Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
MFF Karlovy Vary 2019

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i drsná kritika

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Prohlášení, které zásadně změní Česko: Největší kanec ve sněmovně. A rovnou na Hrad

21.01.2019

Autor: TV Barrandov

Popisek: Jaromír Soukup, rekordman v počtu moderovaných pořadů, se chystá dobýt Brusel a...

Na české politické scéně brzy dojde k další významné změně. Alespoň podle tvrzení majitele televize Barrandov Jaromíra Soukupa. Jeho mediální tým z časopisu Týden s předstihem anoncoval, že generální ředitel této stanice (a zároveň její hlavní moderátor) oznámí ve středu večer prohlášení, které zásadně změní poměry na české mediální, politické i byznysové scéně. A stalo se.

Soukup tak učinil ve své pravidelné kuriózní relaci, nazvané Moje zprávy. Slib svých podřízených ale splnil až nakonec, před anoncovanou bombou totiž zveřejnil možná ještě větší senzaci, když prozradil, kdo je největší kanec ve sněmovně. Bez jakýchkoliv skrupulí konstatoval: „Největším kancem ve sněmovně je Václav Klaus mladší“. Kromě toho se opět opřel do lepšolidí, zesměšnil svoje konkurenty, urazil jistého známého českého novináře (je to podle něj magor). A jak už je u tohoto moderátora obvyklé, zásadní události na domácí i zahraniční scéně ignoroval.

A před soud!

Pak již oznámil onu bombu s tím, že když něco on sám řekne, tak jde o velikou věc: „Úderem dnešního dne zakládám politické hnutí LIST Jaromíra Soukupa, jehož cílem je bránit české národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy.“ A dokonce uvedl konkrétní plány. Například prosazení trestní odpovědnosti politiků za to, že nám zdražují život. Za nedostatek bytů, za drahé energie, za předražené účty za mobilní telefony a internet, za to, že stát vyplácí miliardy solárním baronům nebo oligarchům za věci, které by měl dělat sám. A před diváky hřímal: „Pojďme tyto lidi, jež se pakují na náš účet, postavit před soud. Stejně jako ty, kteří tento hyenismus umožňují.“

Jarda je zvyklej dělat všechno

To, že na TV Barrandov skutečně vybuchla bomba, dokazují reakce veřejnosti, jichž se na sociálních sítích objevily tisíce. Univerzální moderátor lidstva se stal okamžitě terčem mnoha ironických poznámek. V návaznosti na téměř neuvěřitelný fakt, že ve své televizi moderuje již jedenáct pořadů, různí vtipálci například prognózují, jak bude nová politická strana vypadat: „Jarda je zvyklej dělat všechno, takže bude předseda, místopředseda, člen i volič.“ Další zase tipuje, jak se změní vysílání TV Barrandov: „Vážení diváci, v dnešním pořadu Moje zprávy Jaromíra Soukupa vyzpovídá Jaromír Soukup předsedu strany List Jaromíra Soukupa.“ Exploze výsměšných komentářů korunuje glosa: „Ještě není apríl, ale už je docela humor.“

S Listem na Hrad?

Mnohem vážnější jsou ale reakce některých novinářů. Bohumil Pečinka z časopisu Reflex například upozorňuje, že ještě loni se v rozhovoru s ním Soukup dušoval, že nemá žádné politické ambice. Ty měl ovšem odjakživa. Upozornil na sebe spoluprací se Stranou zelených, podílel se na jejím financování i ekonomickém programu. Když se s vedením Strany zelených rozhádal, angažoval se v Demokratické straně zelených. V roce 2009 za ni kandidoval do Evropského parlamentu, ale neuspěl, protože tato strana nezískala ani procento hlasů.

Podle dalších spekulací stojí za založením hnutí LIST Soukupovy ambice zaútočit na nejvyšší posty. Ještě letos by prý měl kandidovat do Evropského parlamentu a poté se chce dokonce ucházet o křeslo prezidenta. Údajně si již zaregistroval doménu soukupnahrad.cz.

Vložil: Adéla Hofmanová