Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Ve škole jsem byl váleček s kastrolem, k tomu čtyřky dioptrie. Začátky sex idolu Ordinace byly těžké, ale... Přečetli jsme

25.08.2019
Ve škole jsem byl váleček s kastrolem, k tomu čtyřky dioptrie. Začátky sex idolu Ordinace byly těžké, ale... Přečetli jsme

Foto: Facebook

Popisek: Lukáš Hejlík

FOTOGALERIE Herec Lukáš Hejlík už dávno není jen tím hezounkem ze seriálu Ordinace v růžové zahradě nebo Ošklivky Katky. Stal se z něj totiž uznávaný odborník na to, jak se po celé naší republice dobře najíst. V rozhovoru pro MF Dnes ale hovořil nejenom o projektu Gastromapa, i když ten ho asi naplňuje nejvíce. A jeho Listování, samozřejmě. Přidáváme ještě pár snímků, které dokazují, že Lukáš je stále velký fešák. I když - podle nás - bez brýlí mu to sluší více.

Díky projektu Gastromapa, což je i aplikace, si lze najít zajímavé podniky po celé naší vlasti. Pokud někam jedete, můžete se podívat dopředu a vybrat si, všechny podniky vyzkoušel Lukáš Hejlík osobně. Začalo to tím, že jel s divadlem mimo domov a nemohl najít informace o tom, kde se dobře najíst: „První impulz přišel v Jeseníku na Velikonoce 2013. Nevěděli jsme, kde se najíst, a uživatelské servery ukazují jen to, co volí průměr. Ten podnik se jmenoval Vila Ellis. Jídlo nebylo vůbec zlé. Měli jsme špenátový krém, salát s kozím sýrem a jehněčí kolínko. Prostředí bylo šílené! Ta restaurace už nefunguje, ale Gastromapa od té doby ano.“ Mimochodem, tu Gastromapu najdete ZDE.

Pořádná bichle s radami, kam vyrazit za skutečně kvalitní kuchyní. Kniha vyšla letos v květnu a správný gurmán by ji ve své knihovničce prostě měl mít, foto Facebook

Váleček s kastrolem

Dnes je Lukáš Hejlík za hezouna, ale v dětství tomu tak rozhodně nebylo, dokonce měl nadváhu: „Tedy jedl jsem vždycky hodně a ve škole jsem byl váleček s kastrolem na hlavě, k tomu čtyřky dioptrie, prostě krása. Ale žádní gurmáni jsme doma nebyli. Mě to posedlo až tak kolem roku 2011, po rozchodu s první ženou,“ přiznal. Nadváhy se mu podařilo zbavit jen tak mimoděk: „Nakonec jsem z toho vyrostl. Mám 193 centimetrů. Protože jsem brýle v pubertě odmítal, zrak se mi tím protrénoval a zlepšil. A moje tempo spaluje. I když nevím, jestli je to úplně zdravý způsob udržování linie. Ale teď se mi to všechno s blížící se čtyřicítkou začíná zase vracet a do pěti let budu zase ten váleček s popelníky,“ povzdechl si. Ačkoliv horuje pro dobré jídlo, brání se také plýtvání potravinami: „Beru to samozřejmě jako problém, a dokonce jsem v rámci globálních cílů OSN ambasadorem globálního cíle číslo 12, což je odpovědná spotřeba a výroba. Celá třetina jídla na světě se vyhodí, což je šílené. Například spolupracuju s potravinovou bankou,“ řekl Lukáš Hejlík v rozhovoru pro MF Dnes.

