Čeští politici kritizují kvalitu potravin v EU, ale že jsou nejvíc šizené ty české, ignorují. A ta špína
komentář
15.10.2017
Foto: Facebook
Popisek: Lidovecký ministr Marian Jurečka: Velký bojovník proti dvojí kvalitě potravin, hlavně tedy před volbami
KOMENTÁŘ A už je to tady zase. Jen co utichl uměle vyvolaný humbuk kvůli tomu, že se liší složení většinou velmi nezdravých potravin u nás a v zahraničí, nechal ministr zemědělství Marian Jurečka za peníze daňových poplatníků testovat další zbytečné výrobky, třeba pizzu a limonády. Těsně před volbami tak voličům předstíral falešný zájem o jejich blaho. Mnohem závažnější přitom je kvalita potravin, vyráběných u nás, a také stav mnoha potravinářských provozoven. O tom ale česká politická reprezentace mlčí.
Nezávislý spotřebitelský časopis dTest nedávno zveřejnil analýzu masných výrobků, prodávaných v Česku. V testu kvality propadla celá pětina. Z 88 zkoumaných produktů jich bylo 21 hodně ošizených, z toho pouze tři zahraniční, zbylé byly vyrobeny významnými zpracovateli masa u nás. Mezi hlavní nedostatky patřilo nedodržení deklarovaného obsahu masa a přítomnost cizích bílkovin, dokazující, že se v nich nacházel tzv. separát. Velmi špatnou kvalitu mají především trvanlivé a šunkové salámy. V případě těch šunkových je jich mizerných celých čtyřicet procent.
Zamést si před vlastním prahem
„Důvody pro udělování nedostatečných známek byly ve všech případech stejné – nedodržení deklarovaných hodnot, tedy klamání zákazníků nepravdivými údaji na obalech, a nesplnění požadavků platné legislativy. Z různých stran se často ozývá argument o nízké kvalitě potravin z dovozu. Pohled na výběr propadlých masných výrobků nás však nutí zamést si před vlastním prahem. Z jednadvaceti potížistů pocházeli ze zahraničí jen tři. Pod zbylými osmnácti byly podepsány české podniky. Nekvalita není problémem jen několika vybraných firem. Za výrobky stálo celkem dvanácti významných zpracovatelů masa,“ konstatuje redakce dTestu.
Ošizený burčák, falšovaný med
Televize Nova zase nedávno zkoumala kvalitu burčáku, který se v Čechách prodává ve velkém a zjistila, že dobrá polovina byla pajcovaná a nebyla řádně označena. Podobně je tomu v případě u nás tolik oblíbeného medu. Státní veterinární správa v říjnu dokonce na jižní Moravě odhalila výrobnu, kde se falšoval ve velkém. Z ní byl med distribuován do obchodní sítě na Moravě i v Praze. Tento produkt byl navíc označen jménem a identifikačním číslem falešného výrobce.
Je libo trus, nebo štěnice?
Ještě závažnějším problémem je stav potravinářských provozoven, od výrobních podniků až po maloobchodní a velkoobchodní firmy i restaurace a jídelny. Kvůli porušení zákonů a různých předpisů jich jenom letos uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce 129! Na zákazníky v nich přitom číhá mnohem větší nebezpečí, než ho může způsobit jiné složení nutelly, pizzy či limonády (lidé by je navíc dle doporučení odborníků měli konzumovat co nejméně). V mnoha českých provozovnách není výjimkou přítomnost hlodavců a hmyzu, otřesná špína, plíseň na stěnách, zkažené zbytky potravin. Ale kvůli tomu ministr zemědělství, ani premiér, před kamerami neexhibují.
Podružné výrobky
Je mimo jakoukoliv pochybnost, že otázka kvality potravin se stala, podobně jako máslo nebo lithium, další cíleně zpolitizovanou záležitostí. „My to nevidíme jako dramatický problém,“ říká například zástupce Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal a myslí si, že je spíše zapotřebí široká kontrola potravin na trhu. Také on je přesvědčen, že se do analýz dostávají výrobky, které by tam vůbec neměly být. Podružné je podle něj například zabývat se lančmítem. „Nejdřív by se mělo zametat doma a pak teprve dělat nějaká rozhodnutí na půdě EU,“ uvedl Libor Dupal tento pátek na stanici Radiožurnál.
Válcuje vás život, úřady, politici? Zažili jste, nebo jste viděli něco, co by měli ostatní vědět? Pište, foťte, posílejte na .
Vložil: Adéla Hofmanová