Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Nová novoroční dieta? Žádnou raději nezkoušejte. Výživoví poradci a dietologové hlásají často módní nesmysly

09.01.2020
Nová novoroční dieta? Žádnou raději nezkoušejte. Výživoví poradci a dietologové hlásají často módní nesmysly

Foto: Facebook

Popisek: Chleba se sádlem a škvarky k tomu? Proč ne?

Jen málokdo se v poslední době tolik zprofanoval (snad jenom kromě politiků) jako různí výživoví poradci a dietologové. Jejich doporučení jsou natolik protichůdná, že buď jsou z nich lidé naprosto zmatení, nebo se jim právem vysmívají. Jednou zakazují máslo a sádlo, podruhé je zase doporučují. Jindy jim vadí sacharidy a doporučují, abychom se zaměřili na bílkoviny. Postupně zakazují pšenici, mléčné výrobky či tzv. FOODMAP potraviny, k nimž patří i ovoce, zelenina či luštěniny.

To, že jsou lidé totálně zmatení, přiznává i známá výživová poradkyně Margit Slimáková, která říká, že se z výživy stala věda, které již nikdo nerozumí. A to dokonce ani specialisté v nemocnicích, kde se podle ní pacienti nestravují zrovna ideálně. Sama se na vlastní oči přesvědčila, že zde často jídlo pro nemocné vyrábějí z práškových směsí. Ostatně, na to, jak mizerná je strava v českých nemocnicích, už jsme v Krajských listech poukazovali několikrát.

 

Žádné diety

Slimáková lidem radí, aby se neřídili žádnými módními doporučeními a už vůbec ne dietami a zaměřili se na skutečné, nezpracované potraviny, k nímž rozhodně nepatří různé light jogurty či průmyslově připravené cereální směsi. Podle ní je rozhodně zdravější dát přednost plnotučnému jogurtu bez barviv a dalších přísad. Sama přitom přehodnotila některé svoje dřívější rady. Přesto její základní výživovou strategii stále tvoří tzv. zdravý talíř, jehož obsah tvoří právě skutečné potraviny, především ta nejlepší lokální a sezónní jídla, čerstvé ovoce, zelenina, kvalitní mléčné a masové výrobky, pokud je to možné, tak z bio produkce. Také zdůrazňuje, že každému z nás vyhovuje jiná skladba tohoto talíře, někomu více prospívá sacharidová strava, jinému zase tzv. nízkosacharidová, v níž převažují tuky a bílkoviny.

 

Na kalorie zapomeňte?

Sporný je však její názor (který opakovaně zmiňuje na svých webových stránkách) a sice, že není nutné se řídit kaloriemi. Je ovšem velmi pravděpodobně, že pokud se někdo bude celý den ládovat skutečným a kvalitním chlebem, máslem či plnotučným jogurtem, na jeho váze se to nejspíše časem projeví. A řada lidí mi dá jistě zapravdu, že kdyby se měli řídit radou ´tělo si řekne, co je pro něj nejlepší´, moc dobře by to dopadlo. Jako naschvál si totiž tělo říká o dost hříšné pochoutky. 

Globopol a spol.

Margit Slimáková se podílí společně s dalšími výživovými odborníky na projektu Globopol, jehož společným cílem je propagovat zdravou životosprávu. Bohužel však i ten, kdo Globopol sleduje, nejspíše dospěje k rozporuplným pocitům. Autoři totiž zdůrazňují, že jejich doporučení se zakládají výhradně na soudobých poznatcích světové vědy a jsou zcela nezávislá na komerčních zájmech. Jenže problém spočívá právě v tom, že vědecké poznatky se od sebe často diametrálně liší, podobně jako je tomu v případě klimatické změny. Názorný příklad zveřejňuje samotný Globopol, který zveřejnil informace o studii, jež je výsledkem práce profesora Rudolfa Poledne, z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM. Ta se přiklání k názoru, že organismu nejvíce škodí tukové buňky nasycených mastných kyselin, což jsou v podstatě všechny živočišné tuky, jako je máslo, sádlo či tuky z některých tropických rostlin. 

Tak co máme jíst?

Globopol však odkazuje na jiné studie, které došly k opačným závěrům. Jenže, právě v tom spočívá podstata neblahé skutečnosti, že lidé jsou zmatení a skutečně nevědí, čím se mají řídit. Mnozí jsou natolik osvícení, že jim nikdo nemusí kázat o škodlivosti sladkostí, soli a vysoce průmyslově upravených potravin. Řeší spíše dilema, zda mají konzumovat ´skutečné´ obilniny, mléčné výrobky, či maso. Navíc často zjišťují, že zdravé ryby jsou kontaminované těžkými kovy, ovoce a zelenina mixem pesticidů, dietní kuřecí maso antibiotiky, olivový olej je skandálně pančován, o kvalitě másla ani nemluvě.

 

Z přehledu doporučení, která se na nás začátkem roku valí, tak mohu s čistým svědomím doporučit jediné. V zimě rozhodně nedržte žádné diety, naši moudří předci si půst naordinovali až před Velikonocemi. A během Masopustu si dali klidně sádlo, škvarky a jitrnice, poté maso načas zrušili. To není špatná rada, že?

Vložil: Adéla Hofmanová