Lukáš Hejlík se svou krásnou ženou Veronikou, svoji už jsou tři roky, foto Facebook

Obličej z Ordinace

Lukáš hrál několik let v Ordinaci, což mu zaručilo nehynoucí popularitu a lidé si ho stále spojují hlavně s tímto seriálem: „I když mě poznají, tak jsem většinou pořád ten ´ksicht´ z Ordinace. Chtěl jsem se toho zbavit, ale po třech letech, co v Ordinaci nejsem a nemění se to, jsem to vzdal. V televizi ty seriály pořád recyklují, takže nemá smysl s tím asi bojovat. Jasně, že mě potěší víc, když si někdo vzpomene, že mě zná z Listování, nebo že sleduje Gastromapu,“ konstatoval v rozhovoru. Ordinaci prý opustil dobrovolně: „Nebyl jsem si úplně jistý, ale teď rozhodně nelituju. Ta práce byla skvělá, ale já tam byl čtyři roky a to stačilo. I kdybych neměl natáčet nikdy nic dalšího, nevadí mi to.“

Ve filmu přitom moc příležitostí nemá, Lukáš pro to ale má vlastní vysvětlení: „Teď to bude znít asi trochu domýšlivě, ale bojím se, že jsem na film moc hezkej. U nás musíte být spíš diblík nebo trochu pošuk. Český hrdina je vždycky spíš nehrdina, outsider. A tam se tvůrcům typově asi nehodím. Ale občas nabídky dostávám. Zahrál jsem si v seriálu Terapie a teď natáčím detektivku Dáma a král. Hraju hloupého policistu, který nesnáší food blogery.“

Lukáš Hejlík vedle všeho ostatního dal život i tomuto roztomilému kulihráškovi, kterému dal jméno Vojta, foto Facebook

Listování dělá už šestnáct let

Jeho hlavní aktivitou je tak zájezdní představení Listování, které dělá už šestnáct let: „Vlastně díky němu mohla Gastromapa vzniknout. Listování je divadelní kočovný soubor. Jede v tom se mnou asi deset dalších lidí. Hrajeme dopoledne pro školy, večer pro veřejnost a každý měsíc přicházíme s novým představením, které je adaptací nějaké knihy. Stane se, že hrajeme třeba pro alternativní školu v Hradci Králové a potom hned v Náchodě pro děti, které jsou tak trochu na okraji. Což byl docela mazec. Ale zdolat dav puberťáků s problémovějším prospěchem je skvělý pocit! To si opravdu připadám jako takzvaný influencer, který může ovlivnit jejich život,“ vyjádřil se nadšeně.

Lukáš Hejlík, muž mnoha tváří. Tady s kopačkami na nohou a pořádným tahem na branku, foto Facebook

Trendy? Bowls a malé podniky

Lukáš Hejlík je jeden z nejpovolanějších k tomu, aby ohodnotil trendy v gastronomii. Dobře si všímá třeba novinek v podávaných pokrmech: „Před pár lety jsem psal, že k nám míří trend bowls, ingredience naskládané do misky. Například poké, což je havajský národní pokrm, já bych to popsal jako suši v misce. Jsou to kousky syrové marinované ryby, například tuňáka nebo lososa, k tomu rýže, mrkev, sezam, sójové boby, mango...“ Budoucnost předpovídá hlavně malým podnikům: „Malé podniky specializované na jednu věc. Jako je právě to poké. Nebo ramen. Hranolky. Sendviče...“ To, že by si ale otevřel restauraci sám, v rozhovoru kategoricky odmítá: „Ne! To se nikdy nestane. Vlastně se divím, že pořád někde někdo něco otevírá. Každý druhý do toho jde s tím, že to bude hezké a třeba romantické. A už po třech týdnech zjistí, jaký je to mazec. Za to opravdu všechny obdivuju.“

+

To, že jezdí Lukáš Hejlík po zemích českých a objevuje pro nás zajímavé restaurace, je jistě záslužná činnost. Řekněme si popravdě, že ačkoliv se situace za poslední roky dost zlepšila, nabídka většiny restaurací je k uzoufání nudná a stejná.

-

Je škoda, že Lukáš Hejlík dostává před kamerou poměrně málo příležitostí. Má pravdu v tom, že je příliš krásný? Nebo se čeští tvůrci bojí obsadit známou tvář z nejpopulárnějšího TV seriálu?

Vložil: Michaela Špačková

Galerie