Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Král gastronomie to k životní lásce bral oklikou přes Austrálii. Proč mu ale nevonělo idylické Švýcarsko?

22.10.2017
Král gastronomie to k životní lásce bral oklikou přes Austrálii. Proč mu ale nevonělo idylické Švýcarsko?

Foto: Facebook

Popisek: Zdeněk Pohlreich

Téměř před deseti lety se stal naší gastronomickou hvězdou. Pořad Ano, šéfe, ve kterém má být za českého Gordona Ramsyeho, mu vynesl obrovskou popularitu stejně jako jeho restauracím. Od této doby se Češi naučili jíst telecí líčka s bramborovou kaší. A také si vážit dobrého jídla a dobrých surovin.

V rozhovoru pro Instinkt se ale Zdeněk Pohlreich s manželkou Zdeňkou zdaleka nebavili pouze jídle. Ale třeba také o tom, jak se ‘šéfovi‘ podařilo zhubnout, nebo proč utekli ze Švýcarska, kde si před pár lety otevřeli restauraci.

Ve Švýcarsku bylo draho

Restauraci provozovali u Bodamského jezera, na krásném místě a těšili se, že tamní řád bude pro podnikání v gastronomii to pravé, leč nestalo se: „Vyzkoušeli jsme si to a už bych nikdy do podobného projektu nešel. Šli jsme do toho s povrchní představou, jak se nám pracovitým lidem bude dařit v zemi, kde už se nikomu nechce makat. Nebyla to katastrofa, ale výsledek neodpovídal našemu úsilí,“ prozradil Zdeněk Pohlreich v rozhovoru a dodal: „Nakonec mi vadilo, že je tam už tak draho, že i Švýcaři mají problém existovat.“ Ve své restauraci si ještě stihli uspořádat vlastní svatbu, i když tu ‘mediální‘. Ta skutečná prý byla jindy. Na svatební obřad a oslavu totiž pozvali do Švýcarska některá média, která je vzápětí strhala za zvláštní svatební oblečení, což jim Zdeněk nemůže dodnes odpustit. Na neobvyklé modely je totiž vysazený, nosí totiž kousky z dílny světoznámého japonského návrháře Yohji Yamamoty.

Spokojenější než s dokonalým tělem

Se Zdeňkou se poznal už před lety, když jí bylo teprve devatenáct. Oba však museli projít jinými svazky, aby se konečně dali dohromady. Jejich vztah je však prostý jakýchkoliv skandálů a vypadá to, že tyhle dva pojí skutečně velká láska. Zdeněk při ní věrně stál, i během náročné léčby rakoviny prsu. „S tím, že nemám jedno prso, jsem se vyrovnala překvapivě snadno. Mně to vůbec nevadí. Je to hlavně díky manželovi. Nikdy mi to nepřipomíná, má mě rád takovou, jaká jsem. Nepřestal se mě dotýkat,“ prozradila Zdeňka s tím, že pro ni nejsou důležitá ňadra, ale láska. „Zatím neuvažuji, že bych šla na operaci. Neřeším ji. Vlastně jsem spokojenější, než jsem byla s dokonalým tělem,“ přiznala.

Jak se zbavit pneumatik

Na téma hubnutí se běžně nebaví Zdeněk Pohlreich právě rád, pro Instinkt ale udělal výjimku. Diváci si jistě všimli, že jejich oblíbený kulinářský mág za poslední roky výrazně zhubl a vypadá zdravěji. „Za půl roku shodil šestnáct kilogramů!“ prozradila jeho žena. A jak se mu to povedlo? „Změnil jsem životní a stravovací návyky, šlo to pak docela svižně. Nijak jsem se netrápil, možná prvních deset dnů, kdy jsem jedl prášky, které měly nastartovat metabolismus. Jídlo mi ani nechybělo, jen jsem měl chuť na něco dobrého,“ svěřil se. Nyní si prý nepřidává, nesladí kávu, večer se takzvaně nedojídá a hlavně ráno snídá. V tom spočívá jeho recept na udržení váhy.

Ovoce a maso – špatná kombinace

Zdeněk Pohlreich proslul jako ten, který se snažil vyhánět z restaurací takové české ‘klasiky‘, jako je katův šleh, smažák nebo třeba komunistický kuřecí plátek s broskví. „Jde o minutku ze sedmdesátých let, kdy nic nebylo, tak upekli kus kuřete a dali na něj broskev. Nemůžu říct, že bych to tolik nesnášel, jen nemám rád ovoce a maso na jednom talíři, nedělá mi to dobře. Prostě blbá kombinace,“ tvrdí.

Kuchařina, to je dřina

Když se na ně díváte v televizi, snadno nebudete dojmu, že na vaření nic není, že je to ta nejpřirozenější činnost na světě. „Na vaření jsou jenom dvě klíčové věci. Porozumět surovinám a zvládnout techniku přípravy,“ připustil skromně Pohlreich a dodal: „Kuchařina je hrozná dřina. Profesionální vaření je rachota!“ Leckdo možná ani netuší, že muž, který se stal pro tisíce fanoušků kuchařským guru, vystudoval kuchařskou školu omylem. Na tu vytouženou střední ho nevzali. V osmdesátých letech emigroval do Austrálie, ještě předtím ale strávil rok v Nizozemsku. Po revoluci se do Prahy vrátil, aby se stal šéfkuchařem v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS či Marriott, nyní provozuje Cafe Imperiál. Z prvního manželství má syna, podruhé se oženil v roce 2011. V televizi jsme ho už viděli v celé řadě pořadů, zaměřených na gastronomii. V současnosti účinkuje v show Ano, šéfe a v pořadu Se šéfem na grilu.

Válcuje vás život, úřady, politici? Zažili jste nebo viděli něco, co by měli ostatní vědět? Pište, foťte, posílejte na .

Vložil: Michaela Špačková