Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
MFF Karlovy Vary 2019

MFF Karlovy Vary 2019

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i drsná kritika

Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Reportáže z míst, kde se natáčely kinohity

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Čeští politici kritizují kvalitu potravin v EU, ale že jsou nejvíc šizené ty české, ignorují. A ta špína

komentář 15.10.2017
Čeští politici kritizují kvalitu potravin v EU, ale že jsou nejvíc šizené ty české, ignorují. A ta špína

Autor: Facebook

Popisek: Lidovecký ministr Marian Jurečka: Velký bojovník proti dvojí kvalitě potravin, hlavně tedy před volbami

KOMENTÁŘ A už je to tady zase. Jen co utichl uměle vyvolaný humbuk kvůli tomu, že se liší složení většinou velmi nezdravých potravin u nás a v zahraničí, nechal ministr zemědělství Marian Jurečka za peníze daňových poplatníků testovat další zbytečné výrobky, třeba pizzu a limonády. Těsně před volbami tak voličům předstíral falešný zájem o jejich blaho. Mnohem závažnější přitom je kvalita potravin, vyráběných u nás, a také stav mnoha potravinářských provozoven. O tom ale česká politická reprezentace mlčí.

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest nedávno zveřejnil analýzu masných výrobků, prodávaných v Česku. V testu kvality  propadla celá pětina. Z 88 zkoumaných produktů jich bylo 21 hodně ošizených, z toho pouze tři zahraniční, zbylé byly vyrobeny  významnými zpracovateli masa u nás. Mezi hlavní nedostatky patřilo nedodržení deklarovaného obsahu masa a přítomnost cizích bílkovin, dokazující, že se v nich nacházel tzv. separát. Velmi špatnou kvalitu mají především  trvanlivé  a šunkové salámy. V případě těch šunkových je jich mizerných celých  čtyřicet procent. 

Zamést si před vlastním prahem

„Důvody pro udělování nedostatečných známek byly ve všech případech stejné – nedodržení deklarovaných hodnot, tedy klamání zákazníků nepravdivými údaji na obalech, a nesplnění požadavků platné legislativy. Z různých stran se často ozývá argument o nízké kvalitě potravin z dovozu. Pohled na výběr propadlých masných výrobků nás však nutí zamést si před vlastním prahem. Z jednadvaceti potížistů pocházeli ze zahraničí jen tři. Pod zbylými osmnácti byly podepsány české podniky. Nekvalita není problémem jen několika vybraných firem. Za výrobky stálo celkem dvanácti významných zpracovatelů masa,“ konstatuje redakce dTestu. 

Ošizený burčák, falšovaný med

Televize Nova zase nedávno zkoumala kvalitu burčáku, který se v Čechách prodává ve velkém a  zjistila, že dobrá polovina byla pajcovaná a nebyla řádně označena. Podobně je tomu v případě  u nás tolik oblíbeného medu. Státní veterinární správa  v říjnu dokonce na jižní Moravě odhalila  výrobnu, kde se  falšoval ve velkém. Z  ní byl med distribuován do obchodní sítě na Moravě  i v Praze. Tento produkt byl navíc označen jménem a identifikačním  číslem  falešného výrobce. 

Je libo trus, nebo štěnice?

Ještě závažnějším problémem je  stav potravinářských provozoven, od výrobních podniků až po maloobchodní a velkoobchodní firmy i restaurace a jídelny. Kvůli porušení zákonů a různých předpisů jich jenom letos uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce  129! Na zákazníky v nich přitom číhá mnohem větší nebezpečí, než ho  může způsobit  jiné složení nutelly, pizzy či limonády (lidé by je navíc dle doporučení odborníků měli konzumovat co nejméně). V mnoha českých provozovnách není výjimkou přítomnost hlodavců a hmyzu, otřesná špína, plíseň na stěnách, zkažené zbytky potravin. Ale kvůli tomu  ministr zemědělství, ani premiér, před kamerami neexhibují. 

Podružné výrobky

Je mimo jakoukoliv pochybnost, že otázka kvality potravin se stala, podobně jako máslo nebo lithium, další cíleně zpolitizovanou záležitostí. „My to nevidíme jako dramatický problém,“  říká například zástupce Sdružení českých spotřebitelů  Libor Dupal a myslí si, že je spíše zapotřebí široká kontrola potravin na trhu. Také on je přesvědčen, že se do analýz  dostávají výrobky, které by tam vůbec neměly být. Podružné je podle něj například zabývat se lančmítem. „Nejdřív by se mělo zametat doma a pak teprve dělat nějaká rozhodnutí na půdě EU,“  uvedl Libor Dupal tento pátek na stanici Radiožurnál.

Válcuje vás život, úřady, politici? Zažili jste, nebo jste viděli něco, co by měli ostatní vědět? Pište, foťte, posílejte na .     

Vložil: Adéla Hofmanová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace