Výnosný byznys, nebo všelék? Bio ještě nemusí znamenat jíst zdravě. Tohle označení už dnes totiž může mít kdeco
01.06.2017
Foto: PanAves
Popisek: Kuře - ilustrační foto
Jedním s trendů současné gastronomie jsou biopotraviny. Číhají na nás z regálů, ze stánků farmářských trhů. Nelze jim uniknout. Jak to s nimi ale ve skutečnosti je? Server rungo.idnes.cz zveřejnil deset mýtů, které o těchto šlechetně vypěstěných potravinách kolují. Budete se divit.
Co vlastně slovíčko bio u potravin znamená? „Každá takto označená surovina je produktem ekologického zemědělství. Při této výrobě se minimalizuje negativní dopad na okolní prostředí, pečuje se o život v půdě, její úrodnost a také kvalitu. Cílem je zajistit, aby do již tak znečištěné půdy, vody, zvířat a lidí nebyly vpouštěny další nadbytečné látky,“ řekl pro rungo.idnes.cz Jan Valeška ze spolku PRO-BIO LIGA.
Jedním z mýtů je to, že tyto potraviny musí být za každou cenu dražší než ty z velkovýroby. To ale není pravda. Pokud si je totiž koupíte přímo od zemědělců, jejich cena je pak několikanásobně nižší. Chcete si najít pěstitele ve svém regionu? Server rungo.idnes.cz radí podívat se na tuto webovou stránku www.adresarfarmaru.cz.
Na ekofarmách hnojí ve velkém
Podle serveru vlastně dodnes nevíme, jestli jsou bio potraviny zdravější. Některé studie tvrdí, že ano, další, že nikoli. „Faktem je, že v bioproduktech se vyskytuje nižší až nulová zátěž pesticidy naproti průmyslovým potravinám. To lze obecně považovat za jedno z hlavních zdravotních rizik naší civilizace,“ tvrdí Valeška. Nemyslete si, i na ekofarmách se hnojí, a to ve velkém. Zemědělci tam jen nepoužívají žádné chemikálie, ale jdou na to přírodní cestou. Používají močůvku, hnůj či kompost. Dalším mýtem je podle serveru i to, že se v ekologickém zemědělství neléčí zvířata, takže jsou plná parazitů. Není to pravda. Veterinární předpisy jsou stejné pro všechny. „Rozdíl je však v délce doby, která musí uplynout mezi podáním léčiva zvířeti a prodejem jeho masa zákazníkům,“ dodává rungo.idnes.cz.
Zdá se vám, že když přijdete do supermarketu, je bio snad všechno? Nálepku bio ale nedostanou pěstitelé a výrobci jen tak. Podléhají totiž zákonnému dohledu. „Ten zahrnuje každoroční kontrolu ekologického zemědělství, od semínka přes péči o půdu až po označení výrobku na obalu. Takovéto podmínky však platí pouze pro zemědělské produkty, a nikoliv pro kosmetiku nebo jiné výrobky. V obchodech tak můžeme nalézt biokrémy, nebo dokonce biooblečení, pro produkty, které však znak BIO nemají a neprošly tak přísnou kontrolou státu a Evropské unie,“ vysvětluje autor článku.
Slepice žije v kleci o rozměru A4
Myslíte si, že mezi vejcem z velkochovu a tím z ekologické farmy není rozdíl? Tak to se pletete. Slepice z velkochovu prožije podle serveru celý život v kleci o rozměrech papíru A4, je živená granulemi a nikdy neuvidí denní světlo. Naopak slepičky z ekofarem se volně pohybují venku, dostávají kvalitnější krmení a kvalita jejich života tak přispívá i k lepším vajíčkům. Ale chutnají biopotraviny skutečně lépe? Obsahují méně vody, takže skutečně je to tak. I proto si je oblíbila řada světoznámých šéfkuchařů.
Mýtem je ale i to, že je ekologické zemědělství levnější. Je to právě naopak. Pokud na rostliny nepoužijete chemická hnojiva, o to více péče pak potřebují. Takže místo chemie je tu ruční práce, a ta je hlavním zdrojem nákladů u biopotravin. Na ekofarmách se pěstují plodiny úplně stejně jako před staletími – tak to je jasná lež. „Skutečnost je však jiná. I když ekologické zemědělství nepoužívá průmyslová hnojiva, rozhodně nejde o nic zpátečnického. Naopak využívá vysoce moderních technologií, které umožňují pěstovat kvalitní plodiny a zároveň nezatěžovat životní prostředí,“ dodává rungo.idnes.cz.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na
Vložil: Antonín Pořízek