Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Pražská doprava

Pražská doprava

Zajímavosti i aktuality

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturně politického redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A nově i ty televizní

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Recenze

Recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Za 72 hodin típneme poslední cigaretu. Poslanec: Töpfer bude žvýkat nezapálený tabák. A ještě vám řeknu toto

28.05.2017
Za 72 hodin típneme poslední cigaretu. Poslanec: Töpfer bude žvýkat nezapálený tabák. A ještě vám řeknu toto

Autor: Hans Štembera

Popisek: Poslanec Marek Benda v Mlýnské kavárně

Prvního června končí pro velkou část Čechů starý dobrý svět. Od tohoto data si už totiž v hospodě, restauraci či v baru „nezapálíte“. Co bude dál? Odpovědi se snažili najít v aktuálním čísle i redaktoři týdeníku Respekt. Ve svém obsáhlém článku připomínají, že se holt hosti přesunou před podniky, kde budou „otravovat“ nájemníky a kolemjdoucí a podnikatelům nezbude nic jiného než si najímat „ztišovače“… Oslovili jsme ale i poslance ze ODS Marka Bendu, který je velkým odpůrcem tak zvaného protikuřáckého zákona.

Zákon se nelíbí ani Bendovi, ani Jiřímu Bartoškovi… Občanský institut si dal schůzku nad touto legislativní ´zpotvořeninou´ v pražské Mlýnské kavárně, jejíž majitel, Martin Kotas, z toho také není nadšen. Podle bývalého disidenta a politika Alexandra Vondry to všechno znamená, že „starej dobrej svět, za kterej jsme bojovali, je pryč.“ V Respektu se dočteme i o tom, že další člen institutu, herec Jiří Bartoška, kouří už od čtrnácti let, a přestože prodělal těžkou nemoc, nechce, aby o jeho zdraví rozhodovali poslanci, ale Bůh… „Já pokládám „protikuřácký zákon" ve schválené podobě nejen za úplnou zvůli, nerespektující práva vlastníků, ale i za hloupost, která v tvrdém výkladu nemůže v reálném životě fungovat. Například Tomáš Töpfer by podle něj ve hře Poslední doutník asi musel žvýkat nezapálený tabák,“ řekl Krajským Listům.cz Marek Benda s tím, že se nevzdává a bude bojovat dál. „Na některé části zákona, zvláště povinnost hospodských hlídat konzumaci svých hostů, byla podána ústavní stížnost skupinou senátorů a čekáme na její výsledek,“ dodal s tím, že ODS se zavázala ve svém programu otázku zákona po volbách otevřít a hledat k vlastníkům i menšině kuřáků spravedlivější model.

Další a další buzerace

Hospodští budou počínaje 1. červnem kupovat drahé venkovní popelníky a někteří prý budou dokonce muset platit magistrátům a obecním úřadům pronájem za jejich umístění před svým podnikem. Restauratéři teď mají strach, že hosti budou zkrátka celoročně postávat před podnikem a jejich byznys se tak podle Respektu dostane do sporu s okolními rezidenty. „Skupiny ovíněných kuřáků se přestěhují v noci z hostinských prostor ven, budou hlučet na chodníku a dým z jejich cigaret půjde do otevřených oken bytů,“ dočteme v textu týdeníku Respekt.


Své o tom ví i majitel Mlýnské kavárny Martin Kotas. „Sháním nějakou ochranku, která sem bude chodit před desátou, kdy je noční klid, hlídat, aby hosté nehlučeli a nekouřili pod okny. Bude mě to stát tak třicet tisíc měsíčně, ale je to potřeba,“ podotkl na již zmíněném happeningu ve svém podniku Kotas.

PSSST na to jde jinak…

Na základě toho už v pražských Vršovicích vznikla iniciativa PSSST. Zapojila se do ní už řada podniků, které do svých výloh i na dveře nechávají vyvěsit plakátky této iniciativy. „PSSST, stojí na něm velkým písmem pod obrázkem hodin s ručičkami na desáté a dvojjazyčným textem vybízejícím k ohleduplnosti k rezidentům,“ dočteme se v Respektu. Podle redaktorů z tohoto týdeníku se prý Praha 1 chystá do ulic vysílat čtyřčlenné patroly, které prý mají hlučné hosty ztišovat. To se lidem ze sdružení PSSST nelíbí, proto se rozhodli jít na to trochu jinak. 

