ministerstva zemědělství, nazvaný Bezpečnost potravin. K našemu velkému překvapení jsme tam informace, týkající se závadných citrusů, vůbec nenašli. Na náš dotaz, jak je to možné, nám ministerstvo zemědělství, do jehož působnosti tento web patří, odpovědělo: „Webový portál bezpečnostpotravin.cz obecně slouží k informování spotřebitelů o problematice bezpečnosti potravin a zdravé výživy. Veškeré informace do redakčního systému webovek přebíráme z dlouhodobě ověřených zahraničních a domácích zdrojů. Co se týká informací o závadných potravinách, tak na tomto portále poskytujeme pouze informace, které získává Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství od příslušných státních dozorových orgánů."
Testy A dost! zjistily také jednu velmi příznivou zprávu. Podle nezávislé analýzy se u nás dají koupit i zcela čisté a nezávadné citrusové plody, ovšem pouze z tzv. bio produkce. Nemluvě o tom, že většinou obsahují i více přírodního vitaminu C. Také v tomto případě ovšem platí, že by se měly konzumovat co nejrychleji. Vzhledem k tomu, že nejsou chemicky ošetřeny, rychleji se kazí.
Vložil: Adéla Hofmanová