Předvolební humbuk kvůli potravinám. Místo, aby ministr pomohl lidem, škodí. Nezdravé potraviny by Češi neměli kupovat ani u nás, ani v Německu
14.07.2017
Foto: Ferrero / Ondřej Vanča
Popisek: Nutella, ilustrační fotomontáž. Upozornění pro čtenáře: Po pozření Nutelly nezemřete, jde o nadsázku
Další humbuk vyvolalo oznámení ministra zemědělství Jurečky, že se kvalita některých potravin stejné značky, dodávaných na náš trh, liší od těch, co jsou prodávány v zahraničí. Kromě toho, že to není vůbec nic nového a konstatovala to již řada různých spotřebitelských magazínů a rubrik, utratilo ministerstvo zcela zbytečně půl milionu na účet daňových poplatníků za skrytou propagaci nezdravých výrobků.
Možná by porovnání kvality potravin u nás a v zahraničí stálo za to, kdyby se týkalo skutečně kvalitních a zdraví prospěšných produktů. Jenže ministerstvo zemědělství zaplatilo půl milionu korun za to, aby nechalo zkoumat výrobky, které by Češi neměli pokud možno konzumovat vůbec. Výsledek je tak zcela opačný a pro veřejnost znamená více škody než užitku.
Nebezpečný krém
Názorným příkladem je dávno známé „zjištění“, že se částečně liší složení oblíbené Nutelly, prodávané u nás a v sousedním Německu. Je to však úplně jedno, protože Nutella patří k výrobkům, které výrazně škodí zdraví. Zatímco je prezentovaná jako lísko-oříškový krém, ve skutečnosti se skládá především z tuku a cukru, což je ta nejhorší možná varianta. A v případě tuku jde navíc o proklínaný tuk palmový. To, že tento produkt obsahuje celkem čtyři škodlivé složky, (kromě tuku a cukru také geneticky modifikovanou sóju a syntetický vanilin), představuje velmi vážné nebezpečí pro zdraví dětí, které tuto zrádnou laskominu konzumují ji ve velkém. V každém rodinném balení na ně číhá téměř šedesát kostek cukru!
Fikaný podvod, francouzský bojkot
Je šokující, že si toto nebezpečí uvědomují i výrobci celosvětově oblíbeného pamlsku a snaží se proto zákazníky různým způsobem klamat. Jeho neetické chování nakonec skončilo v Německu u soudu. Ten rozhodl, že firma Ferrero podvedla zákazníky, když tvrdila, že je Nutella zdravý výrobek, plný vitamínů. Jenže, zatímco množství vitamínů spočítala ze stogramového množství Nutelly, obsah tuku a cukrů pouze z patnáctigramové porce. Přitom sto gramů pomazánky obsahuje téměř 57 gramů cukrů a 32 gramů tuků, z toho 11 gramů nasycených. Na základě soudního verdiktu poté musela Nutella upravit závadějící etikety. Před dvěma lety dokonce vyzvala francouzská ministryně životního prostředí S. Royal k bojkotu Nutelly, protože se k její výrobě používá mnoho palmového oleje, což ohrožuje životní prostředí. Podle ní by mohl tento bojkot pomoci jej chránit. Mimochodem, Francouzi jsou po Němcích největšími konzumenty tohoto oblíbeného, ale nebezpečného výrobku.
Chyba za půl milionu
Stejně nesmyslné bylo porovnávání složení „lančmitu“, rybích prstů či pizzy. Tak jako tak nejsou konzervované výrobky zdraví prospěšné, na čemž se shodují všichni odborníci. I když se v některých výživových doporučeních liší, neustále varují před konzumací sladkostí i hotových a konzervovaných jídel, což je právě případ Nutelly, konzervovaného masa či mražené pizzy. Ministerstvo zemědělství by mělo před jejich spotřebou spíše varovat, než je skrytě propagovat. Nejenže tak neučinilo, ale ještě za nesmyslný průzkum utratilo půl milionu korun. Je rovněž paradoxem, že se bulvární média v tomto případě chovají zodpovědněji, než samotná ministerstva, když před Nutellou a podobnými hrůzami varují veřejnost palcovými titulky.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .
Vložil: Adéla Hofmanová