Jedním iniciátorů této akce je podle Respektu i Daniel Walter z vršovického podniku Start. Provozovatelé si prý podle něj budou muset časem najmout vlastní ztišovače, kteří budou hosty před bary umravňovat. Ne, to není sen, ale tvrdá realita, která v plné síle projeví hlavně na podzim, až bude letním zahrádkám konec. V Respektu se dále dočteme: „Podle výzkumu zadaného Českým rozhlasem u agentury Median by měl zákaz kouření znamenat pro hospody jen minimální újmu. „Zhruba stejný počet lidí, řekl, že bude chodit do restaurací méně, a stejný počet, že bude chodit více – takže zásadní vliv na návštěvnost to zřejmě mít nebude,“ komentuje výsledky výzkumu Daniel Prokop z Medianu.“

Venkovští hospodští ostrouhají

Ale venkovští hospodští to vidí trochu jinak. Respektem oslovený Karel Dušek, který podniká v Hospůdce Pod Borovicí na Vysočině, neskrývá rozčarování. „Ze sedmi jeho právě přítomných hostů v zakouřené místnosti ověšené sportovními dresy nekouří jen jeden,“ uvádí Respekt. I tady je podle Respektu slyšet stejné argumenty, jako v Praze. „Co si to stát dovoluje, mluvit nám do toho, jestli si chceme ničit zdraví. Kafíčko, pivo, panák, k tomu patří cigareta, bez ní sem chodit nebudu. To si dám raději doma i s ní,“ řekl Respektu jeden z tamních štamgastů. Dušek dal nejdříve 22 tisíc za pokladnu EET a vypočítal, že na pivech by se mu tato částka vrátila za dva roky. V létě hospodský ještě podle týdeníku spoléhá na předzahrádku, ale co bude pak? Pan Dušek má za to, že zřejmě bude muset zavřít a vše, co do hospody, kterou otevřel u svého domu, investoval, přijde vniveč. Pokud…

Podnikaví Češi hledají skulinku

Na druhém konci této obce se s novým zákonem vypořádali po svém. Jedna žena si tu pronajala starou hospodu, založila si tam spolek a hospodu se jí podle Respektu podařilo zapsat jako klubovnu pro hráče šipek, zahrádkáře a šachisty. Od evidence tržeb i od zákazu kouření má prý díky tomu klid. Šedesátnice si hospodu pronajala teprve před měsícem, ale na Klubovnu U Kašny teď nedá dopustit. „Jsou to kreténi, s tím kouřením to vymyslel úplný bambula,“ říká Respektu jeden z nových členů klubovny. „Zapálí si cigaretu, sám si naleje rum a sám si udělá čárku, a až bude platit, bude to příspěvek pro klubovnu,“ dočteme se v Respektu. Hospodský Dušek prý přemýšlí, že se zachová stejně. Sice prý chce být poctivý, ale také nechce zkrachovat.

Tady se kouřit nepřestane

To v restauraci Vltavín v pražských Holešovicích v tom mají jasno. Její majitelka Martina Šimonková se totiž rozhodla, že v jejím podniku se kouřit nepřestane. Chodí sem totiž fanoušci místního fotbalového klubu Loko Vltavín, koukají na sportovní přenosy a kouří tu skoro všichni. „Podle místních štamgastů je zákaz kouřit v hospodách strašná kravina a kdo to vymyslel, ten neumí žít, a jsou tu připraveni si hospodu naoko zamlouvat na soukromé akce. „Soukromá akce není veřejně přístupná akce, takže se na ní podle mě kouřit smí,“ říká hospodská. Kontrolami jsou podle zákona restaurace oblíčeny, posvítit si na ně smí policie i městská policie,“ čteme v týdeníku.

Místo štamgastů z nich budou herci

Přijít navíc může i kontrola z hygieny, potravinářská inspekce i obce a městské části. Kontroloři podle Respektu čekají, že se budou podnikatelé snažit zákon obejít. Budou tak vznikat soukromé akce štamgastů. Úplně jinak na to šel podle Respektu při zakládání kuřácké kavárny spisovatel a marketingový specialista Jakub Horák. V červenci totiž otevírá kousek od pražské Národní třídy Eccentric Café. Místo si podle Respektu pronajal jako filmovou lokaci. „Bude tu natáčet časosběrný dokument o životě kuřáků, natáčet ho v roli producenta plánuje třicet let. Host, který si tu bude moci popíjet s cigaretou, podepíše nejdříve hereckou smlouvu – na roli kuřáka,“ stojí v týdeníku Respekt.

Co na všechny tyto triky a fígle říká Marek Benda, který je nejen poslanec za ODS, ale také právník? „Ministerstvo zdravotnictví zatím zákon vykládá naprosto striktně a tvrdí, že nemohou existovat ani kluby, ani nic podobného, což je tedy spíše v rozporu s  běžnými evropskými tradicemi. Pokusů se nějak s nesmyslností zákona vypořádat bude jistě celá řada, já jsem ve své interpelaci na ministra zdravotnictví jeden možný rozumný výklad nabídl a jsem sám zvědav, jaký bude další vývoj jak správního, tak posléze soudního rozhodování. Ale už dnes je jasné, že ministerstvo bude chtít postihovat všechno a bude třeba některé pokuty dovést až k rozhodnutí soudu,“ sdělil nám Marek Benda.

Poslanec soudí, že zákon se netýká barů, kde se nepodává jídlo

Marek Benda interpeloval ministra Ludvíka ve sněmovně. Zde je text jeho interpelace z 18. 5., na níž ministr ještě neodpověděl: „Vážený pane ministře, jistě se shodneme na tvrzení, že pro adresáty zákonných norem je bezpodmínečně nutné, aby od počátku jejich působnosti (účinnosti) měli vysokou míru jistoty, jak budou zákony vykládány a za jaké konání jim případně hrozí sankce.

Dovoluji se se na Vás proto obrátit s otázkou ve věci nově přijatého a od 31. 5. 2017 účinného zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon). Jak jistě víte, byl jsem po celou dobu odpůrcem zcela restriktivního řešení, které prosazoval Váš předchůdce a Vy jste jeho tažení posléze dokončil. Chtěl jsem do zákona napevno včlenit možnost tzv. kuřáren v provozovnách stravovacích služeb, obdobně tomu, jak ji navrhovatelé umožnili ve veřejnosti volně přístupném vnitřním prostoru.

Podle § 2 písm. i zákona je „provozovnou stravovacích služeb prostor potravinářského podniku (zde je odkaz na nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002), v němž je provozována stravovací služba zahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v této provozovně“. Podle § 8 odst. 1 písm. k) zákona je v takové provozovně zakázáno kouřit, s výjimkou užívání vodních dýmek a podle odst. 2 též elektronických cigaret. Z této definice je zřejmé, že pokud se bude jednat o prostor potravinářského podniku, v němž je provozována stravovací služba nezahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v této provozovně, pak se na ni uvedený zákaz nevztahuje. Podle zásady svobodné společnosti a Ústavy České republiky platí, že co není zákonem zakázáno, je dovoleno. Z toho vyplývá, že úmyslem navrhovatele (definice provozovny stravovacích služeb vzešla z Vámi řízeného resortu a nebyla v průběhu legislativního procesu nikterak měněna) bylo nepostihovat přísným zákazem kouření ty prostory potravinářského podniku, které neslouží ke stravování zahrnujícím podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v této provozovně.

Není mi proto jasné, proč Vámi řízený resort opakovaně mate veřejnost a tvrdí, že zákaz kouření se bude vztahovat i na bary, herny či nálevny, které nemají záměr prodávat pokrmy určené k přímé spotřebě v provozovně.

Co bych ovšem byl rád, aby se vyjasnilo ještě před účinností zákona, je vztah ustanovení § 8 odst. 1 písm. k) zákona a § 8 odst. 1 písm. a) zákona, podle kterého je kouření zakázáno ve veřejnosti volně přístupném vnitřním prostoru, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření (podrobnosti o tomto prostoru jsou v § 10). Budou provozovny stravovacích služeb nezahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě posuzovány jako jiný veřejnosti přístupný (samozřejmě za podmínky, že budou veřejnosti volně přístupné, tedy nikoliv s podmínkami vstupu ať už danými členstvím v klubu nebo třeba omezením věkové hranice vstupu) a budou tudíž moci případně zřídit kuřárnu nebo budou posuzovány jako provozovna stravovacích služeb nezahrnutá pod zákaz kouření podle zákona?

Vážený pane ministře, protože nový zákon má značné dopady na svobodu podnikání v naší zemi a navržené sankce jsou drakonické (i když věřím, že jich zpočátku nebude využíváno v plném rozsahu), tak pokládám za férové ke všem provozovatelům stravovacích služeb, aby měli předem jasno o dopadech a výkladu předmětného zákona.

Je třeba říci najisto, zda veřejně přístupné bary, herny a nálevny, které nepodávají jídlo, mohou být celé kuřácké nebo musí mít oddělený prostor určený ke kouření podle § 10.“

„Všem těm, kteří budou s Ministerstvem zdravotnictví bojovat, držím palce a nabízím i případné konzultace, ovšem bohužel bez nároku, že jsem majitelem pravdy,“ končí poslanec Benda. A nás napadá, proř zakládat klub šipkařů, a ne rovnou klub kuřáků? V každém městě i městečku alespoň jeden? Co si myslíte vy?

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .                     

Anna Vančová, Daniel Mareš

 

Vložil: Antonín Pořízek

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace