Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Ve škole jsem byl váleček s kastrolem, k tomu čtyřky dioptrie. Začátky sex idolu Ordinace byly těžké, ale... Přečetli jsme

25.08.2019
Ve škole jsem byl váleček s kastrolem, k tomu čtyřky dioptrie. Začátky sex idolu Ordinace byly těžké, ale... Přečetli jsme

Autor: Facebook

Popisek: Lukáš Hejlík

FOTOGALERIE Herec Lukáš Hejlík už dávno není jen tím hezounkem ze seriálu Ordinace v růžové zahradě nebo Ošklivky Katky. Stal se z něj totiž uznávaný odborník na to, jak se po celé naší republice dobře najíst. V rozhovoru pro MF Dnes ale hovořil nejenom o projektu Gastromapa, i když ten ho asi naplňuje nejvíce. A jeho Listování, samozřejmě. Přidáváme ještě pár snímků, které dokazují, že Lukáš je stále velký fešák. I když - podle nás - bez brýlí mu to sluší více.

Díky projektu Gastromapa, což je i aplikace, si lze najít zajímavé podniky po celé naší vlasti. Pokud někam jedete, můžete se podívat dopředu a vybrat si, všechny podniky vyzkoušel Lukáš Hejlík osobně. Začalo to tím, že jel s divadlem mimo domov a nemohl najít informace o tom, kde se dobře najíst: „První impulz přišel v Jeseníku na Velikonoce 2013. Nevěděli jsme, kde se najíst, a uživatelské servery ukazují jen to, co volí průměr. Ten podnik se jmenoval Vila Ellis. Jídlo nebylo vůbec zlé. Měli jsme špenátový krém, salát s kozím sýrem a jehněčí kolínko. Prostředí bylo šílené! Ta restaurace už nefunguje, ale Gastromapa od té doby ano.“ Mimochodem, tu Gastromapu najdete ZDE.

Pořádná bichle s radami, kam vyrazit za skutečně kvalitní kuchyní. Kniha vyšla letos v květnu a správný gurmán by ji ve své knihovničce prostě měl mít, foto Facebook

Váleček s kastrolem

Dnes je Lukáš Hejlík za hezouna, ale v dětství tomu tak rozhodně nebylo, dokonce měl nadváhu: „Tedy jedl jsem vždycky hodně a ve škole jsem byl váleček s kastrolem na hlavě, k tomu čtyřky dioptrie, prostě krása. Ale žádní gurmáni jsme doma nebyli. Mě to posedlo až tak kolem roku 2011, po rozchodu s první ženou,“ přiznal. Nadváhy se mu podařilo zbavit jen tak mimoděk: „Nakonec jsem z toho vyrostl. Mám 193 centimetrů. Protože jsem brýle v pubertě odmítal, zrak se mi tím protrénoval a zlepšil. A moje tempo spaluje. I když nevím, jestli je to úplně zdravý způsob udržování linie. Ale teď se mi to všechno s blížící se čtyřicítkou začíná zase vracet a do pěti let budu zase ten váleček s popelníky,“ povzdechl si. Ačkoliv horuje pro dobré jídlo, brání se také plýtvání potravinami: „Beru to samozřejmě jako problém, a dokonce jsem v rámci globálních cílů OSN ambasadorem globálního cíle číslo 12, což je odpovědná spotřeba a výroba. Celá třetina jídla na světě se vyhodí, což je šílené. Například spolupracuju s potravinovou bankou,“ řekl Lukáš Hejlík v rozhovoru pro MF Dnes.

Lukáš Hejlík se svou krásnou ženou Veronikou, svoji už jsou tři roky, foto Facebook

Obličej z Ordinace

Lukáš hrál několik let v Ordinaci, což mu zaručilo nehynoucí popularitu a lidé si ho stále spojují hlavně s tímto seriálem: „I když mě poznají, tak jsem většinou pořád ten ´ksicht´ z Ordinace. Chtěl jsem se toho zbavit, ale po třech letech, co v Ordinaci nejsem a nemění se to, jsem to vzdal. V televizi ty seriály pořád recyklují, takže nemá smysl s tím asi bojovat. Jasně, že mě potěší víc, když si někdo vzpomene, že mě zná z Listování, nebo že sleduje Gastromapu,“ konstatoval v rozhovoru. Ordinaci prý opustil dobrovolně: „Nebyl jsem si úplně jistý, ale teď rozhodně nelituju. Ta práce byla skvělá, ale já tam byl čtyři roky a to stačilo. I kdybych neměl natáčet nikdy nic dalšího, nevadí mi to.“

Ve filmu přitom moc příležitostí nemá, Lukáš pro to ale má vlastní vysvětlení: „Teď to bude znít asi trochu domýšlivě, ale bojím se, že jsem na film moc hezkej. U nás musíte být spíš diblík nebo trochu pošuk. Český hrdina je vždycky spíš nehrdina, outsider. A tam se tvůrcům typově asi nehodím. Ale občas nabídky dostávám. Zahrál jsem si v seriálu Terapie a teď natáčím detektivku Dáma a král. Hraju hloupého policistu, který nesnáší food blogery.“

Lukáš Hejlík vedle všeho ostatního dal život i tomuto roztomilému kulihráškovi, kterému dal jméno Vojta, foto Facebook

Listování dělá už šestnáct let

Jeho hlavní aktivitou je tak zájezdní představení Listování, které dělá už šestnáct let: „Vlastně díky němu mohla Gastromapa vzniknout. Listování je divadelní kočovný soubor. Jede v tom se mnou asi deset dalších lidí. Hrajeme dopoledne pro školy, večer pro veřejnost a každý měsíc přicházíme s novým představením, které je adaptací nějaké knihy. Stane se, že hrajeme třeba pro alternativní školu v Hradci Králové a potom hned v Náchodě pro děti, které jsou tak trochu na okraji. Což byl docela mazec. Ale zdolat dav puberťáků s problémovějším prospěchem je skvělý pocit! To si opravdu připadám jako takzvaný influencer, který může ovlivnit jejich život,“ vyjádřil se nadšeně.

Lukáš Hejlík, muž mnoha tváří. Tady s kopačkami na nohou a pořádným tahem na branku, foto Facebook

Trendy? Bowls a malé podniky

Lukáš Hejlík je jeden z nejpovolanějších k tomu, aby ohodnotil trendy v gastronomii. Dobře si všímá třeba novinek v podávaných pokrmech: „Před pár lety jsem psal, že k nám míří trend bowls, ingredience naskládané do misky. Například poké, což je havajský národní pokrm, já bych to popsal jako suši v misce. Jsou to kousky syrové marinované ryby, například tuňáka nebo lososa, k tomu rýže, mrkev, sezam, sójové boby, mango...“ Budoucnost předpovídá hlavně malým podnikům: „Malé podniky specializované na jednu věc. Jako je právě to poké. Nebo ramen. Hranolky. Sendviče...“ To, že by si ale otevřel restauraci sám, v rozhovoru kategoricky odmítá: „Ne! To se nikdy nestane. Vlastně se divím, že pořád někde někdo něco otevírá. Každý druhý do toho jde s tím, že to bude hezké a třeba romantické. A už po třech týdnech zjistí, jaký je to mazec. Za to opravdu všechny obdivuju.“

+

To, že jezdí Lukáš Hejlík po zemích českých a objevuje pro nás zajímavé restaurace, je jistě záslužná činnost. Řekněme si popravdě, že ačkoliv se situace za poslední roky dost zlepšila, nabídka většiny restaurací je k uzoufání nudná a stejná.

-

Je škoda, že Lukáš Hejlík dostává před kamerou poměrně málo příležitostí. Má pravdu v tom, že je příliš krásný? Nebo se čeští tvůrci bojí obsadit známou tvář z nejpopulárnějšího TV seriálu?

Vložil: Michaela Špačková

Galerie

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace